Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ’Mutlu Yaşam Köyü’nden Mezitli’yi anlattı. Mezitli’nin mutlu bir kent olduğunu vurgulayan Tarhan, Mezitli halkının haksızlık karşısında kendisi gibi direnç gösterdiğini vurguladı. Mezitli’deki araziler üzerine gösterdikleri bir dirençten söz eden Tarhan,
Haber - Vecdi YENİGÜL
Mersin'de bir televizyon kanalının 'Mutlu Yaşam Köyü'nden yaptığı programa konuk olan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli'nin 'mutluluk tablosunu' çizdi. Mezitli'nin mutlu ve huzurlu bir kent olduğunu vurgulayan Tarhan, "Durağan bir şehir gibi, sakin bir şehir gibi ama bir yerde de haksızlık olduğu zaman ben de parlıyorum; Mezitli halkı da aynı direnci gösteriyor" dedi. Direnç gösterdikleri konulardan birisine değinen Tarhan, "Devlet'in arazilerinin, Hazine arazilerinin şuna buna peşkeş çekilmesine sonuna kadar karşıyım. Orman arazilerinin yok edilerek, bir şekilde kullanımına sonuna kadar karşıyım. Bunları niye söylüyorum? Var ki söylüyorum" diye konuştu.
"MEZİTLİ, HER ALANDA TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE BİR PROFİL ÇİZİYOR"
Mezitli'ye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Neşet Tarhan, "Mezitli, her alanda Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir profil çizen bir kent. Siyasal anlamda böyle, özgürlükler anlamında aynı şekilde. İnsanların mutluluğu konusunda, ekonomik durum itibariyle, eğitim durumu itibariyle böyle" dedi. Mezitli'de yaşayanların çevre konusunda da oldukça duyarlı olduğunu sözlerine ekleyen Tarhan, "Özgürlüğüne düşkün insanların bulunduğu bir topluluk. Zaten bilimsel verilere göre Mezitli şu anda eğitim düzeyi ve ekonomik gelir grubu itibariyle Türkiye'deki ilk 7-8 ilçeden birisi. Resmi endekslere göre konuşuyorum. Mezitli'de gecekondu yok. Mezitli'de varoş yok. Mezitli'de aç insan yok. Mezitli'de sokakta yatan insan yok. Mezitli'de dilenci yok. Bunun gibi Mezitli'nin çok sayıda artılarını sayabiliriz. Zaten 'Burası Mezitli' diyoruz. Bir farklılığı ortaya koyuyoruz. Kent girişinde de bir tarafta Adnan Menderes Bulvarı'ndan girerken 'Daha özgür bir kent' diyoruz. Yani buraya geldiğiniz zaman demokrasinin havasını daha fazla soluyacaksınız. Bir taraftan otobandan gelirken Atatürk siluetiyle karşılaşırsınız Mezitli girişinde. Bu, şu demek; 'Bu kent Atatürkçü insanların, Atatürk ilkelerini savunan insanların kenti.' Özelliği bu" ifadelerine yer verdi.
"MEZİTLİ HALKIYLA BENİM YAPIMIN BİRBİRİYLE ÇOK ÖRTÜŞTÜĞÜ ORTADA"
Mezitli halkıyla ortak noktaları olduğunu vurgulayan Tarhan, "Her zaman söylüyorum; başkanlarla kent halkının birbiriyle örtüşmesi gerekiyor yapısal olarak. Her belediye başkanı her yerde belediye başkanlığını yapamaz ya da başarılı olamaz. Ben de öyleyim. Her yerde başarılı olamam. Ama gördüğüm kadarıyla bu 8,5 yıllık süreçte, ikinci dönemimde de artık Mezitli halkıyla benim yapımın birbiriyle çok örtüştüğü ortada. Onlar da çevreye duyarlı, ben de duyarlıyım. Onlar da sakin, dingin bir hayatı seviyor. Ben de aynı şekilde. Durağan bir şehir gibi, sakin bir şehir gibi ama bir yerde de haksızlık olduğu zaman ben de parlıyorum, Mezitli halkı da aynı direnci gösteriyor. Zaten kentlerin de dirençli kent olması lazım. Bu konuda birleşiyoruz" diye konuştu.
"BUNLARI NİYE SÖYLÜYORUM? VAR Kİ SÖYLÜYORUM"
Direnç gösterdikleri alanlardan bir tanesine örnek veren Tarhan, "Tabii ki bir sürü günlük olaylar var. Haksız talepler var. Birtakım rant talepleri var. Bunlar bir tarafa. Ama bir başka direnç gösterdiğimiz alan var ki çok önemli. Bunu her yerde tekrarlıyorum ve tekrarlamaya devam edeceğim. Fakat karşı taraftan da herhangi bir geri dönüş almasam da Devlet'in arazilerinin, Hazine arazilerinin şuna buna peşkeş çekilmesine sonuna kadar karşıyım. Orman arazilerinin yok edilerek, bir şekilde kullanımına sonuna kadar karşıyım. Bunları niye söylüyorum? Var ki söylüyorum. Orman arazileri üzerinde birtakım yanlış tasarruflar var. Kıymetlendikçe oluyor" dedi.
