Akdeniz Belediye Meclisi haziran ayı ikinci birleşimi, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında yapıldı. Meclis’te, Akdeniz Belediyesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arasında ‘Kardeş Belediyecilik’ anlaşması amacıyla protokol hazırlanması ve sözleşmeler imzalanması için Başkan Mustafa Gültak’a tam yetki verilmesiyle ilgili gündem maddesi görüşüldü. Komisyonlarda oyçokluğu ile reddedilen teklif, muhalefet Meclis üyeleri tarafından; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanması gerekçe gösterilerek oyçokluğu ile reddedildi.
Haber - Adem Güneş
Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda yapılan mecliste Akdeniz Belediyesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arasında ‘Kardeş Belediyecilik’ anlaşması amacıyla protokol hazırlanması ve sözleşmeler imzalanması için Başkan Mustafa Gültak’a tam yetki verilmesiyle ilgili gündem maddesi görüşüldü. Muhalefet meclis üyelerinin oylarıyla oy çokluğuyla reddedilen teklif ilgili konuşan Meclis Üyesi Özgür Çağlar, kardeş belediyeciliğe karşı olmadıklarını, teklifi reddetme gerekçelerinin kayyum ataması olduğunu belirterek, “Seçimlerde yüzde 62’yle seçilen bir belediye başkanı bir sabah ansızın kayyum atanarak, belediye başkanlığına son verildi. Seçilen bir insanın 3,5 ay sonra görevden alınması zaten demokrasiye vurulmuş büyük bir darbedir. Biz kayyuma her zaman için karşı çıktık, kayyum rejimi aslında maalesef bu merkezi hükümet tarafından uydurulan bir rejim oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir uygulama yoktu. Son 5-6 yılda ortaya çıkan bir uygulama oldu ve insanların iradesini gasp eden, kısıtlayan, sınırlayan bir yerden keyifli bir şekilde uygulanmaya başlandı. Bu demokrasiye bir darbedir, biz bu nedenle de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’yle yapılmak istenen kardeş belediyecilik kararını kabul etmedik” ifadelerini kullandı.
ÇAĞLAR: “KAYYUMLAR HALK İRADESİNİN GASPI DEMEKTİR”
Kayyum atanmasının yanlış olduğunu kaydeden Çağlar, “Yani kayyum atanacaksa o zaman seçim niye var, sandık niye var. Binlerce insan gidip de sandıkta oy kullanıp başkanlarını seçiyor, meclis üyelerini seçiyor, kendilerini temsil etmelerini istediği insanları seçiyor ama bir sabah ansızın o kişi gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, ceza evine gönderiliyor ve yönetim bir anda değiştiriliyor. Yani halkın iradesinin gaspı anlamına gelen kayyum rejimine her zaman karşı durduk, her zaman karşı olduk ve bunun hukuka, anayasamızdaki ilkelere bir darbe niteliğinde olduğunu söylüyoruz, demokrasiye aykırı olduğunu söylüyoruz, demokrasinin çiğnenerek yapıldığını söylüyoruz” şeklinde konuştu.
ÖZTURAN: “BELEDİYENİN YETKİLERİ TERÖRE PEŞKEŞ ÇEKİLİRSE KAYYUM ATANIR”
Konuya dair açıklamalarda bulunmak adına söz alan Meclis Üyesi Zafer Özturan, “Keşke biz bugün burada bu protokolü yaparken Diyarbakır birliğinin, beraberliğin ve kardeşliğin şehriye Akdeniz Belediyesi ile kardeş belediye olsaydı. Tabi Türkiye Cumhuriyeti’nde yasalar herkese açık. Bugün bir belediye başkanı, bir meclis üyesi veya bir başka kurumlarda görev alan bütün herkesin anayasadaki görev ve yetkileri belli. Tabi burada vatandaş oyu veriyor ama oyu verirken de, ‘benim verdiğim yetkiyi terör örgütlerine peşkeş çekme’ diyor halk. Diyarbakır’da son yıllarda o kadar acı olaylar yaşandı ve gönül isterdi ki meclis üyelerinin çıkıp da buradan bir açıklama yapsınlar. Kayyumların görev sorumlulukları belliydi ve şu anda görev alan bütün kayyumlarında görev ve sorumlulukları belli” dedi. Konuşmalardan sonra İstiklal Marşı tartışmalarının yaşanmasıyla birlikte Özturan, HDP’li meclis üyelerine seslenerek, “İstiklal Marşı’nı okumak zorundasınız, bu ülkenin ortak değeridir” dedi.
GÜLTAK: “ANAYSALAR NE GEREKTİRİYORSA ONU YAPAR”
Kayyum tartışmalarından sonra konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise, kanunların herkese açık olduğunu ve isteyen herkesin ulaşabileceğini söyleyerek, “Bu devletin terörle mücadele yasası var. Terörle mücadele yasasında diyor ki; ‘kişi teröre bulaştığı andan itibaren tutuklanır, gözaltına alınır.’ Bugün kayyum atamaları terörle mücadele yasasına istinaden alınmışlardır” dedi.