Mersin’de ‘Her Koşulda Eğitim’

Mersin’de ‘Her Koşulda Eğitim’ cukurovagazetesi.com

Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü her ay yaptığı gibi aralık ayında da bir brifing paylaşarak Mersin ve ilçelerinde eğitim ve öğretim alanında geniş kapsamlı verileri kamuoyu ile paylaştı. Bu verilerde rakamsal verilerden milli eğitim müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan birçok çalışma detaylı olarak sunuldu.


Haber- Fırat Tatlı

MERSİN’DE 425 BİN 510 ÖĞRENCİ

Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘Her koşulda eğitim’ başlığı ile paylaşılan ve sene boyunca yürütülen, yürütülmekte olan ve gerçekleştirilecek projelerde detaylı bir şekilde aktarıldı. Paylaşılan bilgilerde Mersin’in sayısal verilerinden sonra eğitim alanındaki veriler paylaşıldı. Buna göre Mersin’de 13 ilçede toplamda bin 327 okul bulunduğu ve resmi-özel okullarında olduğu bu okullarda 16 bin 195 derslikte toplamda 425 bin 510 öğrenci eğitim gördüğü belirtildi.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTALAMASI TÜRKİYE’NİN ÜZERİNDE

Mersin’de büyük bir oranda öğrenci sayısının olması, eğitim ve öğretim alanında yapılan yatırımların ve çalışmaların sonucu olarak dikkat çekerken bu yatırımlar bazı verilere de yansıdı. Okuma yazma oranı Türkiye genelinde yüzde 97,04 olurken, Mersin’de bu oran 98,47 olarak gerçekleşirken yüzde 1,43’lük fark ile Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldı.

‘MATEMATİK SEFERBERLİĞİ’

Özellikle birçok kişinin öğrenin hayatı boyunca güçlük çektiği matematik ile ilgilide Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Matematik Seferberliği’ kapsamında Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ de çalışmalarını sürdürdü. Bu kapsamda, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından Mersin’deki matematik öğretmenlerinin katılım sağladığı ‘Akademide Matematik Eğitimleri’ etkinliği düzenlendi. Eğitimler kapsamında Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meriç Özgeldi’nin "Matematiksel Yetkinlik: Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Yeni Nesil Soru Çözümlerine Yaklaşımı" eğitimi 30 matematik öğretmenine yönelik olarak başlatıldı.

‘MASALLAR VE HİKAYELERLE MATEMATİK”

Ayrıca öğrencilere yönelik bir diğer proje olan ‘Masallar ve Hikayelerle Matematik” kapsamında 10 okul öncesi, 1 edebiyat, 1 de Türkçe öğretmeninden oluşan proje komisyonu ikinci toplantısını yaprak hikayelerini ve etkinliklerini tamamladı. Yürütülen projeye tüm hızıyla devam edilirken ilk hikaye etkinliği dün Perşembe günü Dumlupınar Anaokulu’nda gerçekleştirildi.

“MATEMATİĞİN EVRENİ”

Ekim 2022 ve Mayıs 2023 tarihleri arasında ‘Matematik Seferberliği’ kapsamında yürütülen bir diğer projede ise Mersin genelinde “Matematiğin Evreni” konulu proje ile tüm ilçelerde çeşitli çalışmalar gerçekleştirileceği bildirildi. 

ÖZEL EĞİTİM GEREKEN ÇOCUKLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, özel eğitim gerektiren bireylere yönelik çalışmalarını da üzerine katarak sürdürdü. Mersin genelinde 39 kurumda, 13 bin 390 öğrenciye eğitim verilirken, toplam bin 3 rehber öğretmen ve 528 özel eğitim öğretmen bu öğretmenler rol aldı.

MERSİN’DE YENİ ÖZEL EĞİTİM ANAOKULLARI

Binlere dezavantajlı öğrenciye destek veren Mersin İl Eğitim Müdürlüğü bu kapsamda eğitim noktalarını da artırıyor. Bu kapsamda Mersin’de yapılması planlanan yeni özel eğitim anaokulları da paylaşıldı. Yeni okulların Anamur’da Özel Eğitim Anaokulu, Erdemli’de Özel Eğitim Anaokulu, Mezitli’de Özel Eğitim Anaokulu, Silifke’de Özel Eğitim Anaokulu, Tarsus’ta Özel Eğitim Anaokulu olarak yapılması planlandığı ifade edildi. Ayrıca ihtiyaçlar doğrultusunda da ilçe okullarında özel eğitim sınıfları da açıldığı ve İl Özel Eğitim Kurulu olarak ayda 2 kez toplantı yapılarak alınan kararlar doğrultusunda işlemlerin yürütüldüğü bildirildi.

TAŞIMA HİZMETİ

Özel eğitim gerektiren öğrencileri içinde ayrıca il milli eğitim müdürlüğü tarafından taşıma hizmeti de sunuldu. Mersin ilçeleri içerisinde Çamlıyayla haricinde toplamda 261 servis aracı ile 2 bin 842 öğrencinin taşınması gerçekleştirildi.

HAYAT BOYU ÖĞRENME KURUMLARI

Ayrıca Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Mersin Hayat Boyu Öğrenme Kurumları kapsamında 14 Halk Eğitimi Merkezi ve 1 Olgunlaşma Enstitüsü olmak üzere toplam 15 Hayat Boyu Öğrenme Kurumu ile faaliyetlerini sürdürdü. Verilen kurslar kapsamında 2022 yılı Kasım ayı içerisinde açılan bin 756 kurstan, toplamda 45 bin 43 vatandaş fayda sağladı.

2021-2027 ARASI ERASMUS AKREDİTASYONU

2021-2027 yılları arasında Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü, Okul Eğitimi ve Mesleki Eğitim alanlarında Türk Ulusal Ajansı tarafından Erasmus Akreditasyonu almaya hak kazandı. Alınan Akreditasyon kapsamında Mersin’de okul eğitimi alanında Avrupa’da 750 öğrenciye ve 500 öğretmene eğitim fırsatı, mesleki eğitim alanında 700 öğrenciye staj ve 450 öğretmene mesleki gelişim desteği sağlanma fırsatı kazanmış olacak.