Açlık ve yoksulluk arası bir rakam

Açlık ve yoksulluk arası bir rakam cukurovagazetesi.com

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında kameralar karşısında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2023 yılının ikinci yarısı için geçerli olacak asgari ücretin 11 bin 402 lira olarak belirlendiğini duyurdu.


Haber- Kedar Çetintaş

Türkiye’de milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret belirleme süreci tamamlandı. İşçi, işveren ve bakanlık yetkilerince başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk olarak 13 Haziran'da toplandı. Komisyon ikinci toplantısını ise 19 Haziran’da gerçekleştirdi.  20 Haziran’da yapılan üçüncü toplantı için komisyon saat 11.00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde bir araya geldi. Toplantıya Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da katılım sağladı. 

Işıkhan, “Net asgari ücret tutarı 11 bin 402 Türk Lirası olarak belirlenmiştir”

Toplantı sonrasında kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücreti ilan etti. Işıkhan konuşmasında, “2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 Türk Lirası, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 Türk Lirası olarak belirlenmiştir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonun her ay açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verileri son olarak Mayıs ayında paylaşılmış ve bu verilere göre 4 kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 10 bin 360 lira olarak hesaplandığını duyurmuştu. Yine aynı verilere göre dört kişilik ailenin gıda ve diğer tüm temel harcamaları için hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarının (yoksulluk sınırı) ise 33 bin 750 lira olarak gerçekleştiğini açıklamıştı. 2023 yılında geçerli olacak olan 11 bin 402 liralık asgari ücret mevcut verilerde açlık sınırın bir tık üzerinde yer alırken yoksulluk sınırın ise yine çok çok altında kaldı.