"MEZİTLİ, TAHMİNİMİZİN DE ÇOK ÜSTÜNDE BİR DEĞER KAZANDI"
Programın yapıldığı Mutlu Yaşam Köyü'nden de söz eden Tarhan, "Bu sosyal medyanın faydaları, artıları ve eksileri var. Rahatsız olduğumuz konular da oluyor. Ama bazen faydalarını da görüyoruz. Zaman zaman bakıyorum. 9 yıl önce adayken söylediklerimi bana hatırlatıyor. O zaman adayken 'kadın dostu belediye olacak' demişim. Gerçekten de kadın dostu belediye oldu. O zaman da sloganımız 'Mutlu Mezitli'ydi. İnsanların mutlu olacağı bir kent yaratmak istemiştik. Bir diğeri de 'Mezitli'ye değer katacağız' demiştik. Onu artık kimse tartışmıyor. Mezitli, tahminimizin de çok üstünde bir değer kazandı. Türkiye'de en çok değer kazanan yerlerden birisi. Burada başarılı olduk. Huzurlu bir kent. Ama mutluluk tabii ki göreceli" diye konuştu.
"KENT HAYATINDAN İNSANLAR ARTIK SIKILIYOR"
İnsanların daha mutlu olması için çalıştıklarını vurgulayan Tarhan, "Bu amaçla bir şeyler yapmak istedik. Birçok alanda da yaptık. Kuyuluk'ta Orman Bakanlığı'na ait bir piknik alanı vardı. Biz büyük mücadeleler sonunda orayı aldık ve belediyemiz işletiyor. Çok da güzel oldu. İnsanlar hafta sonu veya hafta içi yılın büyük bölümü oraya geliyorlar, tertemiz bir alanda piknik yapabiliyorlar. Kent hayatından insanlar artık sıkılıyor. Şehirde apartman hayatından, sitelerden sıkılıyor. Bir taraftan tabi köylerden insanlar şehirlere akın ediyor" dedi.
"BİR YAŞAM KÖYÜ YAPALIM, ADINI DA MUTLU YAŞAM KÖYÜ YAPALIM DEDİK"
İnsanların son zamanlarda şehirden kırsala yöneldiklerini belirten Tarhan, "Hemen Tece'de, GMK Bulvarı'ndan 3 kilometre, 2 dakikalık bir mesafede. Bir taraftan deniz görüyor, bir taraftan narenciye bahçeleriyle çevrili bir alanda bir yaşam köyü yapalım, adını da Mutlu Yaşam Köyü yapalım dedik. Nedir bu Mutlu Yaşam Köyü? Bir kere herkese hitap edecek. Hem çocuğa hitap edecek. Hem en yaşlı insana hitap edecek. Hepsi bir arada gelip, birlikte burada güzel saatler geçirsin diyoruz. Sadece gündüz değil, gece de kalabilsin diyoruz. Burada, bungalov evler var. Buraya çok sembolik bedellerle gelip akşam kalabilir insanlar ailesiyle" diye konuştu.
"DEĞİŞİK ÜLKELERDEN YABANCI ÖĞRENCİLERİMİZ GELİYOR"
Mutlu Yaşam Köyü'ndeki olanaklardan söz eden Tarhan, şunları söyledi; "Yine hemen karşımda bir hostel türü kız ve erkeklerin kalabileceği yaklaşık 40 kişilik kapasiteli bir yatma yeri var burada. Aynı zamanda burası Uluslararası Gençlik Merkezi olarak da iş görüyor. Her yıl değişik ülkelerden yabancı öğrencilerimiz geliyor, burada kalıyor ve bazı alanlarda çalışma yapıyorlar. Burada konaklıyorlar. Kızlar ayrı, erkekler ayrı. Yatacak yerleri var. En son bu yıl gelenler birçok iş yaptılar. Bahçe işleri yaptılar, bizim park çalışmalarına katıldılar ama bir de Mezitli'de yaşayan ve Mersin'de yaşayan birçok insanımızın çocuklarına İngilizce dersi verdiler. Yine burada sabah kahvaltısı çıkıyor. Yemek imkanı var. Oyun alanları var. 'Survivor Parkı' diyor bazı çocuklar buna. Oldukça güzel, çocukların eğleneceği bir yer var. Onun ötesinde atlarımız var. İneğimiz var. Yabancı öğrenciler geldiği zaman burada bu ineklerden süt nasıl sağılır, onu gösterdi arkadaşlar. Birçok çeşitli hayvan türleri var, kuş türleri var. Ördeklerimiz var. Kedi var, köpek var. Hepsi var burada."