Gültak: Şov yapmak istiyorsanız buyurun, dışarıda yapın

Gültak: Şov yapmak istiyorsanız buyurun, dışarıda yapın cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediye Meclisi Temmuz Ayı 2. Olağanüstü Toplantısı’na HDP grubu katılmadı. CHP grubu ise toplantıyı terk etti. CHP’li Meclis Üyesi Muhittin Ertaş’ın görüşülen gündem maddesinden bağımsız bir konuyu gündeme getirmesi üzerine Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, "Gündeme geçin. Dilek temenniler var, orada istediğinizi konuşabilirsiniz" uyarısında bulundu. Bunun üzerine CHP grubu toplantıyı terk etme kararı alırken, Gültak; "Dilek temennilerde istediğiniz kadar konuşun arkadaşlar. Şov yapmak istiyorsanız da buyurun, dışarıda yapın" dedi.


Haber-Barış Köksal

 

Akdeniz Belediye Meclisi Temmuz Ayı 2. Olağanüstü Meclis Toplantısı, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleşti. Meclis toplantısına HDP grubu katılmazken, toplantıya katılan CHP grubu ise toplantının 4'ncü gündem maddesi görüşülürken salonu terk etti. Gültak, gündem maddesi dışında bir konuyu dile getiren CHP'li Meclis Üyesi Muhittin Ertaş'a gündeme dönme uyarısında bulundu. Gültak, dilek ve temenniler bölümünde tüm Meclis üyelerine istedikleri kadar söz hakkı vereceğini belirtirken, Meclis Üyesi Ertaş; CHP grubu olarak toplantıdan ayrılacaklarını bildirdi. Toplantının devamında gündeme getirilen 50 milyon liralık borçlanma yetki talebi maddesi ise Meclis'te bulunan üyelerin oy birliğiyle kabul edildi.

 

BORÇLANMA GÖRÜŞÜLMEDEN, CHP MECLİSİ TERK ETTİ

28 Temmuz saat 10.00'da gerçekleştirilmesi planlanan Akdeniz Belediye Meclisi Olağanüstü Toplantısı, toplantı yeter sayısının sağlanamaması nedeniyle ertelenerek 29 Temmuz Cuma günü saat 10.00'da Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Akdeniz'i ilgilendiren 5 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantının son gündem maddesinde borçlanma yetki talebi yer aldı. Akdeniz'in mahallelerindeki asfalt ve kaldırım çalışmalarında kullanılmak üzere Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak'ın Meclis'ten talep ettiği 50 milyon TL'lik borçlanma maddesi görüşülmeden CHP'li Meclis Üyeleri salonu terk etti.

 

GÜLTAK: "DİLEK VE TEMENNİLERDE HERKESE SÖZ VERECEĞİM"

Toplantının yoklaması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ve önceki birleşimin tutanak özetinin okunmasını içeren ilk 3 maddesinin devamında 4'ncü madde okundu. Mesudiye Mahallesi 909 ada, 4 parselde bulunan taşınmazın satışı ve kiralanmasıyla ilgili gündem maddesinde CHP'li Meclis Üyesi Muhittin Ertaş söz aldı. Gündem maddesinde Ertaş'ın, Akdeniz Belediyesi Olağanüstü Meclis Toplantısı'na ilişkin söze başlaması üzerine Gültak, "Konuyla ilgili mi konuşuyorsunuz Muhittin Bey" diye sordu. Ertaş'ın "Konuya geleceğim" yanıtını vermesi üzerine Gültak, "Gündemle ilgili konuşur musunuz. Dilek temenniler var, orada istediğinizi konuşabilirsiniz.  Dilek ve temennilerde rahat rahat konuşun. Herkese söz vereceğim" uyarısında bulundu.

 

