Yıldız: “Halk, ÇED raporuna karşı çıkarak, kentini savundu”

Yıldız: “Halk, ÇED raporuna karşı çıkarak, kentini savundu” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı Birinci Birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Taşucu’nda yapılaması planlanan Taşucu Limanı’nın ÇED raporu toplantısının yapılmasının halk tarafından engellendiğini söyleyen Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, “Halkımızın ÇED raporunu yaptırmamasının olumlu bir tavır olduğunu ve Taşuculuların, Silifkelilerin kendi kentlerine, kendi sahillerine sahip çıktıklarını mutlulukla gözlemlemiş olduk. Meclis olarak bu işin arkasında olmamız gerektiği düşüncesindeyim” dedi.


 

Haber – Mehmet Çetin

 

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen Mersin Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı Birinci Birleşimi’nde gündem dışı konularda Taşucu’na yapılması planlanan limanla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, halk tarafından kentlerinin savunulduğunu ve plajların yok olmasına izin verilmediğini söyleyerek, “Silifke Taşucu’nda bir ÇED raporu toplantısı yapıldı. Orada bilindiği üzere liman inşaatı yapılıyor. Daha doğrusu daha önce SEKA’nın mülkü olan liman geçtiğimiz aylarda özelleştirilerek, ya da kiraya verilerek, 49 yıllığına bir firma tarafından işletilmesine başlandı. Fakat gerek Taşucu Limanı’nın olduğu kısım gerekse de arka sahasında bulunan 600 dönümlük araziyi aslında kentimizi ekolojik manada yoracak bir kısım iş ve işlemlerin yapılacağı saha haline getirilmeye çalışılıyor. Aslında dün bu orada konuşulamadı. Çünkü Taşucu halkı bu ÇED raporunun yapılmasına izin verilmedi. Bir kısım tartışmalardan sonra ÇED raporu yapılamadan orası terk edildi. Şimdi gel gelelim orada asıl olarak ne yapılmaya çalışılıyor ona bakmamız lazım. Yine ÇED raporunun içersinde olması gerekip de ÇED raporuna eklenmeyen ve herhangi bir tartışma adına izin alınmadan Taşucu Mahallesi göbeğine kilometrelerce bir duvar çekildi. 3 metre yüksekliğinde 1 metre kalınlığında kentin ortasına, plajın ortasına maalesef çekildi ve halkın kullandığı plaj artık faydalanılamaz hale geldi. Ben bu konuda hem meclisimizi hem de halkımızı duyarlı olmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

 

YERLİKAYA: “LİMANIN YAPILMASI, BÖLGENİN EKONOMİSİNE DEĞER KATACAKTIR”

Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız’ın Taşucu Limanı için yaptığı değerlendirmelerden sonra söz alan Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya ise, yapılacak olan limanın bölgenin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Taşucu Limanı imar planlarında olan bir duvar yapıldı ve buna da tepki oldu ÇED’le ilgili. Ama burada Mersin için bu limanın önemi var. Yani sahillerimiz olacak ama limanın da şehre katkısı olacaktır. Tabi bunu ÇED’in sınırları dahilinde, şehre zarar vermeyecek, bölgeye zarar vermeyecek, ekolojik olarak kurallara uyacak şekilde olması lazım. Ama o bölgelerde ihracatın daha da hızlanabilmesi için ülke ekonomisine katkı sağlaması için o limanın faaliyete geçmesi bekleniyor” şeklinde konuştu.

 

ÖZTURAN “ESNAFIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN HEP BERABER İSTİŞARE YAPILMALI”

Mersin büyükşehir Belediyesi’nin yıkıp, yeniden düzenlemeyi düşündüğü Zafer Çarşısı’yla ilgili olarak söz alan Meclis Üyesi Zafer Özturan, Büyükşehir’in esnafları rahatlatacak bir adım atmadığını ve yapılan projenin ise esnaflarla paylaşılmadığını belirterek, “‘Zafer Çarşısı’nı yıkacağım’ dediniz. Altyapı hazırlıyorsunuz ama o altyapı hazırlanırken şunu da söyleyeyim; o esnafların yanında olacağız. O esnafların mağdur olmaması için bütün gayreti göstereceğiz. Bugün Ankara’dan şikayet ediyorsunuz ‘şöyle yaptı’, ‘böyle yaptı’ diyorsunuz. Ama 40-50 yılını Zafer Çarşısı’nda esnaflık yapmış, çoluk çocuğunun rızkını oradan kazanan insanlarla ilgili proje yapıyorsunuz. Ama o projeyi o insanlarla paylaşmıyorsunuz ve insanlardan habersiz gerçekleştiriyorsunuz ve bugün çıkmışsınız, gelmişsiniz burada o konularla ilgili tavırla bir sert mizah ile buradan ayar vermeye çalışıyorsunuz. Bu konu ile ilgili niye bu kadar dertliyim. 1,5-2 sene önce size geldiğimizde dediniz ki ‘benim Zafer Çarşısı ile ilgili bir tasarrufum olacak’ bizde o zaman dedik ki ‘bakın Sayın başkanım yaptığınız hiçbir projeye karşı değiliz’ ama yapılan projenin makul bir şekilde yapılacaksa oradaki esnaf kardeşlerimizle beraber istişare yapılması lazım. O esnaf arkadaşlarımızın da mağdur olmaması lazım” sözlerini kullandı.

