Mersin’de “Kadına Şiddete Sıfır Tolerans”

Mersin’de “Kadına Şiddete Sıfır Tolerans” cukurovagazetesi.com

‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında Mersin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonun da Ulu Cami önünden Cumhuriyet Meydanına yürüyüş yapıldı. Yürüyüş kapsamında kadına yönelik şiddete dikkat çekilirken Cumhuriyet Meydanı’nda basın mensuplarına yapan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “ Mersin’de Şiddeti Önleme Merkezlerimiz var bunun biri Mersin İl merkezinde, biri Silifke’de olmak üzeri iki adet var ve bunu konuda Türkiye’de iki adet olan tek iliz. Hedef, sıfır toleransla kadına yönelik şiddeti sıfırlamaktır. Bu uğurda da kamu kurum ve kur


Haber - Barış KÖKSAL

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Mersinliler Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Kadına yönelik şiddette dikkat çekmek için meydanda gelen kadınlar ellerinde “Şiddet dili değil, empati dili”, “Kadına El-Kal-Ka-Maz” pankartları taşıdı. Etkinliğe Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Ak Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, Ak Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da katılım gösterdi.

FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyet Meydanında konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Bugün 1999 Yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilmiş bir gün, o günden bugüne dünya genelinde ve ülkemizde çeşitli etkinliklerle kadına yönelik şiddete karşı duruş sergilenmekte. Bizde bu kapsamda ilimizde bir takım etkinlikler ile Aile ve Sosyal Hizmet Müdürlüğümüz ve ilgili kurum kuruluş, sivil toplum teşkilatlarının katkı ve katılımları ile planladık ve biraz önce sizlerinde fark ettiği gibi bir farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdik. Aile içi ve kadına yönelik şiddet asla kabuk etmediğimiz etmeyeceğimiz bir durum. Millet olarak toplum olarak bu konuda her platformda karşı bir duruş sergilemek her şeyden önce insanı ve vicdani bir sorumluluğumuz” ifadelerine yer verdi.

“ÇALIŞMALAR VE YASAL DÜZENLEMER”

Bu konuda devletin hükümetin ilgili bakanlıkların çeşitli çalışmaları ve yasal düzenlemeleri olduğunu ifade eden Pehlivan, “2012 yılında Cumhurbaşkanımız himayesinde başlatılan çalışmalar neticesinde ‘Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ çıkartılmıştır. Bunun öncesinde 2006 yılında gene ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı’ hayata geçirilmişidir. En sonunda ise 2021-2025 yılları kapsayan ‘Kadına Yönelik Şiddete Dördüncü Ulusal Eylem Planı’ yürürlüğe girdi. Bu kapsamda çeşitli bilinçlendirme, bilgilendirme, eğitim ve mücadele çalışmaları sürdürülüyor” şeklinde konuştu.

BAKANLIKLARIN ORTAK PROTOKULÜ

Şiddet vakalarını hiç arzu etmeklerini belirten Pehlivan, “Ama çıktığında ise yasal olarak da gerekli mücadeleler yapılıyor. 2019 yılında Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir araya gelerek yapmış olduğu bir protokol var. Burada da gene amaç kurumlar arası iş birliğini ve koordinasyonunu sıkı bir şekilde sağlamak sureti ile kadına yönelik şiddetle, aile içi şiddetle mücadele etmek. Nitekim bu kapsamda 30 yakın strateji başlığı 230 civarında da alt başlıkta da kalem kalem hangi aşamada ne tür çalışmalar yapılacak bunların planlaması da gene ortaya konulmuş durumda” şeklinde konuştu.

Sözlerine devam eden Pehlivan, “Bu kapsamda yine illerde valilerin ilçelerde kaymakamların başkanlığında Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Koordinasyon Kurulları var bu kurularda gene aktif bir şekilde görev yapıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve diğer bütün ilgili müdürlüklerin katkısı ile ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de eğitim faaliyetleri bilinçlendirme faaliyetleri yapılıyor. Mersin ilimizde de bütün kamu kurum ve kuruşlarında bu eğitim faaliyetleri verildi. Ayrıca bu konuda maalesef şiddeti uygulayan konumunda olan erkeklere de eğitim bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor” açıklamasını yaptı.

