Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kalıntı Eylem Planı kapsamında Mersin’in Kazanlı bölgesinde, biyolojik ve biyoteknik mücadele amacıyla böcek salınımı yapıldı.
Konuya ilişkin yerel bir televizyon kanalında değerlendirmelerde bulunan Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Türk tarımının kimyasal mücadeleden biyolojik ve biyoteknik mücadeleye evrildiğini söyledi.
‘’Öncelik insan sağlığı’’
Üretim yaparken öncelikli olarak insan ve çevre sağlığını gözettiklerini kaydeden Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, kimyasal mücadelenin çevre ve insan sağlığına zarar verdiğini söyledi. Aynı zamanda, ürünlerde kalıntı olduğu sebebiyle ihracat yapılan ülkelerden bildirim aldıklarını söyleyen Müdür Karadağ, kalıntıları en aza indirmek ve yok etmek adına alternatif mücadele yöntemlerinin benimsenmesi gerektiğinin altını çizdi. Karadağ, ‘’ Özellikle Kazanlı’da biber üretimi yüksek oranda yapılıyor, biberde beyaz sinek ve çiçek tripsisine karşı; Müdürlük olarak, Tarım ve Orman Bakanlığının da desteklediği faydalı böcek salınımını destekleyen projeler gerçekleştiriyoruz.’’ dedi.
‘’Çevre dostu üretim modelini benimsemekten mutluyuz’’
Projeler kapsamında yaklaşık 2 ay önce, 8 üreticiye ait 65 hektarlık bir alanda salım işlemini gerçekleştirdiklerini anlatan Müdür Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bakanlığın desteklerinden sonra, projeleri üreticilere anlatmamız ve uygulamalı göstermemizden sonra ciddi anlamda, böcek salınımı gelişmeye başladı. Şu anda aldığımız bilgilere göre, yaklaşık 600 dekara kadar bu biyolojik mücadele devam ediyor. Bu sevindirici bir durum, inşallah Bakanlığımız bu mücadeleyi önümüzdeki yıllarda da artırarak desteklemeye devam edecektir. Dolayısıyla hem insan sağlığını koruyan hem de çevre dostu bir üretim modelini benimsemekten biz de çok mutluyuz.’’