Tarım işçisi yevmiyesi belli oldu, vatandaşlar ikiye bölündü

Tarım işçisi yevmiyesi belli oldu, vatandaşlar ikiye bölündü cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Çukurova Bölgesinde tarım işçisi yevmiyeleri belli oldu. Buna göre tarım işçilerinin 8 saatlik çalışma bedeli 667 TL olarak açıklandı. 667 TL’nin 67 Lirasının ise elçiye, yani işçileri koordine eden ‘çavuşa’ verileceği öğrenildi.


Mersin’de mevsimlik tarım işçilerinin beklediği haber geldi. Tarsus Paketleme ve Tarım İşçileri Derneği (TAPARİD)’ den aldığımız bilgiye göre, yeni dönemde tarım işçileri 667 TL alırken budama işinde çalışan işçiler ise 734 TL alacak. 667 TL’nin 67 Lirası ise çavuşlara ödenecek.

Ücret eleştirileri peş peşe geldi

İşçi ücretlerin belli olmasının ardından bazı vatandaşlar ücreti az bulurken, bazı vatandaşlar da çalışacak işçi bulunmadığını söyledi. Bazı vatandaşlar da tarlalarda daha az ücrete çalışan mültecilerin olduğunu ve bundan kaynaklı Türk işçilerinde düşük ücreti kabul ederek çalıştığını ifade etti.

Çeşitli kaynaklardan derlediğimiz vatandaş yorumları şu şekilde: 

“Bu ücret az bile. Emekçin hakkı ödenmez. Onların sayesinde meyve ve sebze yiyebiliyoruz”
“Limon geçen sene 7 liraydı ve yevmiye 200 liraydı. Şimdi limon 5 lira yevmiye 650 lira. Çiftçi ne kazanacak? Yetiştirdiği limonu işçilere dağıtacak galiba. Evine bir şey götüremeyecek…”
“Suriyeli ve Afganlı kardeşlerimiz sağ olsun.  Bizim kendi yevmiyecimiz bu parayı isterken mülteci işçiler sayesinde onlarda 300 -350 TL ücrete razı oluyor ”
“Asla o kadar vermiyorlar ve sekiz saat değil daha fazla çalıştırıyorlar”
“Biz memleketimizde 1500 TL veriyoruz yine de işçi bulamıyoruz”
“Şahsen ben 1000 tl veriyorum ve yemek içmek te benden”
“Şükretmesini bilmek lazım..”