Mersin’de sağlık turizminin geliştirilmesi hedefiyle yola çıkan MTSO 26 No’lu Sağlık Hizmetleri Medikal ve Kozmetik Meslek Komitesi çalışmalarına Dental Sağlık Turizmiyle başladı. Üyelerine Dental (Diş sağlığı) Sağlık Turizmi eğitimi veren Komite, bu alanda güçlenerek pazarı büyütmek istiyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 26 No’lu Sağlık Hizmetleri Medikal ve Kozmetik Meslek Komitesi, Mersin Diş Hekimleri Odası iş birliğinde Mersin Dental Sağlık Turizmi Eğitimi düzenledi.
Eğitime Mersin ve Adana’da faaliyet gösteren diş hekimleri yanında Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Fatih Güler de katıldı. Gün boyu süren eğitimde Antalya Diş Hekimleri Odası Meslek Etiği Komisyonu Üyesi Eşarı Öyküm Dilek uluslararası sağlık turizminin dünü, bugünü ve yarınını anlatırken yine Antalya Diş Hekimleri Odası Meslek Etiği Komisyonu Üyesi Burç Özbodur, Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Yönetmeliği konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Eğitim soru cevap bölümüyle son buldu.
Özderya: “Sağlık turizmi pastasından daha çok pay almak istiyoruz”
Eğitimin açılışında konuşan MTSO 26 No’lu Komite Başkan Yardımcısı Murat Özderya, dental sağlık turizmine yurtdışında her geçen gün artan ilgiye dikkat çekti. Mersin olarak bu pastadan pay almak ve yola doğru adımlarla çıkabilmek adına sektörde güçlü olan Antalya’nın tecrübelerinden yararlanmak istediklerini kaydeden Özderya, Mersin Diş Hekimleri Odası ile birlikte ortak eğitim düzenleyerek sektörü bilgilendirmek istediklerini aktardı.
Karaselçuk: “Mersin cazibe merkezi olabilir”
Türkiye’de 100’ün üzerinde diş hekimliği fakültesi bulunduğunu belirterek sözlerine başlayan Mersin Diş Hekimleri Odası Başkanı Nilüfer Karaselçuk ise her yıl 5 bin civarında mezunun iş aramak durumunda kaldığına işaret etti. Mevcut pozisyonda Mersin’de artan iş talebini karşılamakta zorlandıklarını dile getiren Karaselçuk, dental sağlık turizminin hayat bulmasıyla birlikte sektörün çok daha fazla hareketleneceğine ve çok daha fazla iş imkanı oluşacağına inandıklarını ifade etti. Bu noktadan hareketle Antalya’nın tecrübelerinden yararlanabilmek adına Antalya Diş Hekimleri Odası ile temasa geçtiklerini bildiren Karaselçuk, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çukurova Havalimanımızın açılıyor olması, denizimizin olması Mersin’i bu alanda da bir cazibe merkezi yapacaktır. Sektörde ciddi bir boşluk var ve evren boşluk kabul etmez. Bugün biz adım atmazsak başkaları bu açığı doldurur düşüncesiyle ilk adımı attık. Güzel yol alacağımıza inanıyorum.”
Yücel: “Asgari ücret uygulaması talep ediyoruz”
Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Gassan Yücel ise eğitimin açılışında Antalya’nın geçirdiği süreci özetledi. “Biz tecrübelerimizi paylaşmak için buradayız ki yola çıktığınızda bizim yaptığımız hataları siz yapmayın” diyen Yücel, şunları söyledi:
“Antalya’da 2001’den bu yana sağlık turizmiyle uğraşıyoruz. O dönemde yabancı hastanın yaptığı ödeme yerli hastanınkinden 1,5 kat fazlaydı. 2017’de ise Sağlık Turizmi Yönetmeliği çıktı ve yurtdışına çalışan diş hekimi sayısı artmaya başladı. Rekabet çok artıp yanlış yöne evrildi. Bugün yurtiçindeki hastanın tedavisinin yarı fiyatı yurtdışındaki hastaya veriliyor ve buna otel maliyetleri de dahil ediliyor.”
Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmelik üzerinde çalıştığını kaydeden Yücel, sorunun çözümü için asgari ücret tarifesi talepleri bulunduğunu belirterek belli bir rakamın altında fiyat verilmesinin önüne geçmek, sektöre bir standart getirmek istediklerini söyledi.