Aslan: “Bilirkişi raporu MIP’in ekonomik kazancını gözetiyor”

Aslan: “Bilirkişi raporu MIP’in ekonomik kazancını gözetiyor” cukurovagazetesi.com

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Atatürk Parkı’nda yapılması planlanan liman genişleme projesiyle ilgili olarak olumlu bilirkişi raporuna ilişkin basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Bilirkişi raporunun içeriği daha çok MIP’nin ekonomik kazancını esas olarak hazırlanmış olup kamu kullanımı kriteri incelenmemiştir. Yatırım programında Mersin Yeni Konteyner Limanı yapılması kararı mevcut ilken mevcut liman genişleme projesi birçok soruna neden olacağı açıktır” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’nda yapılması planlanan genişleme projesine ilişkin hazırlanan olumlu bilirkişi raporuna dair Mersin Çevre ve Doğa Koruma Derneği, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenledi. Çevre ve Koruma Derneği’nin çok sayıda üyesinin ve gazetecilerin katıldığı basın açıklamasını Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan okudu. Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’nda yapılma sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Aslan, “Derneğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Atatürk Parkı’nda liman genişleme projesiyle ilgili plan değişikliklerine karşı açmış olduğu iptal davasının sonucunda 01.02.2021 tarihinde yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu, hazırlanan planların şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığını raporlayarak mahkeme talebimiz olan yürütmenin durdurulması kararını vermişti. Bilirkişi heyetinin bilimsel olarak lehimize vermiş olduğu rapor kararı doğrultusunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişken, davamıza müdahil olan MIP, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş tarafından İTÜ’ye hazırlattığı rapor doğrultusunda, mahkemenin tekrar keşif ve bilirkişi incelemesi yapmasını talep etmiştir. Buna karşı itirazlarımızı dikkate almayan mahkeme keşfin yeniden yapılmasına karar vermişti” ifadelerini kullandı.

 

“YENİ HAZIRLANAN BİLİRKİŞİ RAPORU KENTİN SOSYOKÜLTÜREL VE ÇEVRESEL DURUMUNU GÖZ ARDI ETMEKTEDİR”

Yeni hazırlanan bilirkişi raporunun usul, yasalara ve başta Mersin, Adana 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına ve Mersin ili için mevcut bulunan planlara aykırı olduğunu söyleyen Aslan, “Bilimsel olarak liman genişleme işlemleri kentlerin ulaşım sosyokültürel ve çevresel etkenler göz önünde bulundurularak yapılır kuralı mevcutken bilirkişi raporunda özellikle mevcut ulaşım sorununu kentin sosyokültürel ve çevresel durumunu göz ardı ederek şehircilik ilkelerine aykırı bir rapor hazırlamıştır. Liman kapasite artışı ile ilgili trafik yükünün artacağı ortadayken bilirkişi raporunun bu durumu görmezden gelmesi trafik ve ulaşım bilime aykırıdır. Karada ve denizde artacak olan trafik yükü kentin hava kirliliğinin ayrıca deniz kirliliğinin artışına da neden olacaktır. Deniz kirliliğinden kaynaklı artış gösterecek olan koku ve gürültü kent yaşamında ciddi sorunlara neden olacaktır” şeklinde konuştu.

 

“BİLİRKİŞİ RAPORU ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE VE PLANLAMA İLKELERİNE, YASALARA VE BİLİME AYKIRIDIR”

Raporda dolgu yolu ile yapılacak olan kapasite genişlemesinin neden olacağı çevresel ve sosyal zararların bilimsel olarak incelenmediğini öne süren Aslan, “Yapılması planlanan dip taramasının ve 178 bin metrekarelik dolgu alanı yapımı sırasında da çevre sağlığına ve deniz ekosistemine çok ciddi zararlar vereceği açıktır. Ama rapor bu zararı göz ardı etmiştir. Bilirkişi raporunun içeriği daha çok MIP’nin ekonomik kazancını esas olarak hazırlanmış olup kamu kullanımı kriteri incelenmemiştir. Yatırım programında Mersin Yeni Konteyner Limanı yapılması kararı mevcut ilken mevcut liman genişleme projesi birçok soruna neden olacağı açıktır. Hazırlanan planlar ve yeni bilirkişi raporu kamu yararına şehircilik ilkelerine ve planlama ilkelerine, yasalara ve bilime aykırıdır. Dolayısıyla bu aykırılıklar bilirkişi raporunda göz ardı edilmiştir. Bilimsel olmayan bilirkişi raporuna itiraz ediyoruz, rant projesi olan Atatürk Parkı’nda yapılması planlanan liman genişleme projesinin derhal iptal edilmesini talep ediyoruz. Şimdi Atatürk Parkı’na sahip çıkma zamanıdır” diye konuştu.