ERTAŞ, GÜNDEM MADDESİNE DÖNDÜ

Bunun üzerine eski Akdeniz Belediyesi ve TEDAŞ binasının bulunduğu yeri kapsayan konuyla ilgili konuşan Ertaş,  "TEDAŞ ile yapılan takas neticesinde TEDAŞ tapusu da belediyemize alınmıştır. O gün hep beraber sevinmiştik. Hatta emeğiniz için de size teşekkür etmiştik. Siz bize buranın çok değerli olduğunu, buraya dükkanlar, üst katlara üniversite hazırlık kurs merkezleri, kadınlar için meslek edinme kurs yerleri, toplantı salonları, lokal gibi belediye tesislerini kuracağınızı söylemiştiniz. Bizler de bu durumdan ve projeden duyduğumuz memnuniyeti ifade ettik ve heyecanla bekledik. Sizin konuşmalarınız ve taahhütleriniz de arşivlerde mevcuttur. Bugün gelinen noktada başkaca hiçbir açıklama yapmadan söz konusu taşınmazın satışı veya kiralama yetkisini talep ediyorsunuz. Belediyemizin en kıymetli taşınmazının böyle bir telaş ile hiçbir açıklama yapmadan satışının yapılmak istenmesi üzücü ve aynı zamanda düşündürücüdür. Bu durumda ve bu koşullarda bu şekliyle buna yetki verme şansımız ve imkanımız bulunmamaktadır" ifadelerine yer verdi.

 

ERTAŞ, GÜNDEM MADDESİNDEN ÇIKTI

Ertaş, dilek ve temenniler bölümü gelmeden diğer gündem maddelerine ilişkin de görüş ve düşüncelerini açıklamak istediklerini belirterek, "Anladığım kadarıyla buna da imkan vermeyeceksiniz, söz vermeyeceksiniz. Fakat dilek temennilere gelmeden biz bir iki cümleyle düşüncelerimizi söylemek istiyoruz. Bugün bulunduğumuz konjonktür ve saatte Meclis aritmetiğinin ve halkın iradesinin şu an Meclis oylamasına tam olarak yansımadığını düşünmekteyiz ve bu koşullarda bu Meclis çalışmalarına destek vermeyi de düşünmediğimizi ifade etmek istiyoruz. Ancak gündem maddelerine ilişkin düşüncelerimiz ve fikirlerimizi eğer burada açıklama şansı bulamaz isek biz bunu başka platformda, belki dışarıda bir basın açıklamasıyla sayın halkımıza duyuracağız. Çünkü bu gündem maddeleri gerçekten çok önemli. Bir Olağanüstü Meclis Toplantısı'na sığdırılamayacak kadar da önemli gündem maddeleri var" diye konuştu.

 

ERTAŞ: "MECLİS SALONUNU TERK ETMEK ZORUNDAYIZ"

Ertaş, Olağanüstü Meclis Toplantısı yapılmasına ihtiyaç duyulmadığını kaydederek, "3 gün sonra olağan bir Ağustos ayı Meclis toplantısı vardı. Bu Meclis toplantısında pek ala her konu tartışılırdı, konuşulurdu ve ayrıntılı olarak görüşülürdü. Daha uzlaşmacı ve daha demokratik bir ortamda bu konuları görüşebilirdik diye düşünüyoruz. Bunun alelacele, böyle olağanüstü bir Meclis yapılmasını demokratik bulmuyoruz. Hukuki de bulmuyoruz. Bu koşullarda bu Meclis çalışmasına şu dakikadan itibaren destek verme şansımız yoktur. Biz bu andan itibaren bu Meclis salonunu terk etmek zorundayız" dedi.

 

GÜLTAK: "İŞE SİYASET KARIŞTIRAMAZSINIZ"

CHP'li Meclis üyelerinin salonu terk ettiği esnada konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, "Buyurun, nasıl davranmak isterseniz. Ben 'söz vereceğim' diyorum. Dilek ve temennilerde söz vereceğim. 'Söz vermiyorum' demiyorum. Altını çizeyim; dilek ve temennilerde konuşabilirsiniz. İstediğiniz kadar, saatlerce. Dilek ve temenniler niye var? İşte, gündemde konuştu zaten. Derdini anlattı. Amacınız başka, şov yapmak. Nasıl istiyorsanız öyle yapın. Ben herkese söz veriyorum. Herkes söz alabilir. Dilek temennilerde istediğiniz kadar konuşun arkadaşlar. Şov yapmak istiyorsanız da buyurun, dışarıda yapın. Gündemle ilgili konuştunuz. Hepsiyle ilgili madde madde konuşabilirsiniz, sıkıntı yok. Ama işe siyaset karıştıramazsınız" diye konuştu.

 

GÜLTAK: "ASFALT SEZONUNU ISKALAMAMIZI İSTİYORLAR"

Konuyla ilgili değerlendirmelerini sürdüren Gültak, "Ayrıca Muhittin Bey şunu da atlıyor; Ağustos ayı tatil. 'Ağustos ayında bunları yapsaydın' diyor ya, Ağustos ayı tatil. Biz bu borçlanmayı alamazsak Eylül'de toplan, verip vermeyecekleri belli değil. Verdiler diyelim. İller Bankası ayda bir kere toplanıyor. Teminatı almamız Eylül'ün sonu. Ekim'de ihaleye çık. Ne zaman dökeceğiz biz bu asfaltı, kaldırımı? Kışın mı? Çok masum arkadaşlar. Çünkü asfalt sezonunu ıskalamamızı istiyorlar" dedi.

