Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) daha önce yapılan açıklamaya göre 1 Ocak 2022 itibarıyla kademeli tarife uygulamasına geçileceği bildirilmiş, mesken aboneleri için aylık 150 kilowatta kadar tüketim miktarları için fiyat 1,37 TL / kilowatt; 150 kilowattın üstündeki kısım için ise 2,06 TL/ kilowatt oldu. Böylece elektriğin birim fiyatı ilk kademe kullanımda yüzde 50, ikinci kademede ise yüzde 125 zamlanmış oldu. Beklenilen zamların faturalara yansıtılmasıyla birlikte kimi elektrik faturası bir önceki aydan 3 kat daha fazla gelmiş oldu. Gelen elektrik faturasını ödemekte zorluk
Özel Haber – Mehmet Çetin
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yılbaşından önce yapılan açıklamaya göre, elektrik ve doğal gaz fiyatları 1 Ocak 2022’den itibaren yüzde 50 ile yüzde 124 arasında arttı. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına geçildi. Elektrikte mesken aboneler için aylık 150 kWh’e kadar olan tüketim miktarı için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh’ın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacak. Yapılan zamdan sonra kesilecek olan elektrik faturalarının ne kadar olacağı merak konusu olmuşken, daha önce elektrik faturasına 400-500 lira arasında para ödediğini ve yeni zam tarifesiyle birlikte elektrik faturasının 3 kat daha fazla geldiğini söyleyen esnaf Fazlı Kaya, “Ben emekliyim ve aynı zamanda da esnafım. Yılların esnafıyım. Ben 1953 yılından beridir bu devlete iyi ya da kötü vergi ödüyorum, para ödüyorum. Bağkur emeklisiyim ve bana verilen para 2 bin 480 lira alıyordum ve şimdi ise zamla birlikte 3 bin 120 lira bana para veriyorlar yani toplamda 700 küsurat zam yapılmış durumda. Ama gel gelelim ki asıl meseleye; devlet bana vermiş olduğu paraya karşılık olarak ne aldı diye sorulacaksa bir elektrik faturasına ben yılbaşından önce 400-500 lira öderken, yılbaşından sonra 2 bin 135 lira fatura gelmiş durumda. Dükkanda bir şey de çalıştırmıyorum ki. Kaldı ki zaten ben dükkanda da elektrik harcayacak hiçbir şey yapmıyorum. Bir göz sobam var onu da günde 2 saat açmıyoruz. Semaver var onu da gazla çalıştırıyorum zaten. Buzdolabını bile açmıyorum, fişi takmıyorum kış ayları olduğu için zaten soğuk diye. Yani bize kaşık ile vermeden kepçe ile aldı” ifadelerini kullandı.
“ESNAF ZOR DURUMDA”
Dükkanında 2 bin lira elektrik faturası gelecek kadar elektronik eşya kullanılmadığını kaydeden Kaya, “Ben kendimi bildim bileli devletçiyim, milletçiyim ama bir yere kadar. Milletin sırtına bu kadar da yük atılmamalı. Mazotu, benzini konuşmuyoruz bile. Sadece kullandığımız elektrik var ve onda 2 bin küsurat lira geliyor. Devlet elektriğe zam yapıyor da ürünlerde niye bu kadar ciddi şekilde fiyat artışına gidiliyor. Devletin en azından denetim yapması lazım hayat pahalılığına karşı. Stokçuluk yapılıyor ve esnafın hizmete sunmak için talepte bulundukları malları alamıyor veya çok pahalıya alıp, hizmete pahalıya sunmak durumunda kalıyor. Biz esnaflar pahalılık karşısında zaten iş yapamıyorken bir de elektrik faturaları bu kadar kabarık geldiği zaman da elimiz kolumuz bağlanmış oluyor. Bir lambam yanıyor, bir de ara sıra elektrikli soba. Yani öyle düşün ki soğuktur diye buzdolabını çalıştırmıyordum ama görünen o ki hal böyle olursa yazın da buzdolabını çalıştıramayacağız artık. Bana bundan önce en yüksek fatura 500 lira olarak geliyordu ama şimdi 2 bin küsurat. Yani ne oldu da birdenbire 2 bin lira oldu. Bu kadar olmaz. Buna gerçekten de bir el atılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“HAYAT PAHALILIĞI KARŞISINDA FAKİR FUKARA EZİLMEKTE”
Vatandaşın da esnaf gibi çok zor olduğunu, hayat pahalılığı karşında fakir kesimin ezildiğini belirten Kaya, “Mademki faturalar bu kadar çok gelmeye başladı bari açıklaması da yapılsın isteriz. Devlet, hükümet faturaların çok gelme sebebini açıklasın niye birdenbire yüzde 120’lerde bir zam yapılma gereği duyuldu. Üreticiye ne kadar destek sağlandığını ya da tüketiciye gelen faturalarda ne kadar destek sağlandığını vesaire. Eve daha önce 150 lira elektrik parası geliyorken bu ay 600 lira fatura gelmiş durumda. Yani bu şu anlama geliyor ki; hiçbir şey yemeden, içmeden elimizdeki maaşı sadece faturalara yatırmamız lazım. Keza doğalgaz faturası da aynı şekilde. Vatandaş artık son zamanlarda gerçekten de eziliyor bunların altında. Ben daha önce de söyledim ve yine söylüyorum; ben kedim de çekirdekten gelme bir AK Parti’liyim. Ben bugün reisi her şeye rağmen seviyorum ama şahsiyetini. Yarın seçim olsa sebepsiz yine ona oy vereceğim ama biraz da eğilsin; fakir, fukaranın ne halde olduğunu görsün. Eğilmesi de lazım. Gerçekten de fakir eziliyor durumda. Bize verilene bakın, bir de alınana bakın. Vatandaş almış olduğu zammı zaten elektriğe, doğalgaza geri verdi” dedi. Elektriğin özellikle kış aylarında bir zorunluluk olduğunun altını çizen Kaya, “Pazarda domates 10 lira olmuş. Kışın domates yenilmeyebilir ama elektrik olmazsa olmazdır. Bu devirde hele ki kış aylarında elektrik olmazsa olmaz ve hal böyleyken de bu kadar pahalı olmamsı lazım. Doğal gaz dışarıdan geliyor olabiliyor ama bunun faturası vatandaşa kesilmemeli. Bütün hepsi yüksek kar marjından vatandaşa yansıtmaktansa; dağıtıcı ve üretici firma daha az kar edebilir. KDV’nin üzerine tekrar KDV ekleniyor ve bunun altında da sadece küçük esnaflar ve fakir halk kesimi etkileniyor. Yetkililer gereğini yapmıyor, ilgili esnaf odaları ses yükseltmiyor” diye ekledi.