20 Ekim 2022 tarihli Bazı Kanun Hükümlerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi’nin 5. Maddesi’ne ilişkin Türkiye’deki 77 Baro Başkanlığı’ndan ’teklifin geri çekilmesi çağrısı’ yapıldı.
Haber-Vecdi Yenigül
Aralarında Mersin Barosu'nun da yer aldığı Türkiye'deki 77 Baro Başkanlığı, ortak bir açıklama yaptı. Açıklamanın odağında 20 Ekim 2022 tarihli Bazı Kanun Hükümlerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi'nin 5. Maddesi yer aldı. Madde'nin avukatlık mesleğinin gelir alanlarını daraltacağı, avukatlık mesleğine yönelik umutsuzluk girdabını derinleştireceği ve hak arama özgürlüğünü olumsuz etkileyeceği belirtildi. Bu nedenle teklifin geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.
"GÖRÜŞMELER 23 EKİM 2022 TARİHİNDE BAŞLAMIŞ BULUNMAKTADIR"
77 Baro Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; "20 Ekim 2022 tarihli Bazı Kanun Hükümlerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 23 Ekim 2022 tarihinde başlamış bulunmaktadır. Kanun Teklifi'nin 5. Maddesi; kamulaştırmasız el atma davalarında uygulanan nispi vekalet ücretini maktu hale getirmeyi ve iş bu davalar hakkında verilen kararların icra takibine idari başvuru şartı getirmeyi öngörmektedir. Bu Kanun Teklifi'ne konu değişiklik 2013 yılında yapılmış ancak ilgili kanun hükmü Anayasa Mahkemesi’nin 13 Kasım 2014 tarih, 2013/95 esas ve 2014/176 sayılı kararıyla, hukuki güvenliğin zedelenmesi ve mülkiyet hakkı ihlali gerekçesiyle iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen hüküm an itibariyle yeni bir değişiklik konusu haline gelmiştir."
"BU TEKLİFİN GERİ ÇEKİLMESİ ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ"
Avukatlık asgari ücret tarifesinin uygulanamaz hale geldiği belirtilen açıklamada; "Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran her türlü merci kararlarında ve ayrıca kanun gereği mahkemelerce karşı tarafa yükletilmesi gereken avukatlık ücretinin tayin ve takdirinde, Avukatlık Kanunu ve avukatlık asgari ücret tarifesi hükümlerinin uygulanması gerekirken, her fırsatta özel kanun değişiklikleri ile avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanamaz hale gelmektedir. Avukatların gelir kaynaklarının sürekli olarak daralması, sınırsız avukat arzı ve ağırlaşan ekonomik tablo, avukatlar açısından ciddi bir bunalım kaynağına dönüşmüştür. Hak arama özgürlüğünün temsilcisi olan bir meslek grubunda böylesi endişelerin oluşturulmaması gerekmektedir. Biz Barolar olarak, adalet faaliyetlerinin bir bileşeni olan avukatlık mesleğine yönelik umutsuzluk girdabını derinleştirecek ve hak arama özgürlüğünü olumsuz etkileyecek bu teklifin geri çekilmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri yer aldı.