 

GÜLTAK: "SİYASİ BİR ŞOV YAPMAK İSTİYORLAR"

Söz kesmediğin ve kimsenin konuşmasını engellemediğini vurgulayan Gültak, şunları söyledi; "Yani 'niçin satış yapıyorsun, bu kadar sözün var, şu var, bu var, o var'. Hepsini özgürce söyledi. Hiç sesini kestim mi? Yok. Diğer gündem maddeleriyle geldiğinde; borçlanma ve diğer konularda da 'fikirlerinizi söylemenize izin vereceğim' dedim mi? Dedim. Dilek ve temennilerde de ayrıca 'istediğiniz kadar süre vereceğim, istediğiniz kadar konuşun' dedim mi? Dedim. Bunun not alınmasını istiyorum. Kimsenin sözünü kesmedim. Ama Meclis'in huzurunu kaçırma adına da siyaset yapmalarına izin verecek değilim. Bakın, en az 5 dakika herhalde Muhittin Bey satışla ilgili görüşlerini sundu. Bekleselerdi diğer gündem maddeleriyle ilgili de görüşlerini beyan etmelerine kesinlikle izin vereceğimi de deklare ettim. Artı dilek ve temennilerde de istedikleri kadar konuşabileceklerdi. Yani ortada söz kesen, görüş veremeyen, konuşturmayan, sansür yapan bir Meclis yok burada. Kimse böyle bir iddiayla bu Meclis'i terk edemez. Israrla tekrarladık. Kendileri siyasi bir şov yapmak istiyorlar. Buyursunlar, nerede yapıyorlarsa yapsınlar."

 

GÜLTAK: "HALKA HİZMET ETMEK İSTİYORUZ"

Gültak, söz konusu gündem maddesiyle ilgili eleştiriye de yanıt vererek; "Biz buranın avan projesini çalışıyoruz. 1,5 aya kadar bitecek. Bittikten sonra ya kendi şartlarımızla ya da ihale yöntemiyle bu binamızı yapmaya vereceğiz. Bu binamızın en az yüzde 50 ile gideceğini tahmin ediyoruz. Serbest piyasa şartlarını ben belirlemiyorum. Yani biri, açık ihale sonucu bir müteahhit alsa bile yüzde 50'yle veririz. Bu ne demek? 50'si bizim, yarısı bizim. Diyoruz ki; buradan 1 dükkan mı olur, 2 büro mu olur bir şey mi olur, satalım. Hepsini satacağız diye bir iddiamız yok. Bunu kim çıkartıyor? Ben buradayım. Herkesin önünde söylüyorum. Belli bir oranda, düşük bir oranda bir şeyleri satıp karşılığında size yine asfalt, kaldırım yapmak istiyoruz. Halka hizmet etmek istiyoruz. Halkın malını satıp halka döndürüyoruz" diye konuştu.

 

GÜLTAK: "HDP'NİN GÜDÜMÜNDE İŞ YAPMAKTADIRLAR"

Gültak, bir kaos yaratılmaya çalışıldığını vurgulayarak, "İşleri güçleri Akdeniz Belediyesi'nde güzel giden işleri tıkamak. Yeter. Böyle siyaset olmaz. Biz bundan 1-1,5 ay önce Cumhur İttifakı olarak Büyükşehir'de 310 milyon borçlanma verdik mi vermedik mi? Verdik. Terk eden arkadaşların içinde 'Başkanım, biz de sana destek olacağız' diyen arkadaşlar vardı. Gelsinler, yüzlerine de söyleyeyim. Hani bizim borçlanma? 3 aydır oyalıyorlar. Ondan sonra da konuşuyorlar. Büyükşehir borçlanmayı aldı. Verin Akdeniz'e de. Niye vermiyorsunuz? Niye veremiyorlar biliyor musunuz? Ben daha önce de söyledim. Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy verenler bizim kardeşlerimizdir. Bizim onlarla sorunumuz yok. Ama şu anki üst düzey yönetim ve Meclis üyeleri HDP'nin güdümünde iş yapmaktadırlar" ifadelerine yer verdi.