CHP Mersin’de Büyük Bir Başarıya İmza Attı

CHP Mersin’de Büyük Bir Başarıya İmza Attı cukurovagazetesi.com

28.Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde, Mersin’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sandıklardan açık ara önde çıkarak büyük bir başarıya imza attı. Mersin’i mecliste temsil eden 13 vekilden, 5’i CHP listelerinden girdi. Ak Parti önceki dönemde olduğu gibi 4 vekilini korurken İYİ Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi 1’er vekile düştü. Yeşil Sol Parti’de 2 milletvekili çıkartarak mevcut sayısını korudu.


Haber- Sami Şahin

14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimlerine Mersin’de ki siyasi partiler ittifak çatısı altında gitti. Cumhur İttifakı’nda yer alan Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Yeniden Refah Partisi ve Büyük Birlik Partisi seçimlere kendi listeleri ile girerken Hüdapar ise Ak Parti listesinden bir aday ile seçime gitmişti.

Ak Parti vekillerini korudu ama oy kaybetti

14 Mayıs tarihinde yapılan milletvekili seçimlerinde Mersin’de toplamda 1 milyon 378 bin 408 seçmen sandık başına giderek oylarını kullandı. Mersin’de ki seçimlerde geçerli oyların yüzde 38,00’ı alan Cumhur İttifakı, 5 milletvekili çıkartı. Oy yüzdelerin ve çıkarılan vekillerin partilere dağılımı ise şöyle oldu; Ak Parti, 292 bin 872 oy ile ittifakına yüzde 24,28 oy kazandırırken 4 milletvekili çıkartma başarısı gösterdi. Bunlar Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ali Kıratlı, Havva Sibel Söylemez ve Ak Parti listesinden seçime giren Hüdapar’lı Faruk Dinç oldu.  2018 yılında yapılan genel seçimlere göre Ak Parti, 4 milletvekilini korusa da oy oranında yüzde 4’lük düşüş yaşandığı dikkatlerden kaçmadı.

MHP’nin vekil sayısı düştü

Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı Milliyetçi Hareket Partisi ise Türkiye genelinde beklenenden daha büyük bir başarıya imza astada Mersin’de bunu başaramadı. 145 bin 174 oy alan MHP, ittifakına yüzde 12,03’lük katkı sağladı. MHP listelerinden ise meclise giden tek isim Levent Uysal oldu. 2018 seçimlerinde Mersin’i, iki MHP’li milletvekili temsil ederken bu sayı bu dönemde 1’e düştü. Cumhur İttifakı’nın diğer iki parti olan Yeniden Refah Partisi, Mersin’de 10 bin 384 oy; Büyük Birlik Partisi ise 5 bin 576 oy alırken bu rakamlar vekil çıkartmaya yetmedi.

CHP Mersinde oylarını ve vekillerini arttırdı

Mersin’de seçimlere Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti kendi listeleri ile girdi. İttifakın diğer bileşenleri olan Deva Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti seçime CHP çatısı altında gitti. Millet İttifakı, Mersin’de 532 bin 488 oy alırken bu oylar Mersin genelinde yüzde 42’ye tekabül etti. Millet İttifakı bu seçimde 6 milletvekili çıkartma başarısı gösterirken bunun dağılımı ise şöyle oldu; Cumhuriyet Halk Partisi toplamda 375 bin 397 oy alırken oyların yüzde 31,12’sini aldı. Bu oy yüzdesi ile CHP, Mersin’de 5 milletvekili çıkarttı ve beklenenden büyük bir başarıya imza attı. CHP’den milletvekili seçilen isimler ise şöyle oldu; Ali Mahir Başarır, Gülcan Kış, (DEVA Partisi kontenjanından giren) Mehmet Emin Ekmen, Talat Dinçer ve Hasan Ufuk Çakır oldu. 2018 seçimlerine göre oylarını yüzde 4,50 seviyesinde artıran CHP, vekil sayısını bu dönem 3’ten, 5’e çıkartma başarısı gösterdi.

 

İYİ Parti Mersin’de kan kaybetti

Millet İttifakının diğer bir ortağı olan İYİ Parti ise oy oranları ile hayal kırıklığı yarattı. Seçimlerden önce 3-4 vekil iddiası olan İYİ Parti, seçimde beklenin altında kaldı. Mersin’de toplamda 146 bin 158 oy alan İYİ Parti’nin oy oranı ise yüzde 12,11 olarak gerçekleşti. İYİ Parti’nin oy yüzdesi ile meclise girmeyi başaran tek isim Burhannetin Kocamaz oldu. 2018 seçimlerine göre Mersin’de hem oy yüzdesini hem de vekil sayısını düşüren İYİ Parti bu seçimlerde Mersin’de hayal kırıklığına uğrayan partiler arasında yer aldı.

Yeşil Sol Parti 2 vekilini çıkardı

Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında birleşen Yeşil ve Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi, Mersin’de seçimlere ayrı ayrı kendi listeleri ile gitti. Emek ve Özgürlük İttifakı, Mersin’de 184 bin 979 oy alırken bu oy yüzde 15,33’e tekabül etti. Yeşil ve Sol Parti, Mersin’de 2 milletvekili çıkartırken bu isimler ise Ali Bozan ve Perihan Koca oldu. Türkiye İşçi Partisi’nin ise Mersin’de ki iddiası sandığa yansımadı ve Hakan Güneş meclise giremedi. Türkiye İşçi Partisi’nin oyu ise Mersin’de 24 bin 25 oyda kaldı.