Tarsus Belediyesi: ‘Manipulasyon ve kara propaganda araçlarını kullanarak halkı aldatan her kimse, yüzünden maskesini düşürmeye; kara siyasi emellerine son vermeye devam edeceğiz’

Tarsus Belediyesi: ‘Manipulasyon ve kara propaganda araçlarını kullanarak halkı aldatan her kimse, yüzünden maskesini düşürmeye; kara siyasi emellerine son vermeye devam edeceğiz’ cukurovagazetesi.com

Tarsus Belediyesi iştiraki Tarsus Turizm Sağlık İnşaat A.Ş.’de (TESKİ) eski Müdürü Mehmet Özel’den geçtiğimiz günlerde dikkat çeken açıklamalar gelmişti. Özel’in açıklamalarına Tarsus Belediyesi’nden cevap geldi.


Haber-Kader Çetintaş

Tarsus Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı 1.Birleşimde, ‘İsmetpaşa Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ ile ilgili getirilen gündem maddesi meclis üyelerince reddedilmişti. Reddedilen gündem maddesi üzerine Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan ise sert çıkışmıştı. Daha sonrasında ise belediyeden servis edilen ‘İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi Meclis Üyelerince Engellendi’ yönündeki haberlere, İsmetpaşa Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde taşınmazın hissedarlarından olan belediye iştiraki Tarsus Turizm Sağlık İnşaat A.Ş.’de (TESKİ) eski Müdürü Mehmet Özel’den konu ile ilgili açıklama gelmişti. Özel yaptığı açıklamada yaşanan sorunların sebebi olarak Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan olduğunu iddia etmişti.

TESKİ iddialarına Tarsus Belediyesi’nden açıklama

Eski TESKİ Müdürü Mehmet Özel’in iddialarına Tarsus Belediyesi’nden karşı yanıt geldi. Belediyeden servis edilen kamuoyu açıklamasında, TESKİ A.Ş eski yöneticisi tarafından yayımlanan basın açıklamasın da bir takım yanlış bilgilendirme, iddialar ve karalama kampanyasına olduğu belirtilerek, “Tarsus İlçesi İsmetpaşa Mahallesi 4798 ada 1 parselde gerçekleşmekte olan 6306 sayılı kanun kapsamında Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında bazı iddialarda bulunulmuştur” denilerek verilen yanlış bilgiler ve doğru bilgiler tek tek sıralandı.

İddialara yanıt geldi

Bu kapsamda TESKİ Müdürü tarafından paylaşılan bilgilere tek tek cevap verilen kamuoyu açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Yanlış Bilgi-1: Eski Yetkili Genel Müdür kendi görev süresinde 16 bin metrekare ile sözleşme imzaladığını iddia etmektedir. Ayrıca Açık Arttırma Usulü ile Satış işlemi bin 27 metrekare yapılacağını belirtmiştir.

Doğrusu: Eski Yetkili Genel Müdür kendi görev süresince 16 bin metrekare ile değil 14 bin 413 metrekare ile sözleşme imzalanmıştır. Açık Artırma Usulü ile Satış İşlemin’de 1.192,00m2 hisse satılacaktır.

Yanlış Bilgi-2: 26 Kasım 2022 tarihinde TESKİ A.Ş’nde kurulan yeni yönetimin yaklaşık olarak 20 milyon TL değerinde 3. Şahıslara satış yaptığını iddia etmiştir. Ayrıca bununla alakalı suç duyurusunda bulunduğunu da iddia etmiştir.

Doğrusu: 26 Kasım 2022 tarihinde kurulan yeni yönetimde, 3. şahıslara hiçbir ön protokol ile satış yapılmamıştır. İddia edildiği gibi 20 milyon TL bedelinde  ön protokole ilişkin satış şirket tarafından hiçbir zaman gerçekleştirilmemiştir. Proje bedeli yaklaşık 650 milyon TL olan bu projede, üçüncü şahıslarla bu eski yöneticinin görevli bulunduğu dönemde 7 milyon 790 bin TL’lik satış gerçekleşmiş ve birçok denetimden geçen bu ticaret belediye meclisinde gündeme gelmiş ve Tarsus halkına şeffaf bir şekilde açıklanmıştır. Ayrıca elde edilen bu gelirin önemli bir kısmı projenin bu aşamaya gelmesi için kullanılmıştır ve harcamalar evraklarla kayıtlıdır.  Her ne kadar farklı aksetmelerle karalama kampanyası yapılmaya çalışsa da yapılan bütün işlemler şeffaf bir şekilde açıklaması yapılmıştır. Bu konularda suç duyurusunda bulunduğunu söylemektedir fakat öncesinde Tarsus Belediyesi olarak şahsın kendisinin gerçekleştirdiği usul ve yasaya uygun olmayan iş ve işlemleri ile alakalı adli makamlara ihbarda bulunmuştur. Bu sebepten dolayı bu kişinin gerek rakamları abartarak gerekse de gerçek dışı ithamlar ile şirket ve kurumun itibarına gölge düşürmeyi amaç edindiğini böylece kendisi hakkında yapılan şikâyetleri de geri planda bırakmayı planladığı ortadadır.