 

“KONU ESNAF VE HALK OLUNCA ‘BEN’ DEĞİL, ‘BİZ’ OLMALIYIZ”

Yapılacak olan çalışmalardan esnafın da haberdar edilmesi gerektiğini yineleyen Özturan, “O insanların mağdur olmaması için esnaflara sahip çıkma adına o projeyi yaparken Mersin’de ‘ben yok’ ‘biz varız’ bu mecliste bunu tartışabilirdiniz. Ama maalesef benlik duygusu her şeyin önüne geçiyor. Ben bunu sizde görüyorum, istişare etmiyorsunuz. Aldığınız kararları ‘ben yaparım’ şeyindesiniz. Kusura bakmayın burada siz seçildiyseniz, buradaki mecliste seçildi. Buradaki esnaf ile bir karar alınıyorsa buradaki meclisinde haberi olacak, oradaki esnafında haberi olacak. O Zafer Çarşısı yıkımı ile ilgili o proje şu an komisyonda bekliyor. Tavrımız ne o esnafın mağdur olmaması adına, o projenin olabilmesi adına o insanların o projenin içinde olması lazım. Ona göre bir proje sunulsun. Hiç kimseye danışmadan, sormadan ‘ben yaparım’, ‘ben ederim’ edasıyla 3 yıldan beri aynı şeyleri yapıyorsunuz” diye ekledi.  

 

“HALKIN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA ADIMLAR ATILMALI ŞEHİRDE”

Son olarak da TOKİ konusuna değinen Özturan, konut bekleyen insanların olduğunu dile getirerek, “Mersin hepimizin şehri, TOKİ bekleyen arkadaşlar var ya az önce beni arıyorlar. Gönül isterdi ki Büyükşehir Belediyesi, Mersin’deki sosyal konut projesini başlatacak, öncülük yapacak ‘bir belediye olsun’ beklentisi var insanlarda. Bırakın bu projeyi yapacak olan bakanlıkları, bırakın projeyi yapacak ilçe belediyelerin önünü açın. Siyaset ile bunlar olmaz, bu şehrin gelişimi için ciddi hizmetler yapmamız gerekiyor. Bu ciddi sorunları var, ciddi sıkıntıları var. Bakın ‘esnafın yanındayım’ diyorsunuz. Esnafa sormadan gittiniz parkomatları kaldırdınız. Otopark hala bitmedi, kaç yıl oldu. Hala otoparkı yapamadınız, parkomatları kaldırdınız. Esnafın yanında olacaksanız ciddi bir şekilde bir istişare edin. Onların mağduriyetini çözün, bu şehrin ve TOKİ beklentisi olan, konut beklentisi olan binlerce insan var. Bunlar için öncü olun, bu şehrin ciddi sorunları ve sıkıntıları var. Bu tür şeylerle, bu algılarla bu şehir yönetilmez” dedi.

 

SEÇER: “BİZ HALKIMIZI, ESNAFIMIZI DÜŞÜNEREK ADIM ATIYORUZ”

Özturan’ın konuşmalara cevap veren Seçer, esnafın kendilerinden memnun olduğunu belirterek, “Alnımız açık, başımız dik hiçbir sorunumuz yok. Herkese imkanlarımız ölçüsünde ulaşıyoruz. Hiç kimsenin bileğini bükme, ona tuzak kurma peşinde değiliz. Bizim böyle bir derdimiz yok ama Sayın Özturan’a saygı duyarız, meclis üyemizdir. Biraz tansiyon yükselerek başkanı biraz ufaktan eleştiri yaptı. Zafer Çarşısı yönelik belediyenin orada bir tasarrufu yok. Biz o binayı risk taşıdığı için yasa gereği zaten yıkmak zorundayız. Biz o binayı boşalttık, biz yıkmazsak bir anda kendiliğinden esnafların üzerine çökebilir. Orası yenileme alanı, belli yasalar çerçevesinde imar yapabiliriz. Bu bir kültür merkezidir, kent merkezidir onlar ayrı bir şeydir. Ama orada kiracı olan esnafımızın mağduriyet yaşamaması adına başka bir yerde Zafer Çarşısı’na benzer bir konsepte bir çarşı yapabiliriz. Projede Zafer Beyin kastetmek istediği şey o. Bizde bundan hiçbir zaman kaçmadık. Taraflar elinin taşın altına koyarsa, esnafta beraber olursa bizde belediye olarak onların yanında dururuz. ‘Ortak bir sonuç alırız’ dedik” sözlerine yer verdi.