Kış, "Mersin'de nufüs arttı"

Kış, cukurovagazetesi.com
Sinem ERKİZ

CHP’nin, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyeleriyle ilgili girişimine tepki gösterip, TMBB Genel Kurulu Salonunda başlattığı nöbette yer alan Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Plan ve Bütçe Komisyonunda da uzun süren bir mesai yaptı.


Komisyonda Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili görüş bildiren Kış, Mersin’de nüfusun arttığına dikkat çekerek, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin arsa sıkıntısı yaşadığını dile getirdi.

20’şerli gruplar halinde TBMM Genel Kurulu’nda adalet nöbetine başlayan milletvekillerinden oluşan ilk heyette, Mersin Milletvekili Gülcan Kış da yer aldı. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelere de katılan Kış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesiyle ilgili bir konuşma yaptı. Kış, meclisten geçen Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili açıklamasında ise, bakanlığı ve hükümeti eleştirdi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da doğanın ve çevrenin giderek yok olduğunu savunan Kış, “Depremler, orman yangınları, sel felaketleri yüz binlerce insanımızın hayatına mal olmaya devam ediyor” diyen Kış, “Muhalefete, sendikalara, meslek odalarının görüşlerine hiçbir şekilde yer verilmedi. Verilmemeye de devam ediliyor” dedi.

“MERSİN’DE BELEDİYELERİN ARSA STOĞU YOK”

Konuyla ilgili Mersin’den örnekler veren Gülcan Kış, genel anlamda belediyelerin arsa sıkıntısı yaşandığını belirterek, “Mersin’in nüfusu göçlerle, yaklaşık 1 yılda yüzde 35 artmıştır.  Çöp depolama alanları ve arıtma tesislerinin kapasiteleri 2-3 yıl içerisinde dolacaktır. Bu nedenle bakanlık olarak yeni yapılacak altyapı projelerine destek beklenmektedir. Yine Mersin’de, Büyükşehir belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri arsa sahipliği konusunda çok mağdur durumdadırlar. Belediyelerin elinde sosyal konut yapılabilecek bir arsa stoğu bulunmamaktadır. Son dönemde özellikle maliye hazinesine ait birçok mülkiyet arsa vasfı kazanmış. Ancak bu arsalar TOKİ kanalıyla satılmaktadır. Mersin kent merkezi sahil şeridinde 250 bin kişi yaşamakta binaların ortalama yaşı 50-60 civarında olup dönüşüm yapılması lazım.  Bu nedenle Mersin özelinde planlı alan içerisinde yer alan maliye hazinesine ait arsaların satışlarının durdurulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.