SEÇER, “YAPI STOKUNDA SIKINTI VAR”

SEÇER, “YAPI STOKUNDA SIKINTI VAR” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı 1. Birleşim Toplantısı, Kongre ve Sergi Sarayı’nda Vahap Seçer Başkanlığında yapıldı. Birleşimde Seçer, daha öncesinden duyurduğu, ‘Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığını’ kurulacağını belirtti.


Seçer, yaşanan deprem felaketinden sonra Mersin’in yapı stokunda sıkıntıları olduğunu belirterek, “Bugüne kadar kent kurulduğundan beri, Mersin ile afet yan yana düşünülmemiş. Bu kentte deniz kumu ile inşaat yapıldı, halada yapılmaya devam ediliyor. Bu kentte imara açılmaması gereken yerlerde hala inşaatlar var ve devam ediyor. Mersin’inde afetle, hatta depremle yan yana koyup projeksiyonumuzu ona göre yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Haber- FIRAT TATLI

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Mart ayı 1. Birleşim Toplantısı, Vahap Seçer Başkanlığında, Mersin Kongre ve Sergi Saray’ın da gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından birleşime geçildi. Meclis birleşiminde gündem dışı konuşmalarda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Şeçer, deprem felaketinden sonra büyükşehir deprem bölgesinde yürüttüğü çalışmalar ile ilgili meclise bilgilendirme yaptı. Seçer, ayrıca deprem sonrasında Mersin’de artan nüfus ve su tüketimine de dikkat çekerek, kentte destek konusunda çağrılarını yineledi.

“ Mersin ile afet yan yana düşünülmemiş”

Vahap Seçer, yıkım yaşanmamasına rağmen deprem felaketini şiddetli bir şekilde hisseden Mersin’de tedbir alınması gerektiğini ve bu durumdan çıkarılması gereken durumlar olduğunu belirterek, “Doğanın gücü yadsınamaz ama gereken önlemleri almazsak yıkım kaçınılmaz oluyor. Bugüne kadar kent kurulduğundan beri, Mersin ile afet yan yana düşünülmemiş. Hep, ‘bir şey olmaz’, ‘Mersin deprem bölgesinde değil’ ama şiddetli sarsıntıyı hatırlayın. 10-15 saniye daha devam etseydi, Mersin’de çok farklı tablolar olurdu” dedi.

“Yaptığımız imar çalışmalarına dönüp bakmak zorundayız”

Seçer, Mersin’de zemin emniyeti konusunda problem olduğunu belirterek, “Yapı stokunda sıkıntısı var. Bu kentte deniz kumu ile inşaat yapıldı, halada yapılmaya devam ediliyor. Bu kentte imara açılması gerekmeyen, açılmaması gereken yerlerde hala inşaatlar var ve devam ediyor.  Bunun altını çizmek zorundayım. Bu gerçekleri görmek zorundayız. Yaptığımız imar çalışmalarına tekrar dönüp bir bakmak zorundayız. Ben hep onun için diyorum. Burada imar değişiklikleri oy birliği ile çıksın. Yarın ileride bir olumsuzluk, vicdanımız yaralanmasın, kanamasın, üzülmeyelim. Çok dikkat edelim. Zemin etüdü; evet deprem bölgesi değiliz ama sizde biliyorsunuz ki sahilde ciddi bir tehlike yaşıyoruz. Hem zeminden, hem yapılardan.  Bu konulara dönüp bakmak lazım” şeklinde konuştu.

“Güvende değiliz”

Seçer, “Elimiz kolumuz, bağlı depremi beklersek hiçbirimiz güvende değiliz” diyerek şöyle devam etti, “Deprem oldu 1 ay telaşlandık, ondan sonra unutmaya başladık, ondan sonra hayat devam etti. Hiçbir şey yapmadık. Bu gerçekle tekrar yüzleşebiliriz. Çocuklarımız bize intizar etmesin. Sadece yapı stokunu değiştirmek değil, birçok yeni binada yıkıldı deprem bölgesinde; istediğiniz kadar yasa yapın eğer uygulamada zafiyet varsa sıkıntı. Efendim ‘1999 depreminden sonra imar yönetmeliğine göre yapılan binalarda bir şey yok’ bal gibide var. Çünkü ona uygun yapılmamış, çünkü ona göre demir kullanılmamış ona göre zemin etüdü yapılmamış ona göre statik hesabı yapılmamış. Sonuç hüsran, sonuç acı, sonuç gözyaşı. Biz yöneticiyiz, biz siyasiyiz bizim hesap verme zorunluluğumuz var. Gerçeklerden kaçamayız artık Mersin’inde afetle, hatta depremle yan yana koyup projeksiyonumuzu ona göre yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığını kurulacak