Yanlış Bilgi-3: Tarsus Belediyesi’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca yapılacak olan satış işlemine girmesinin mevzuata uygun olmadığını iddia etmiştir.

Doğrusu:  Tarsus Belediyesi proje alanında hissedar olması nedeni ile yapılacak olan Açık Arttırma Usulü ile Satış işlemine katılabilir. 15/A maddesinde 2/3 çoğunlukta sözleşme imzalayanların satışa katılabileceği yazmaktadır fakat yine yasanın 15/A maddesinin 6. Fıkrasında aynı yasa maddesinin 13. Fıkrası delaleti ile yasanın ön gördüğü şartların sağlanması durumunda 3. Kişilerin açık arttırmaya girebileceği düzenlenmiştir.

Yanlış Bilgi-4:  Tarsus Belediyesi işleyişten ve konulardan bihaber, iş bilmezlik ve beceriksizlik sonucu Kentsel Dönüşüm Projesinin temelini atamamıştır.

Doğrusu: Tarsus Belediyesi bölge de bir ilki gerçekleştirerek Belediye Kurumu olarak, kendi imkanları ile 6306 sayılı kanun kapsamında Kentsel Dönüşüm Projesi için çalışmalara başlamıştır. Bu çalışmalara başlandığında tahmini bitiş süresinden çok önde ilerlemektedir. Proje alanının eski bir yerleşim yeri olması ve hissedarların vefat etmesi sonucunda tapu işlemlerini beklemek zorunda kalmıştır. Ruhsat için gerekli olan projelerin hazırlanmadığını iddia etse de 8 farklı mühendislik dalında projeler hazırlanmış ve ön incelemeleri yapılmıştır. Ayrıca geç kalındığını iddia ettiği projenin yaklaşık olarak 28 aylık süre boyunca yöneticiliğini yapmıştır. Yöneticilikten alınmasının sebebi ise usul ve yasaya aykırı iş ve işlemlerin tespiti ile konunun yargıya intikal ettirilmesidir. Her ne kadar proje hakkında karalama kampanyasında bulunsa da bölgemizde başarı örneği olarak gösterilen bu büyük projeyi karalamak yerine takdir etmesi beklenirdi.

Yanlış Bilgi:  Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın algı uzmanı olduğundan ve suçu Belediye Meclis üyelerine attığı iddiasında bulunmuştur.

Doğrusu: Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan meclis gündeminde konuyu açtığında neden belediyenin satışa girmesi gerektiğini canlı yayında anlatmıştır ve tüm Tarsus halkına gerekçeler sunulmuştur. Buradaki amaç halkın yaratmış olduğu rantı yine halka geri kazandırmaktır, zaten bunu da proje alanında bulunan hissedarlarla yapılan sözleşmelerde görebilirsiniz” ifadelerine yer verildi.

“Doğruları halkımızın bilgisine sunmaktan şeref duyuyoruz”

Yayınlanan kamuoyu açıklamasında son bölümünde ise şu ifadelere yer verildi, “İsmetpaşa Mahallesi Kentsel Dönüşüm Hareketi'ne dair basına servis edilen, yanlışlarını alıntılayıp doğrularını halkımızın bilgisine sunmaktan şeref duyuyoruz. Son günlerde, Tarsus Belediyesi Meclisi'nde halka yanlış bilgi verme girişimlerini ifşa ettiğimiz gibi, manipulasyon ve kara propaganda araçlarını kullanarak halkı aldatan her kimse, yüzünden maskesini düşürmeye; kara siyasi emellerine son vermeye devam edeceğiz” denildi.