Mersin, Türkiye’nin en pahalı konutlarına sahip olmakla anılıyor

Mersin, Türkiye’nin en pahalı konutlarına sahip olmakla anılıyor cukurovagazetesi.com

Yapılan araştırmalara göre; satılık konut ve kira fiyatlarında Türkiye genelinde en yüksek yıllık artışta yüzde 120,7 ile Mersin birinci sırada yer aldı. Mersin’in en yüksek yıllık konut fiyatlarında birinci olmasını 3 ana temaya bağlayan Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, “Mersin maalesef ki ülke genelinde birinci sırada olmasının sebebi birincisi Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışan yabancıların konutlara talebi, Mersin’in cazibe merkezi olmasıyla beraber yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olması ve en önemli neden de; nazım imar planlarının hayata geçirilememesidir” dedi.


Özel Haber – Mehmet Çetin

Mersin Tüm Emlakçılar Oda Başkanı Sinan Canpolat, 2022’de açıklanan araştırma raporuna göre Mersin’in Türkiye’de yıllık bazda yüzde 120,7 ile konut fiyatlarının en fazla artış gösteren il olmasıyla ilgili olarak çok üzücü bir durum olduğunu belirtti. Mersin’in daha önce 2021 yılında da Türkiye’de yüzde 63,9 ile en fazla fiyat artışının yaşandığını hatırlatan Canpolat, “Mersin, gerçekten de Türkiye’nin 81 ilinde cazibe merkezi olmuş, yurt dışında ve yurt içinden sürekli göç aldı ve hala almaya devam ediyor. Mersin, şu anda İstanbul’u 105,6, Ankara’yı 82,1 ve İzmir’i 76,6 fiyat artışlarını geçerek, 120,7 ile Türkiye’de konut fiyat artışında ülke genelinde birinci sıralara yükselmiştir. Bu aslında övünülecek bir birincilik değil, bunu herkes biliyor. Tam tersi biz ilimiz adına üzülerek söylemek isteriz ki maalesef birinci sırada. Bu fiyat artışını da ben 3 ana temaya bağlıyorum. Hatırlanacaktır ki okulların açılmasıyla ve pandemiyle birlikte dışarıdan öğrencilerin akın akın gelmesiyle birlikte konut temin sıkıntısı yaşamıştık ve kira artışlarında da 63,9 ile yine Türkiye’de birinci olmuştuk” ifadelerini kullandı.

 

“AKKUYU’DAKİ İŞÇİ SAYISININ KATLANMASI KONUT FİYATLARINA YANSIMIŞ DURUMDA”

Konut satış ve kiralarındaki artış sebeplerinden bir tanesini, Akkuyu’daki yabancı çalışanların Mersin’de konutlara göstermiş olduğu yoğun ilgiye bağlayan Canpolat, “Oradaki kira ve konut fiyatlarındaki artışlarının ana nedenini dediğim gibi 3 ana faktörde değerlendiriyorum. Buradan birincisi; Akkuyu Nükleer Santrali’nin bundan 3-4 yıl önce inşaatının başlamasıyla birlikte ilk dönemlerde 3-4 bin olan çalışan sayısının bugün giderek katlanarak 20 binlere ulaşmış durumda. Bu da ister istemez Akkuyu, Anamur, Aydıncık, Silifke, Erdemli’ye yansıyan talebin, arz dengesini bozmasıyla birlikte ister istemez oransal olarak ciddi bir yükseliş yaşamaktayız. Yani sebeplerinden bir tanesi yurt dışından gelen çalışanların aileleriyle beraber akın etmesidir. Rus çalışan vatandaşların haricinde duyan geliyor Mersin’in güzelliğine ve turistlere göre uygun fiyatlar olmasından kaynaklı bizdeki arz talep dengesinin bozulmasına sebebiyet vermekte” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN’E YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN İLGİSİ KONUT FİYATLARINI ETKİLEMEKTE”

