Kocamaz’dan Bakan Işıkhan’a asgari ücret sorusu

Kocamaz’dan Bakan Işıkhan’a asgari ücret sorusu cukurovagazetesi.com
Şule İnan

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, asgari ücretin, enflasyon karşısında adeta eridiğine dikkat çekerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a konuya ilişkin yazılı soru önergesi verdi.


Soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

‘’Asgari ücretlinin zamlı maaşı daha cebine girmeden erimiştir. Hükümet tarafından 2024 yılı net asgari ücretin 17 bin 2 TL olacağının açıklandığı 27 Ocak 2023 tarihinde, asgari ücret 578 dolara denk geliyordu. 11 Ocak 2024 tarihinde dolar 30.01 TL’yi görmüştür. Dolardaki bu artışla birlikte net asgari ücret de 578 dolardan 566 dolara gerilemiştir. Dolardaki artış karşısında asgari üccret 17 bin 2 TL’den 16 bin 640 TL’ye gerilemiştir.

Bu bilgiler ışığında;
17 bin 2 TL olarak açıklanan asgari ücret, dolar arışı karşısında daha cebe girmeden 12 dolar (360 TL) olarak erimiştir. Asgari ücret zammının üzerinden daha bir ay bile geçmeden, asgari ücret meydana gelen bu erimeye nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz? Asgari ücrete 2024 yılı içinde ikinci bir zam yapmayı planlıyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?

Türkiye, en düşük asgari ücret ve ucuz çalışma koşulları konusunda Avrupa ülkeleri arasında kaçıncı sırada yer almaktadır? Sıralamada Türkiye’den sonra hangi ülkeler gelmektedir? Türkiye’nin sıralamadaki bu yerini uygun buluyor musunuz?’’