Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini açıkladı. Aynı dakikalarda gerçekleşen Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan AK Parti Grup Sözcüsü İsmail Yerlikaya, Yenişehir’e bağlı Çavak’ta da bir alan belirlendiğini belirterek, "Yenişehir Belediyesi, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptali için Danıştay’a başvuruda bulunmuş" dedi. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise konuyla ilgili "Biz yerel yönetimlerin bilgisi dışında yapılan davranışları onaylamıyoruz" diye konuştu
Haber-Vecdi Yenigül
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin tanıtım toplantısına katıldığı dakikalarda Mersin'de de Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in başkanlığında Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Birinci Birleşim Toplantısı gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın projeyi anlattığı dakikalarda AK Parti Grup Sözcüsü İsmail Yerlikaya konuyu Büyükşehir Meclisi'ne taşıdı. Yerlikaya, Çavak'ta belirlenen alan için Yenişehir Belediyesi'nin Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin iptali için Danıştay'a başvurduğunu söyledi. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise "Dava açtık, takipçisi olacağız" dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "TEMELİ YILBAŞINDA ATILIYOR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin tanıtım törenine katıldı. Sosyal konut projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Sosyal konut odaklı şehircilik atılımlarımıza yeni bir halka daha ekliyoruz. Ülkemizin her yerinde konut, arsa ve iş yerinin inşa sürecini başlatıyoruz. Başvuru süreci yarın başlayacak, ekim sonuna kadar devam edecek. Yatay mimari ve depreme dayanıklı şekilde inşa edeceğimiz bu projeler ülkemizin her yerinde devam edecek. Bu kampanya sayısı ve kalitesi bakımından dünyadaki en büyük konut yatırımını ifade etmektedir. Temeli yılbaşında atılıyor" dedi.
PROJENİN İSMİ İLK EVİM-İLK İŞYERİM
Projenin ismini 'İlk Evim-İlk İşyerim' olarak açıklayan Erdoğan, "Hedefimiz 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan süreçte 500 bin sosyal konut. 250 bin konut amaçlı arsa. Konut yapımına müsait altyapısı olan arsa. 50 bin iş yeri yapıp milletimize sunacağız. Bunların içerisinde oturan vatandaş sayısını 10 milyonun üzerine çıkaracağız. İsmi de 'İlk Evim-İlk İş Yerim' olacak. Hane sayısı bakımından İstanbul'un 4'te birine, Ankara'nın yarısına, Kocaeli'nin tamamına eşit olacak. Engelli, şehit yakınlarına yüzde 5 kontenjan ayırıyoruz. 50 bin konutu 18-30 yaş arası gençlere tahsis ediyoruz. Toplamda 608 bin lira 2+1 konutlarımıza aylık 2 bin 280 liradan başlayan 240 ay vadeyle sahip olunabilecek. 3+1 evler 850 bin lira olacak. 850 bin lira fiyata sahip 3+1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle yapılabilecek. Bu kampanyamıza İstanbul'da hane geliri 18 bin liranın, diğer illerde 16 bin liranın altında olan her vatandaşımız başvurabilecektir" şeklinde konuştu.
YERLİKAYA: "UCUZ KONUT SAĞLANMASI İÇİN BÜYÜK BİR SEFERBERLİK BAŞLADI"
Törenle aynı dakikalarda gerçekleştirilen Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dilek ve temenniler gündem maddesinde konuyu Meclis'e taşıyan AK Parti Grup Sözcüsü İsmail Yerlikaya, "Bugün önemli bir gün. Cumhurbaşkanımız bugün Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesini başlatıyor. Bununla ilgili yaklaşık 200 binin üzerinde bir konut atağıyla özellikle dar gelirli vatandaşlara, engellilere, şehit ailelerine, gençlere, ilk kez ev sahibi olacak kişilere ucuz konut sağlanması için büyük bir seferberlik başladı. Bu seferberlik sayesinde 500 milyarın üzerinde bir hareketlilik olacak. Yapım maliyeti var. Bu da ülkede birçok sektörü ve istihdamı da tetikleyecektir" dedi.
"ÇAVAK'TA DA 215 DÖNÜMLÜK BİR ALAN BELİRLENDİ"
Yerlikaya, Mersin'e ilişkin açıklamalarda da bulunarak, "Mersinimizde de bu konuyla ilgili iki tane alan belirlenmişti. Biri Mezitli Bozon'da. Mezitli'de 53 dönüm civarı bir alanın orman alanının dışına çıkarılması için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. Bir de Çavak'ta bir alan belirlendi. Orada da orman vasfını yitirmiş, taşlık bir arazi vardı. 215 dönümlük bir alan. Burası da belirlendi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmi Gazete'de yayımlandı ve işlemler başladı. Tabi bu Mersin için sevindirici bir şey. Kuralar çekildi, gençlerin, garibanların, yoksulların ev sahibi olması bizim için sevindirici bir durum. Ama duyduğum kadarıyla Yenişehir Belediyesi Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin iptali için Danıştay'a başvuruda bulunmuş" diye konuştu.
"ZATEN BİZ MERSİN OLARAK KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇOK GERİDEYİZ"
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit'ten konuyla ilgili açıklama bekleyen ve kentsel dönüşüm projelerine de değinen Yerlikaya, "Zaten biz Mersin olarak kentsel dönüşümde çok gerideyiz. Kentsel dönüşümü, yerinde dönüşümü yapamıyoruz. Çay Mahallesi'nde yeni yeni yapıldı. Bahçe Mahallesi'nde de başladı. 45 Evler'in olduğu bölge yıllardır kentsel dönüşümle ilgili bekliyor, yapılmıyor. Daha önce Toroslar Belediye Meclisi'nden geçirdiğimiz bir yer vardı, Toroslar'da Şehir Hastanesi'nin doğu tarafında bir alan. Burada da arkadaşlarımız karşı çıktı. Yaklaşık 900 veya 1000 konutluk bir alandı. Ona da karşı çıkıldı. Burada konut yapılmasının, garibanın dar gelirlinin konut sahibi olmasının ne mahsuru var? 'Orada arazi kıymetli' denildi" ifadelerine yer verdi.