Mersin’deki konut fiyatlarının artmasının bir diğer nedeni olarak yerli ve yabancı turistlerin Mersin’de konutlara yoğun talep göstermesini gösteren Canpolat, “Mersin’in bir cazibe merkezi olmasından kaynaklı olarak, yurt dışından, özellikle Rusya’dan gelen turistler, Mezitli, Davultepe, Çeşmeli, Kargıpınarı, Erdemli’yi kapsayan yazlık bölgelerde hepimizin de bildiği gibi Avrupa ülkelerinde kışın çok sert geçmekte ve eksi 15-20 dereceler görülmekte. Hal böyle olunca aynı anda dört mevsimi birden yaşayan Mersin’i tercih etmektedirler. Dört mevsimi birden yaşayabilen Mersin’in Avrupa ülkelerine göre, döviz karşılığında konut fiyatlarının ve kiralarının uygun olmasından dolayı dediğimiz gibi yabancılar yoğun bir ilgi gösterip, göç etmektedirler. Hem yerli yabancı turistlerin cazibe merkezi haline gelen Mersin’in arz talep dengesi bozulduğundan da konut fiyatları da ona göre etkilenmiş olmaktadır. Mersin’e göçün başını İranlılar çekmekte diyebiliriz, Iraklılar alışveriş yapıp, yatırım yaparak yerleşebilmekte, daha önce de dediğim gibi özellikle Rusların, Almanların cazibe merkezi gelmiş olan Mersin’de buna bağlı olarak ciddi bir fiyat artışı görünmekte” diye ekledi.

 

“MERSİN’İN EN BÜYÜK KABUSU, İMAR PLANIN HAYATA GEÇİRİLEMEMESİDİR”

Mersin’in konut yıllık konut artışında Türkiye birinci olmasının en büyük sebebinin imar planlarının hayata geçirilememesi ve bundan kaynaklanan arz talep dengesinin bozulmasına bağlayan Canpolat, “Bence en büyük ana sorun, temel sorun ise; yaklaşık bir yıldan beri dile getirdiğimiz gibi, nazım imar planlarının devreye alınmaması. Bizim için çözülemeyen ve kabus halini almış durumda şehir planlaması. 1/1000’lik, 1/5000’lik imar planlarının hayata geçirilmemesi ve hayata geçirememesiyle beraber müteahhitlerin, halkımızın inşaat yapamaması, belediyelere gidip de almış oldukları ruhsatlarla ilgili baş vurduklarında inşaat yapacakları bölgelerde 1/1000’liklerden kaynaklı revizyon çalışmaları olduğu, çalışmalar yapıldığı söylenip de ruhsat verilmemesi ve vatandaşlarımızın, müteahhitlerimizin kazma ve çivi çakamamasıyla alakalı talep karşılanmamakta. Arz talepleri karşılamayınca da nasıl olsa ellerinde bulunan evlerin satılacağı anlayışıyla bu sefer istedikleri fiyatı biçebilmektedirler. Parası olan kişi en yüksek rakamdan sınırlı sayıdaki konutlardan aldığı zaman bu sefer o fiyat piyasaya oturmuş oluyor ve aynı fiyatlar ve üzerinden piyasa devam etmiş oluyor. Hal böyle olunca da Türkiye’de sanki çok başarılı bir yapılmış gibi hem kiralamada hem de satışta birinciliği Mersin almış oluyor ve burumdan da biz Mersin Tüm Emlakçılar Odası olarak da çok rahatsızlık duyuyoruz” sözlerini kullandı.

 

“İMAR PLANI HAYATA GEÇİRİLMESE ARTIŞ ORANI YÜZDE 150’Yİ GÖRECEKTİR”

Mersin’deki konut sorununa çözüm oluşturmak adına sürekli olarak çalıştıklarını belirten Canpolat, “Bizler STK’lar olarak, Mersin Emlakçılar Odası olarak, Ankara’daki çatı kuruluşumuz olan Türkiye Emlak Müşavirleri’yle birlikte Mersin’de ve ülke genelinde çalışmalar yapıyoruz. Biz Mersin’in milletvekillerine her fırsatta bu konuyu dile getiriyoruz. Bugün Mersin gerçekten de biz cazibe merkezi olmuş bir kent. Kış aylarında az biraz yukarılarda kar yağıyorken aşağı indiğinizde de güneşlenip hatta denize giren kişileri bile görebilirsiniz. Mezitli Davultepe, Tece, Kargıpınarı, Tömük gibi yerlerde bunu yapıyorlar yani böyle güzel bir şehrin böyle kötü bir puanla kötü bir yüksek fiyat artılarıyla anılması bizi yıpratıyor ve üzüyor. Biz oda olarak, yerel ölçekteki belediye başkanlarımızdan, ilçe belediye başkanlarımızdan, büyükşehir belediye başkanlarımızdan ve mecliste bizi temsil eden siyasilerden şunu istiyoruz, bir an önce ivedilikte bu Mersin’in kanayan yarası olan bu yarayı iyileştirmek adına ne yapılması gerekiyorsa bütün STK’lar harekete geçirerek, belediyeler, siyasi parti gözetmeksizin hayata geçirerek, bölge milletvekillerini ayrım gözetmeksizin bir an önce ivedilikle 1/1000, 1/5000’lik planlarının hayata geçmesi o arz ve talep dengesinin, talep ve arz arasındaki rakamsal veriyi biz Mersin’de konut fiyat artışlarına kira fiyat artışlarına dur diyebilelim. Eğer yerel ölçekteki unsurlar, belediyeler bu işe el atmazsa tüm samimiyetimle söylüyorum bu birincilik katlanarak artacak. Bugün 120,7 ile birinci olduysak bundan 6 ay sonra 2022’nin çeyreğinde 3 ay sonra, yarısında 6 ay sonra belki bu 150,17’ye varacak. Bu gidişe bir dur demek adına bir an önce bu nazım imar planlarının bitmesi, şehrimizin imarlı yapıya kavuşup müteahhitlerimiz konut üretmesine fırsat ve imkan tanıyıp bu sorunu kökten çözü fiyat artılarına kalıcı bir şekilde dur demek lazım” ifadelerine yer verdi.

