120 yıllık ekşi mayalı ekmek geleneği Mersin’de sürüyor

120 yıllık ekşi mayalı ekmek geleneği Mersin’de sürüyor cukurovagazetesi.com

İstanbul’da yakın zamanda Türkiye’nin en büyük ekşi mayalı ekmek fabrikası açılırken; Türkiye’nin tek Giritli Köyü olarak bilinen Mersin’deki İhsaniye (Melemez) Mahallesi’ndeki kadınlar ise 120 yıllık ekşi mayalı ekmek geleneğini doğal ve geleneksel yöntemlerle yaşatıyor. Kadınların ürettiği ekşi mayalı ekmekler, belediyenin halk ekmek büfelerinde satılıyor.


Haber-Barış Köksal

 

Türkiye'deki tek Giritli Köyü olarak bilinen Mersin Akdeniz'e bağlı İhsaniye (Melemez) Mahallesi'ndeki 4 kadının 120 yıllık ekşi mayalı ekmek geleneğini yaşatarak ürettiği ekmeklerin, kooperatif aracılığıyla MER-EK Halk Ekmek Büfeleri'nde satışı yapılıyor. Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yakın zamanda Türkiye'nin en büyük ekşi mayalı ekmek fabrikası açmasını değerlendirerek; "Oradakinin tek özelliği ekşi mayalı olması. Ama bizde daha farklı. Bizim ekmeğimizin birçok organik özelliği var" dedi.

 

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK EKŞİ MAYALI EKMEK FABRİKASI AÇILDI

Mersin'de ekşi mayalı Girit ekmeği geleneğini sürdüren Melemez Mahallesi'ndeki kadınlar, Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında bir araya geldi. Mahallede bir geleneği yaşatan 4 kadının fırınını Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak yaptırırken, Mersinden Kadın Kooperatifi'nin girişimi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle de üretilen ekşi mayalı Girit ekmekleri MER-EK Halk Ekmek Büfeleri'nde satılmaya başlandı. Mersin'deki Halk Ekmek Büfeleri'nde yaklaşık 1 yıldır ekşi mayalı Girit ekmekleri satılırken, sosyal medyadan bir paylaşım yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, " Türkiye’nin en büyük ekşi mayalı ekmek fabrikasını açıyoruz. Günlük 250 bin ekmek üretecek fabrikamız Halk Ekmek’in kurucusu Ahmet İsvan’ın adını taşıyacak. İstanbul’a hayırlı olsun" ifadelerine yer verdi.

 

"ATALARIMIZIN GETİRDİKLERİ BİR AVUÇ MAYAYI HALA YAŞATIYORUZ"

Gazetemize konuşan Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz, "Ben zaten Giritliyim. Aynı zamanda Melemezliyim ve küçüklüğümden beri bizim o kültürümüzün, 120 yıl önce atalarımızın Girit Adası'ndan gelirken getirdikleri bir avuç mayayı hala yaşatıyoruz. Çoğaltıyoruz ve şu anda ekmek yapıyoruz. Başkan Mustafa Gültak, fırınlarımızı yaptı ve Mersinden Kadın Kooperatifi'yle işbirliği yaptık. Büyükşehir Belediyemiz de MER-EK aracılığıyla ekmeklerimizin halk ekmek büfelerinde satılmasına yardımcı oldu. Şu anda halkımız sağlıklı ekmek yiyor. Kadınlarımız para kazanıyor" dedi.

 

"BİR KERE İŞİN ÖZELLİĞİ BU İŞİN ORGANİK OLMASI"

Yılmaz, İstanbul'da açılan Türkiye'nin en büyük ekşi mayalı ekmek fabrikasıyla ilgili gelişmelere değinerek; "Bir kere işin özelliği bu işin organik olması. Yani fabrikasyon olmaması. Ekmeklerde hiçbir şekilde katkı maddesi olmaması. Seçilen unun kepekli ve bu ekmeğe uygun olması. Her unu kullanamıyorsunuz zaten, çatlıyor. O lezzeti vermiyor. Önümüzdeki zamanlarda belediyelerle iş birliği yapıp kendi unumuzu da kendimiz üretmeye çalışacağız eskiden olduğu gibi. Şimdi odun fırınlarında pişiyor olması, kadınların bu konuda çaba sarf ederek bir imece oluşturması, mahalle kültürünün hala yaşatılıyor olması, yardımlaşmanın, dayanışmanın olması çok önemli. Oradakinin tek özelliği ekşi mayalı olması. Ama bizim ekmeğimizin daha farklı ve birçok organik özelliği var" diye konuştu.

 

EKŞİ MAYALI GİRİT EKMEĞİNE DE ZAM KAPIDA

MER-EK Halk Ekmek Fabrikası'nın 1 aylık bakıma girmesi nedeniyle kendilerine gelen talepleri karşıladıklarını belirten Yılmaz, kooperatif bünyesine bir araç temin edebildikleri takdirde ekmeğin marketlerde de satılabileceğini söyledi. Yılmaz, öte yandan şu an için ekşi mayalı Girit ekmeği için net bir zam olmadığını ancak fiyat güncellemesinin gündemlerinde olduğunu vurguladı.