Tarsus Belediyesi’nden küçük üreticiye destek

Tarsus Belediyesi’nden küçük üreticiye destek cukurovagazetesi.com

Tarsus Belediyesi meclisinde, Tarsus’ta fiili olarak çiftçilikle uğraşan, ilçe tarım ve orman müdürlüğünde kayıtlı, 10 dekar ve altında arazisi bulunan çiftçilere talep etmeleri halinde dekar başına 104 TL nakdi yardım yapılması maddesi görüşülerek kabul edildi.


Haber – Mehmet Çetin

Tarsus Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti. Mecliste, son dönemlerde yaşanılan ekonomik sıkıntılar ve tarımda girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle meydana gelen sorunlara değinilerek, çiftçilerin toprağını işleyemediğine vurgu yapıldı. Tarsus Belediyesi’nin Mersin’de tarımsal altyapının güçlenmesi ve küçük üreticilerin sisteme dahil edilmesi amacıyla belediye bünyesinde tohum ve fidan destekleri yapılıyor. Bunun üzerine mecliste, Tarsus’ta fiili olarak çiftçilikle uğraşan, ilçe tarım ve orman müdürlüğünde kayıtlı, 10 dekar ve altında arazisi bulunan çiftçilere talep etmeleri halinde dekar başına 104 TL nakdi yardım yapılması maddesi görüşüldü. Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Nadir Ernariçi konuyla ilgili, “Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı küçük üreticilerimize 2020 yılından beri fidan, gübre, fide desteği veriyoruz. Tarım ilçe müdürlüğüne kayıtlı, 10 dekarın altında 963 çiftçimize destek vermeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

BOZDOĞAN: “ÜRETİMDEN SOĞUYAN ÇİFTÇİ ÇOK ARTTI”

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, 2021’de 3 milyon fidenin üretime destek için dağıtıldığını belirterek, “2022 yılında yazlık 2 milyon, kışlık 2 milyon olarak tamamen kendi üretimiz. Hedef 2 bin çiftçi burada. Tarım bakanlığının dekar bakımından gübre desteği 20 lira. Mazot desteği 22 lira. En yüksek destek pamukta. O da mazot 68 lira, gübre 8 lira. Bizim vereceğimiz miktar 104 lira. Desteklenecek çiftçi sayısı da 963 kişi. Tarsus Belediyesi olarak önceliğimiz elbette tarım politikaları. Çiftçi buğdayı terk etti. Bir yıllık gübre 5 katına, mazot 2 katına çıktı. Üretimden soğuyan çiftçi çok arttı. Genel olarak kendi bölgemiz için söylüyorum. Toprağını ekmek istemiyorlar. Zor durumdaki çiftçi kendi tarlasını bankalara rehin bıraktı. İpotekli tarım arazilerin toplam büyüklüğü futbol sahasına eşdeğer. İpoteğin miktarı ise 3 trilyon lirayı buldu. Çiftçinin durumu cidden perişan” diye konuştu.

“ÇİFTÇİMİZİN ELİNDEN TUTMAK ZORUNDAYIZ”

Hububat üretimi yapacak çiftçiye dekar başına ortalama 50 lira verildiğini ifade eden Bozdoğan, “Sadece mazota verilen zam çiftçiye verilen desteğin tam 9 katı. Burada tabloya tam hakim olunması için bunları anlatıyorum. İlerde su ve gıda savaşları gerçekten olacak. Çiftçimizin elinden tutmak zorundayız. Toplumcu belediyecilikte yeniden bir dağıtım sistemi o kadar önemli ki burada da Danimarka örneği var. Sınırsız seçeneğe tek dizeliğe çıkarmak istemiyoruz. Çiftçilerimizin sosyal refahı bizim için çok önemli. Daha fazla müdahaleci düzenleyici ve geliri yeniden dağıtıcı olmak adına aslında bu evrağın meclise getirilmesi istedim. Bu 104 lira gerekirse artırılabilir. Farklı bir şekilde de çiftçilerimize destek olunabilir. Bu konuda esnafımızın ve çiftçimizin, önümüzdeki dönemlerde de esnafımız için çok önemli bir evrak getireceğiz meclise. Meclis üyelerimizden gereken desteği alırsak çok sevinirim” ifadelerini kullandı. Madde, Plan Bütçe ve Kesin Hesap Komisyonu, Tarım ve Hayvancılık Komisyonuna sevki sunulduktan sonra oylama yapılarak oy birliğiyle kabul edildi.