 

“İMAR SORUNU 10 YILLIK BİR SORUN”

İmar planlarının niye hayata geçirilemediğiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Canpolat, “İmar planlarının hayata geçirmeme sebebini neye bağlıyorlar, bunu defalarca sorduk aldığımız yanıtlar bizi hiç doyucu gelmiyor. Çünkü süre çok uzadı. Bugün Vahap Seçer başkanımızın geldiği süre, seneye 5’ncı yıl seçimler yaklaşıyor. Vahap başkanımızdan önce Burhanettin Kocamaz döneminde de bu sorunlar vardı Macit Özcan başkanımızda da vardır. 10 yıllık bir sorun bu, yeni bir sorun da değil. İtirazlar değerlendiriliyor askıya alınıyor tam onaylanma aşamasına geliniyor tekrar itiraz yapılıyor deniliyor. Yani kısaca gerek Büyükşehir belediye başkanımız gerek diğer belediyeler, biz çalışıyoruz bitiriyoruz gönderiyoruz o askı süresinde itirazlar yapılıyor tekrar sil baştan yapılıyor deniliyor. Bu cevaplar bize doyucu gelmiyor, tatminkar gelmiyor” dedi.

 

“İNŞAAT MALİYETLERİ DE HER GEÇEN GÜN ARTMAKTA”

Her geçen gün inşaat maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Canpolat, “Gerçeklerden kaçmak çok zor. Bunların son bulması, fiyatların yerinde sayması ya da yüzde 120,7’lerde değil de yüzde 10’larda artması için her şeyden önce Mersin’deki imar planlarının, yerleşim planlarının, 1/100’lık, 1/5000’lik imar planlarının çok hızlı bir şekilde hayata geçmesi. Bunu süresi ne zaman olur ne zaman hayat geçer derseniz, inanın tarihi kestirmekte güçleniyoruz. 8, 10 yıldır devam eden bir süreci öngörememişiz, netleştirememişiz. Bundan sonra 2 ay sonra düzelecek diyemeyiz. Ben buna inanmıyorum. Ama şu iyi niyeti sergileyelim, ümit ediyoruz bir an önce gerek büyükşehir belediye başkanımız gerek yereldeki merkez ilçe belediye başkanlarımız gerek Ankara’daki merkezi hükümetimiz gerekse muhalefetimiz. Çünkü Mersin için çok önemli bir sorun. Mersin çok göç alan bir şehir hem yurtiçinde hem yurtdışında. Bu güzel şehrin böyle kötü anılmasına, Türkiye’de istenmeyecek fiyat artışlarının birinci ilinden kurtarmak adını ilk önceliğimiz nazım imar planlarını bitirip, vatandaşın ve müteahhimizin tüketicinin hizmetine sunup, bir an önce o inşaatların kazmaların çivilerin çakılması ve bu sorunun son bulmasını ümit ediyoruz. Bir konuya daha değinmek istiyorum bu da fiyat artışlarında önemli bir etken. Döviz artışları, altınların artmasıyla beraber ister istemez her kaleme zam geliyor. Bugün benzine zam geldiği zaman hepsine teker teker zam geliyor. Az önce Rus çalışan vatandaşların nasıl 3, 4 bin aldığı maaşın 15 bin 20 bine çıkmasıyla beraber 3 bin 4 bin TL olan demirin tonu şu an 14 binlere ulaştı. Çimento da öyle diğer kalemlerde öyle. Fiyatları onlarda ciddi olarak etkiliyor. Onlarında otokontrol sistemiyle artışlarının bir an önce en asgari ölçüde artması noktasında çaba gösterilmesi lazım” şeklinde konuştu.