“KADIN İRTİBAT NOKTALARI”

Ülke genelinde eğitim faaliyetlerini katılım hedefinin 5 milyon kişiye ulaşmak olduğunu belirten Pehlivan, “Bu kapsamda ilimizde 110 bin olmakla birlikte bugün itibariye yaklaşık 170 bin vatandaşımıza da eğitim bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirildi. Bir yandan da toplam 9 Sosyal Hizmet Merkezlerimizde, Kadın İrtibat Noktalarımız var bu noktalarda 7-24 kadınların hizmetinde. Ayrıca Şiddeti Önleme Merkezlerimiz var bunun biri Mersin il merkezinde biri Silifke’de olmak üzeri iki adet var ve bunu konuda Türkiye’de iki adet olan tek iliz. Bu merkezlerde aktif şekilde görev yapıyor” dedi.

KADES UYGULAMASI

KADES uygulamasına da değinen Pehlivan, “Ayrıca çağın teknolojik imkanlarını kullanmak adına İçişleri Bakanlığı’nın geliştirmiş olduğu Kadın Acil Destek Uygulaması kısaca KADES diyoruz buna. KADES’te artık milyonlarca vatandaşımıza, kadınlara ulaşmış durumda ama yine de daha çok vatandaşın bu programı telefonlarında bulundurmaları yönünde kampanyalar düzenliyoruz. Özellikle İl Emniyet Müdürlüğümüz çeşitli etkinlikler ile stantlar kuruyor, kurumlara ziyaretlerde bulunuyor, vatandaşlarımız arasına karışmak katılmak suretiyle bilinçlendirmeyi yapıyor ve o konuda giderek çok fazla vatandaşımıza ulaşıyoruz” şeklinde konuştu.

İLE İÇİ VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEME AMİRLİKLERİ BÜROLARI

Emniyet Müdürlüğü içerisinde kurulan bir büroya değinen Pehlivan, “Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Amirlikleri Büroları kuruldu. Mersin’de 13 ilçenin tamamında bu merkezler var.  Bu merkezlere herhangi bir ihbar duyum geldiğinde derhal gerekli vazifelerini yerine getiriyorlar. İl genelinde 4 konuk evlerimiz var. Konuk evlerinde gene mağdur olan kadınları misafir etme imkanlarımız var. Elbette ki bunlar devletimizin ilgili kurum, kuruluş ve bakanlıkların destekleri ile hayata geçirdiği uygulamalar. Bunun ötesinde bizim arzumuz istediğimiz çağrımız sevgi medeniyeti olan şefkat medeniyeti olan dünyada bu yönü ile iz bırakan bir milletin mensupları olarak kadına yönelik şiddete sıfır toleransla yaklaşmak. Nitekim az önce bahsettiğimiz bütün bu çalışmaları devletimiz, hükümetimiz, bakanlıklarımız kadına yönelik şiddete sıfır tolerans anlayışı ile hayata geçiriyor” şeklinde konuştu.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN OLAMADIĞI GÜNLER”

Kadına yönelik şiddettin asla kabul edilmez olduğunu vurgulayan Pehlivan, “Kadına el kalkamaz, kadına hürmet sevgi saygı gösterilir kadına şiddet bir insanlık suçudur. Bu konuda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sıkı takip çalışma, eğitim, bilinçlendirme faaliyetleri devam edecektir. Hedef hiç olmamasıdır sıfır toleransla kadına yönelik şiddeti sıfırlamaktır. Bu uğurda da kamu kurum ve kuruşları başta olmak üzere toplumuzun her kesimini herkesi bu hassasiyete sürdürülen mücadeleye ortak olmaya davet ediyoruz. Aile içi şiddetinin olmadığı, kadına yönelik şiddetin olamadığı günler temennisi ile bugün burada olan bütün hanım efendileri saygı ile selamlıyorum ve inşallah önümüzdeki günlerde bahsetmekten bile hicap duyduğumuz şiddet vakalarının olmadığı günler temenni ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.