Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü: ’Esnaf için kalıcı çözüme varız’

Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü: ’Esnaf için kalıcı çözüme varız’ cukurovagazetesi.com

İstiklal Caddesi’nde başlayan yenileme çalışmalarıyla birlikte Kırmızı-Lacivert İşhanı’nın yıkılması konusu yeniden Mersin gündemine oturdu. Yıkımın zaman alacağını belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, civardaki Zafer Çarşısı esnafının durumuna ilişkin; "’Ortaklaşarak bir çözüm bulalım’ diye bekliyoruz" ifadesini kullandı. Gazetemize konuşan Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü ise "Mersin Çarşımızı güzelleştirecek; esnafların mağdur olmayacağı ve merkezinde esnaf olan her projeye destek veririz" dedi.


Haber-Erol Kamalak

 

İstiklal Caddesi'nin Tren Garı ile Kuvayi Milliye Caddesi arasını kapsayan kısmında yenileme çalışmaları başladı. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yapılan son oturumunda yenileme çalışmalarıyla birlikte Kırmızı-Lacivert İşhanı'nın yıkılması konusu da gündeme geldi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İstiklal Caddesi'ndeki projeyi Kırmızı-Lacivert İşhanı'nın yıkılmasından bağımsız, ancak bir noktada da ona bağlı hazırladıklarını söyledi. Seçer, işhanı çevresinde yer alan Zafer Çarşısı esnafına 'ortaklaşa çözüm' çağrısında bulundu.  Sürece ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, "Esnaf için kalıcı çözüme varız" dedi.

 

İSTİKLAL CADDESİ'YLE BİRLİKTE KIRMIZI-LACİVERT İŞHANI YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından; İstiklal Caddesi'ndeki yenileme çalışmalarının ilk etabının tamamlanmasının ardından Kuvayi Milliye ve Özgür Çocuk Parkı arasındaki ikinci etap çalışmalarına geçileceği duyuruldu.  Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı Birinci Birleşim Toplantısı'nda, cadde üzerinde zeminde faaliyet gösteren esnafın gölgelik ve tabela yapım masraflarının belediye tarafından karşılanması kararlaştırıldı. Bir süredir gündemde yer alan Kırmızı-Lacivert İşhanı'nın yıkılması meselesi de Meclis'te gündeme geldi.

 

SEÇER: "'ORTAKLAŞARAK BİR ÇÖZÜM BULALIM' DİYE BEKLİYORUZ"

Kırmızı-Lacivert İşhanı'nın çevresinde yer alan Tarihi Zafer Çarşısı esnafını da ilgilendiren yıkım meselesiyle ilgili konuşan Meclis Üyesi Mehmet Topkara, "Oradaki esnafların sorunları çözüldü mü?" diye sordu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise cadde üzerindeki yenilemeyi yıkımdan bağımsız, ancak yıkıma bağlı olarak sürdürdüklerini vurguladı. Zafer Çarşısı ve Kırmızı-Lacivert İşhanı sorunlarının çok zaman alacak meseleler olduğunu vurgulayan Seçer, "Bir yer yapmamız lazım. Nereye taşıyacağız, ne yapacağız? Bizim, söylendiği gibi 'bu insanları kaldırıp sokağa atacak' halimiz yok. Ama onların da katkı sunması gerekir. 'Ortaklaşarak bir çözüm bulalım' diye bekliyoruz. Şu an istesek de taşınamayız. Onları taşıyacak mekanları hazır etmeye çalışıyoruz" dedi.

 

ALGÜLLÜ: "KAMUYA 32 YILDIR KİRA VERİYORUZ"

Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü ise derneğin 7 yıldır çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayarak, "Zafer Çarşısı'nın Mersin'e yakışmadığını, Mersin'e yakışır bir çarşının uygun restorasyon teknikleriyle oluşturulması gerektiğini ve Mersin Çarşısı'nı bir cazibe merkezi haline getirme isteğimizi 7 yıldır ifade ediyoruz. Bu çalışmalarımız sayesinde 'Çarşı' konusu bu kentte 7 yıldır kalıcı gündem haline gelmiştir" dedi. Kırmızı-Lacivert İşhanı'nı çevreleyen Tarihi Zafer Çarşısı'na ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Algüllü, "Bizler, 32 yıldır bu çarşının kontratlı kiracılarıyız. Kamuya 32 yıldır kira veriyoruz. Zafer Çarşısı'nda 45 hatta 55 yıllık Maliye kaydı olan esnaflarımız mevcut. Çarşı esnafı önemlidir. Bu bölgedeki esnaf, kamuya uzun yıllardır kira ödüyor" diye konuştu.

 

"VAHAP SEÇER'İN ÇARŞI ESNAFINI MAĞDUR ETMEYECEĞİNE OLAN İNANCIMIZI KORUYORUZ"

Kamuya kira ödemesi nedeniyle sürecin, esnafın mağdur edilmeden tamamlanması gerektiğini vurgulayan Algüllü, "Bir kentte yaşayan esnafın sosyal ve ekonomik problemleri aynı zamanda o kentin yöneticilerinin sırtında bir yüktür. Bu anlamda sürecin başından beri Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in çarşı esnafını mağdur etmeyeceğine olan inancımızı koruyoruz" dedi.

