Ana Konteyner Limanı Mersin’de mi yapılacak yoksa Adana’da mı?

Ana Konteyner Limanı Mersin’de mi yapılacak yoksa Adana’da mı? cukurovagazetesi.com

Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’de değil de Adana’da yapılacağı yönündeki tartışmalar sürerken, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Uluslararası Mersin Konteyner Limanı Etüt Proje çalışmalarımız devam ediyor" ifadeleri yer aldı. ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan ise açıklamayı gündeme taşıyarak, "Devletin 11. Stratejik planda bahsi geçen yatırımı hangisidir" diye sordu.


Haber- Erol Kamalak

Ana Konteyner Limanı'na ilişkin tartışmalar sürüyor. Projenin Mersin'den Adana'ya taşındığı yönündeki iddialar gündemi sarsarken, konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nden bir açıklama geldi. Müdürlüğün resmi sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada Mersin'deki projenin etüt proje çalışmalarının devam ettiği vurgulandı. Açıklamayı gündeme taşıyan ve gazetemizin sorularını yanıtlayan Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, siyasi makamlardan net açıklamalar beklediklerini vurguladı.

 

"MERSİN KONTEYNER LİMANI EN ÖNEMLİ YATIRIMLARIMIZDAN BİRİ OLACAKTIR"

Ana Konteyner Limanı Projesi'yle ilgili Adana Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ÇED toplantıları, kamuoyunda soru işaretleri yaratmıştı. Gündeme gelen açıklamaların ardından Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından 19 Eylül 2022 tarihinde yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; "Ülkemizin artan ticaret hacmine cevap verecek en önemli limanlar Mersin'de bulunmaktadır. Mersin'deki kapasiteyi geliştirmek amacıyla; Mersin Konteyner Limanı en önemli yatırımlarımızdan biri olacaktır. Bu amaçla Genel Müdürlüğümüzce etüt proje çalışmaları yürütülmektedir. Uluslararası Mersin Konteyner Limanı Projemiz kapsamında fizibilite modelleme, kapasite ve kaynak değerlendirme ve fizibilite raporu çalışmalarımız devam etmektedir."

 

"11. STRATEJİK PLAN'DA BAHSİ GEÇEN YATIRIM HANGİSİDİR"

Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan ise açıklamanın ardından bazı sorular yönelterek, "Devletin 11. Stratejik Plan'da bahsi geçen yatırımı hangisidir? Adana Yumurtalık’ta 4 Temmuz 2022 tarihinde ÇED Toplantısı yapılan mıdır yoksa açıklamada belirtilen ve etüt proje çalışmaları halen devam eden Mersinlilerin yıllardan beri istedikleri Yeni Ana Konteyner Aktarma (HUBPORT) mıdır? Aynı bölgede aynı amaçlı her iki yatırım da çok büyük ölçekte bütçe ve kaynak gerektirmektedir. Devletimizin her iki yatırımı aynı anda yürütmesi içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda ne kadar mümkün olacaktır? Mümkün değilse hangisinin tamamlanmasına öncelik verilecektir? Aynı bölgede aynı amaçlı iki yatırımın yapılması gerçekçi midir? Aynı amaçlı iki yatırıma da aynı anda başlanırsa ve tamamlanırsa kaynak israfı olmayacak mıdır? Mersin’de mevcut limanın kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle her geçen gün Mersin açıklarında bekleyen yükleme gemilerinin sayısı artmaktadır. 2000 yıllardan beri söz verilen ve halen bitmediği anlaşılan Mersin Yeni Ana Konteyner Aktarma Limanı'nın etüt proje ve fizibilite çalışmalarının ne zaman bitirilmesi ve yatırımın ne zaman başlatılması ve tamamlanması hedeflenmektedir?" ifadelerine yer verdi.

 

"MERSİNLİLERE TATMİN EDİCİ AÇIKLAMALAR YAPILMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ"

Öte yandan yetkililerden açıklama beklediklerini sözlerine ekleyen Erkan, "Mersinliler olarak yetkililerden ve iktidar partisi milletvekillerinden bu konularda Mersinlilere tatmin edici açıklamalar yapılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.