Karboğazı Kayak Tesisleri için 1000’lik planlar bekleniyor

Karboğazı Kayak Tesisleri için 1000’lik planlar bekleniyor cukurovagazetesi.com

Mersin Ana Konteynır Limanı’na ilişkin açıklamalarda bulunan MESİAD Başkanı Hasan Engin, "Mersin’in geleceği Ana Konteynır Limanı’ndadır" dedi. Engin, Karboğazı’nda yapılması planlanan kayak tesisi için de "Karboğazı Kayak Tesisleri, Mersin için en kolay proje" ifadelerine yer verdi.


Haber-Adem Güneş

 

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Engin, katıldığı bir yerel televizyon kanalında kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Mersin Ana Konteynır Limanı'yla ilgili son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüştüklerini söyleyen Engin, Karboğazı'nda yapılması planlanan kayak tesisi için de 1000'lik planların beklendiğini açıkladı.

 

"MERSİN ANA KONTEYNIR LİMANI'NA HENÜZ BAŞLANMADI"

MESİAD Başkanı Engin, Ana Konteynır Limanı'na ilişkin yaptığı açıklamada, "10. Kalkınma Planı'nda 'Ana Konteynır Limanı'nın yeri Mersin'dir' şeklinde 1/100000'lik planlara işlenmiş, etüt projeleri bitirilmiş bir yatırım projesi. Bununla beraber Karadeniz'de Filyos'ta Ege'de de Çandarlı'da; bu 3 ana konteynır limanı yatırım planına alındı. Bunlardan Filyos Ana Konteynır Limanı bitti, Çandarlı da bitmek üzere. Ama Mersin Ana Konteynır Limanı'na henüz başlanmadı" dedi.

 

"12 MİLYON TEU KAPASİTELİ BİR ANA KONTEYNIR LİMANIMIZ OLACAK"

11. Kalkınma Planı'nda Ana Konteynır Limanı'nın yerinin Mersin'den Adana'ya kaydırılmasıyla ilgili gündeme gelen iddialara da değinen Engin, Mersin'de yapılacağı duyurulan bölgeye ilişkin bilgi vererek; "Yer işaretlendi, planlara işlendi. Serbest bölgenin güneyinde, deniz dolgusuyla, tamamen deniz alanına yapılacak bir ana konteynır limanı. Yani bu 400 dönümlük değil, 400 hektarlık büyük bir alan. 5 etapta yapılacak. 5'inci etap tamamlandıktan sonra 12 milyon TEU kapasiteli bir ana konteynır limanımız olacak. Şu anki limanımız 2,5 milyon TEU civarında. Genişlemeyle 3,5 milyon TEU'ya çıkacak birkaç yıl içerisinde. Ama Mersin'in geleceği Ana Konteynır Limanı'ndadır" diye konuştu.

 

"BİZ BUNUN KESİNLİKLE BURADA YAPILMASINA TARAFIZ"

Engin, son olarak Mersin'de bir dizi ziyaretlerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüştüklerini vurgulayarak, "Biz bunu bazı milletvekillerimize taşıdık. En son Dışişleri Bakanımız geldi. STK'larla yaptığı toplantıda, Bakan Bey'le görüştüğünü ve 'Mersin'de de yapılacağını' söyledi ama orada hem Mersin'de hem başka yerde yapılacak gibi biz anladık. Çok fazla açıklama da yapılmadı. Ama biz bunun kesinlikle burada yapılmasına tarafız. STK'lar da Mersin kamuoyu da böyle düşünüyor" ifadelerine yer verdi.

 

"MERSİN İÇİN EN KOLAY PROJE"

Öte yandan Karboğazı'nda yapılması planlanan kayak tesisine ilişkin de açıklamalarda bulunan Engin, "Mersin için en kolay proje Karboğazı Kayak Tesisleri, kış turizmine uygun bir proje ve en kolay proje. Bu proje, Gülek Boğazı'nın hemen kuzeyinde, Medetsiz Tepesi'nin de güneyinde, 2 taraflı büyük bir vadi. Karboğazı ve yanında da Elmalı Boğazı. 21 bin hektarlık bir bölge. İlki 11 bin hektar, ikincisi de 9 bin hektarlık. İkinci etap Elmalı Boğazı. Burası hem tarihiyle hem Kurtuluş Savaşı'ndaki durumuyla herkes tarafından bilinen, bütün yerel dinamiklerin, yerel halkın; işte Niğde, Konya, Osmaniye, Adana, Mersin bölgesinde herkes tarafından bilinen ve şu anda da kullanılan piknik alanları olarak kullanılan bir bölge" dedi.

 

"BU BÖLGE, MERSİN'DE 7 TURİZM BÖLGESİNDEN BİRİ"

2-3 bin rakımda bulunan bir bölgeden bahsettiklerini vurgulayan Engin, "Adana için de Mersin için de komşu iller için de çok önemli bir bölge. Bu bölge, Mersin'de 7 turizm bölgesinden biri. Diğerleri sahilde, o da sadece Toroslar'ın orta merkezinde bir bölge. Yani bizim efsane Toroslar dediğimiz bir bölgede böyle bir kayak tesisi yok. Hiçbir yerde de olmamış. Antalya'da belki var ama çok küçük bir kayak tesisi" diye konuştu.

 

"1000'LİK PLANLARIN ÇOK KISA BİR SÜREDE YAPILACAĞINI BİLİYORUZ"

Projenin son durumundan da söz eden Engin, "Turizm Bakanlığı yapıyor ama projelerin Mersin Büyükşehir tarafından yapıldığını biliyoruz. 5000'lik planları bitirmiş durumdalar. 1000'lik projeler üzerinde çalışıyorlar. Heyetler geçende Bakanlık'la da görüştüler. Bakanlık sıcak bakıyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu projeye sıcak bakıyor. 1000'lik planların çok kısa bir sürede yapılacağını biliyoruz ve 1000'lik projeler yapıldıktan sonra buralar tahsis edilecek. Otelleri Turizm Bakanlığı tahsis edecek ama diğer piknik alanlarını, lift alanlarını ve diğer alanlar da belediyemize ve yatırımcılara tahsis edilecek diye biliyoruz. Bu proje çok önemlidir" ifadelerine yer verdi.