Tüm bu yaşananlardan sonra artık bir adım atılması gerektiği belirten Seçer, “Yine birebirde yaptığımız görüşmelerde, Cumhur İttifakı’nın iki grup başkan vekiline de bu durumu aktardım. İvedilikle ilk mecliste bu konuyu konuşalım, lütfen sizde görüşlerinizi söyleyin ve somut olarak da bugün ilk mecliste adım atıyoruz. Yüce meclise getireceğimiz teklif ile ‘Deprem Risk Yönetimi ve  Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığını’ kurarak bundan sonraki süreçte kurumsal bir hüviyette ne yaptığımızı bilerek planlı, programlı Mersin’de afet riskini; bu afet deprem kaynaklı olur bu afet yangın kaynaklı, sel, su taşkını kapsamı olur artık bu riski yönetmek ve gerekli tedbirleri almak, kenti bu anlamada iyileştirmek, kötü yapı stokunu ortadan kaldırmak, vatandaşı bilgilendirmek, imar planlarını daha düzenli yapmak, yapıları denetim altına almak, bunları sağlamak adına kurumsal bir hüviyete büründürmek için bu daire başkanlığı ile ilgili kurulması ile ilgili teklifi yüce meclise zaten vereceğiz” diyerek tamamladı.

Tat, “Ne gerekiyorsa yapar desteği veririz”

Seçer’in konuşmasından sonra söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Sözcüsü Mahmut Tat ise, “Yerel yönetim olarak bizler çok acil; az önce ifade ettiniz böyle bir daire başkanlığının kurulmasını; onu görüşeceğiz dediniz. Onu görüşür detayında ne gerekiyorsa gruplar olarak üstümüze düşenin yorumunu yaparız, desteğini de veririz. Bizlerde elimizdeki imkanlar ile alabileceğimiz destekler ile Mersin’i çok acil bir şekilde yatırmamız gerekiyor. Mersin 3.bölgede yer almaktadır, deprem riski diğer illere göre daha azdır fakat gördük ki yaşadığımız iki depremde ciddi ölçüde sarsıntıya uğradık. Üçüncü kez aynı şiddette gelecek bir depremde Mersin’de de büyük bir yıkıntı olabilirdi. Bu konuyu kesinlikle ara vermeden bir an önce ne yapmamız gerektiği konusunda akıl birliği yapmamızda çok faydalı olabileceğini hem kentimiz açısından hem insanlarımız açısından hayırlı bir iş yaptığımızın adımını attığımızı göstermiş olacağız” açıklamasını yaptı.

“Güvensiz konutlar öldürüyor”

Tat’ın konuşmasından sonra, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi Ak Parti Grup Sözcüsü İsmail Yerlikaya ise, “Depremi önceden bilme şansımız yok. Bizim kaderimizde bu depremle birlikte yaşamak var. Şimdi yöneticiler ve idareciler olarak bizlerin yapması gerekenler var. Bizler üzerimize düşeni yaparsak şartları koyarsak, depremden kaçış olmadığına göre deprem ile yaşayacağız. Bu deprem bize şunu gösterdi, depremden çok konutlar öldürüyor. Güvensiz konutlar öldürüyor, binalar öldürüyor” dedi.

“Onlara kötülük yapmayalım”

Yönetici ve karar vericiler olarak kendilerinin dert yanamayacağını belirten Yerlikaya, “Özellikle belediyeler bu işin başını çekiyor. Denetim işi, imara açma işi onda. Denetimi iyi yapmazsak, imara açarken zemini uygun yerleri açmazsan şartları ona göre koymazsan sonuç yıkıcı ve kötü olur. Bizim karar alıcı kişiler olarak; insanlar sonuçta bizim aldığımız karar doğrultusunda, binasını yapıyor yapısını yapıyor. Günün sonunda biz onlara kötülük yapmayalım. 2019 yılında bizde kentsel dönüşüm şube müdürlüğü vardı. Şimdi tekrardan yeni bir birim kuruyoruz; güzel yani o birimin kurulmasına destekte veririz” diyerek tamamladı.