"ÇAVAK'TA ARAZİ TAŞLIK, KAYALIK"
Çavak'taki alana ilişkin bilgilendirmelerde de bulunan Yerlikaya, "Bakıyorsunuz, Çavak'ta arazi taşlık, kayalık. Şehir içinde bir yer değil. Yenişehir bölgesinin planları geçiyor şimdi. Baktığınızda, incelediğinizde Yenişehir Belediyesi sınırları içerisinde portakal ağaçlarının olduğu birçok yeri imara açtık. Bu taşlık alan 16. Madde gereği orman vasfının dışına çıkartılıyor. Burada da kanun şöyle işliyor, onun da bilgisini vereyim. Çünkü kamuoyunun da yanlış bilgilenmemesi gerekiyor. Orman, bir yeri ormanın dışına çıkarttığı zaman Hazine'den bunun iki katı yer talep ediyor. Bu 215 dönümü çıkarttığı için Milli Emlak'a, Hazine'ye 430 dönüm arazi yer belirtti. Orman da gidip bunun kontrollerini yaptı. Orman yetişmesine elverişli alan olduğunu gördü. Orman tapularını aldıktan sonra Milli Emlak'a, Hazine'ye veriyor. 'Yenişehir mahkemeye ne için başvurdu' diye bir kafa karışıklığı var, kamuoyunda bir tedirginlik var" diye konuştu.
ÖZYİĞİT: "KAPI AŞINDIRIYORUZ, ÇABA GÖSTERİYORUZ AMA SONUÇ ALAMADIK"
Konuyla ilgili Meclis'te açıklamalarda bulunan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise "2018 yılından beri Yenişehir Belediyesi içinde bir tane cami bulunması nedeniyle, kamuya ait bir kurum bulunması nedeniyle Çevre Bakanlığı'ndan bir onay bekliyor. Bu bir imzayı almış olsak biz kentsel dönüşümü Eğriçam bölgemizde şimdi tamamlamış, vatandaşlarımızın şu anda yeni konutlarında oturmasını sağlamıştık diye düşünüyorum. 2018'den 2022'nin sonuna geldik. Yani 4 yıllık süredir bu imza maalesef bize verilmiyor. Ayrım gözetilmediği, zaman zaman her kuruma eşit davranıldığı, her belediyeye eşit davranıldığı ifade ediliyor. Bu konuda girişimlerimiz var. İnşallah kısa sürede de çözme çabası içerisindeyiz. Yani kapı da aşındırıyoruz, çaba da gösteriyoruz. Ama o sonucu alamadık" dedi.
"BURADA BİR YEREL YÖNETİM OLDUĞU GERÇEĞİNİ UNUTMAMAK GEREKİYOR"
Çavak'taki alana ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özyiğit, şunları söyledi; "Bu kent bizim. Bu kentte biz yaşıyoruz. Bu kenti yönetme görevi de halkımız tarafından bize verildi. Meclisimizle beraber bizim bu kentte nerede ne yapılacağına dair kısa, orta ve uzun vadeli planlarımız var. Bu planlar içerisinde merkezi idarenin düşüncesi ve tasarrufu noktasında bize hiç danışılmadı. Yani Yenişehir halkına danışılmadı. Dolayısıyla biz de bu işleri az çok görüyoruz. Örneklerini görüyoruz. Daha önce de PTT Tesisleri ile alakalı bir konu gündem olduğunda bize görüş soruldu. Dediler ki 'Yenişehir'deki konut ihtiyacı göz önünde bulundurularak ya da Mersin'deki konut ihtiyacı göz önünde bulundurularak şu arsanın ticaret + konut yapılması noktasında görüşünüz nedir.' Ben de yine bu mikrofondan demiştim ki 'Kutlamak lazım. Ankara'da insanlar oturduğu yerde Mersin'deki konut ihtiyacını görebiliyor. Ama burada bir yerel yönetim olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Eğer bir planlama yapılacaksa, bir proje varsa burada Büyükşehir Belediyesi var. Burada ilçe belediyesi var. Bunun Meclisi var. Bir tane memur gelip de bu projeyi anlatmaz mı?' Oranın ne yapılacağını, kimin motivasyonuyla ormanlık alandan çıkıp konut alanına dönüştürüldüğünü bilmediğimizden ve muhtemel bir olumsuzluğu engellemek adına kamunun elinde kalması, orman olarak değerlendirilmesi noktasında bu davayı açtık."
"BİR DAVA AÇTIK, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Davanın takipçisi olacaklarını sözlerine ekleyen Özyiğit, "Gerçekten de bütün alanları konut alanı yapmak suretiyle biz bu kente iyilik yapmış olmayız. Biz kentsel dönüşüme önem vermek suretiyle kenti bir yere taşırız. Dolayısıyla Yenişehir'de kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan çok alan vardır.
Biz yerel yönetimlerin bilgisi dışında yapılan davranışları onaylamıyoruz. Dolayısıyla bu işten bizim de kentin de Yenişehir halkının da haberi olması gerekirdi. Bu sadece Yenişehir'de yapılmadı. Bozon'da ve diğer ilçelerde, Bozyazı'da da yapıldı. Dolayısıyla biz bu konuda bir dava açtık. Davamızın nedeni budur. Takipçisi olacağız" ifadelerine yer verdi.