İLK SEÇENEĞE 'YEŞİL IŞIK'

Algüllü, sürecin başından bu yana 'iki temel argüman' üzerinde durulduğunu belirterek, "Birincisi, Sayın Seçer bu alanı bir meydan yapmak istediğini ifade etmişti. Öncelikli isteğimiz budur, meydan olabilir. Yalnız etrafında esnafımız için iş yerleri oluşturarak bu kente güzel bir meydan kazandırabiliriz. Esnaf arkadaşlarımız o meydanın ve parkın ağacını, çiçeğini, ışığını koruyacaktır. Çünkü o parka gelenler aynı zamanda esnafımızın müşterisi olacaktır. Eğer meydan yapılmak isteniyorsa temel isteğimiz; etrafına iş yerlerinin tekrar kazandırılmasıdır" ifadelerine yer verdi.

 

İKİNCİ SEÇENEĞE 'SARI IŞIK'

İkinci seçenekten de söz eden Algüllü, "Büyükşehir Belediye Başkanımız'dan esnafımızı eski Öğretmenevi'nin bulunduğu yere uygun bir projeyle taşıma fikri doğdu. Biz buna da sıcak baktık. Büyükşehir Belediyesi, esnafımızın da fikrini alarak oraya bir çarşı yaparsa esnafımızı oraya taşıma fikrine de sıcak bakarız. Ama temel isteğimiz; buradaki meydanın etrafında iş yerlerinin yapılması" dedi.

 

"BU EKONOMİK ŞARTLARDA YÜZDE 60 ZAMLA KİRA ÖDEMEK ZORUNDA KALIYORUZ"

Zafer Çarşısı esnafına yapılan yüzde 60'lık kira artışını eleştiren Algüllü, şunları söyledi; "Son zamanlarda döviz kurlarındaki ve ekonomi piyasasındaki dalgalanma ile fiyatlardaki ani artışlar esnafımızı olumsuz etkilemiştir. Esnafımız çok sıkıntılı süreçler yaşamaktadır. TÜFE oranı bu yıl yüzde 60'a çıkınca kiralarımız da yüzde 60 oranında arttı. Vatandaşların evleri için 'yüzde 25 kira artışı yapabilirsin' şeklinde düzenleme yapan yetkililerimizin kamunun kiracısı olan bizlere de maksimum yüzde 25 kira artışı uygulamasını isterdik. Biz bu ekonomik şartlarda yüzde 60 zamla kira ödemek zorunda kalıyoruz. Esnafımızın belini büken bir durum bu. Bizler kiralarımızı yıllık peşin ödüyoruz. Geçen yıl 100 bin lira ödeyen arkadaşımızın kirası bu yıl 159 bin lira oldu. Yaklaşık yüzde 60 bir kira artışı söz konusu. Çarşı yapalım, kenti güzelleştirelim ama önce esnafın bu sıkıntılı sürecini de gözetmemiz gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve Belediye Meclis Üyelerimizin esnafımızın bu durumu da göz önüne alacağını ümit ediyoruz"

 

"İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ ÇALIŞMALARIN EN KISA SÜREDE YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ"

2026 yılına kadar Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin kontratlı kiracıları olduklarını vurgulayan Algüllü, "Bir anda 'Hadi burayı yıkalım' demek kolay değil. Büyükşehir Belediye Başkanımız da Meclis'te ifade etti. Önce buradaki arkadaşlara bir çözüm bulmak gerekiyor. Yer ayarlama noktasında da Büyükşehir Belediye Başkanımızın samimi olduğunu düşünüyorum. Güzel bir proje olursa esnafımızı eski Öğretmenevi'nin olduğu yere de taşıyabiliriz. Ama ilk önceliğimiz burası" şeklinde konuştu. İstiklal Caddesi'ndeki yenileme çalışmalarına da değinen Algüllü, "İstiklal Caddesi, çarşımızın temel caddelerinden birisi. Bu caddedeki çalışmalarımızın uzun sürmesi esnafımızı olumsuz etkileyecektir. Çarşı esnafımız 20 yıldır hep küçülme yönünde ilerliyor. Öyle arkadaşlarımız var ki bugün çalışmazsa yarın aç kalır. Biz, artık bir tane darabanın dahi kapanmasını istemiyoruz. İstiklal Caddesi'ndeki çalışmalar da güzel olacak. Ama biz bu çalışmaların yapılabilecek en kısa sürede yapılmasını talep ediyoruz. Bu anlamda da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bizi ve esnafımızın bu sıkıntılı sürecini anlayacağını ümit ediyoruz. Esnafımıza gereken ilgiyi ve desteği gösterecektir. Bizler de Mersin Çarşısı'nın güzelleşmesi için yapılacak her projeye esnaflarımızın mağdur edilmemesi koşuluyla varız" ifadelerine yer verdi.