Su: “İletişimin en temel öğelerinden bir tanesi de basın”

Su: “İletişimin en temel öğelerinden bir tanesi de basın” cukurovagazetesi.com

Mersin’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle tören düzenlendi, ardından Akdeniz Belediyesi’nin desteğiyle gazetecilere yeni tahsis edilen Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su, 10 Ocak Çalışan Gazetecilerin Günü’nü kutlayarak, “Öncellikle şunu ifade etmeliyim ki; tüm dünyada en başta gelen konuların başlarında iletişim gelmekte. İletişimin en temel öğelerinden bir tanesi de basın. Basın bir kere tün dünyada ve ülkemizde insanların, halkın, vatandaşın doğru bilgi alması bakımından basın çok önemli” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Akdeniz Belediyesi’nin desteğiyle tahsis edilen Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin açılışı gerçekleştirildi.  Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlene törene, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, KKTC Mersin Başkonsolosu Zaliha Mendeli, Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Bedrettin Gündeş, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanı Yılmaz Karaca, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Rüstem Kaya Tepe, Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu, Mersin Ticaret Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Hüseyin Kış, farklı illerden gelen basın meslek örgütü temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su, “Öncellikle şunu ifade etmeliyim ki; tüm dünyada en başta gelen konuların başlarında iletişim gelmekte. İletişimin en temel öğelerinden bir tanesi de basın. Basın deyince görsel basın, yazılı basın, gazeteler, radyo, internet gazeteciliği ve diğer iletişim kanalları gelmektedir. Yani alanı çok geniş ama en önemli enstrümanlardan bir tanesi basın. Basın bir kere tüm dünyada ve ülkemizde insanların, halkın, vatandaşın doğru bilgi alması bakımından basın çok önemli. Birincisi olarak bu görevi icra etmektedir basın. İkincisi olarak da vatandaşın, halkın kamuoyuna iletilmesi konusunda bir görev üstleniyor ve kamunun yaptıklarının halka yansıtılması adına da önemli görev icra ediliyor. Bende bu önemli günde bütün gazetecilerimizin gününü kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

TEPE: “GAZETECİ HER KOŞULDA DOĞRUYU YAZMAYA DEVAM EDECEK”

Gazetecilerin daha olumlu şekilde çalışması için gazetecilerin yer aldığı ortamın ve mekanın önemine dikkat çeken Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaya Tepe, “Bizim ana çatımız Mersin Gazeteciler Cemiyeti ve cemiyetin daha düzgün bir şekilde görevini yapması için kurumsallaşması için çatıya ihtiyacı olduğunu ifade etmiştik. 10 Ocak 2021’de Mezitli Belediyemizin yapmış olduğu basın merkezinin ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin kullanmış olduğu Cemiyet Lokali’nin açılışını gerçekleştirmiştik. O zaman da Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, bir basın merkezi yapmak istediklerini söylediler ve sağ olsunlar yaptılar. Bugünde onun açılışını gerçekleştiriyoruz. Hakikaten bizim adımıza önemli günler bugünler. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü bizim varlığımızı, bizim hak ettiğimiz yasal haklarımızın güvence altına alındığı gün ve o açıdan da çok önemli. Bu çatıda çok güzel şeyler yapacağız. Akademik açıdan başarılı işler yapma şansımız olacak, üyelerimizin iyi günde kötü günde yanlarında olacağız. Bu anlamda bu merkezin de bizlere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ben bir kez daha bu mekanı bizlere kazandıran Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’a teşekkür ediyorum. Kent gazetecileri, demokrasi adına, özgürlükler adına daha rahat ve huzurlu bir ülkede yaşamak adına görevlerini yapıyorlar ve bu görevlerini yapma sürecinde de hiçbir şekilde bir siyasi partinin arka bahçesi olmamıştır tarihi boyunca ve bundan sonra da doğruluk üzerine kent gazetecileri görevlerini yapacaklardır” şeklinde konuştu.

KARACA: “ANADOLU BASININDA ÇOK ZORLU ÇALIŞMA KOŞULLARI DEVAM ETMEKTE”

Törende konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, gazetecilerin sıkıntılarına dile getirerek, basının çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini kaydederek, “10 Ocakları biz 1961 yılında olduğu gibi şenliklerle kutlamak isterdik ama maalesef 61 yılından bu yana bu 10 Ocak’ı biz şekilli olarak kutlayamıyoruz. Sadece mevcut iktidar değil, bundan önceki iktidarlar da maalesef çalışan gazetecilerin haklarına yeteri kadar destek vermiyorlar ve şu anda Anadolu’da gazeteler, televizyonlar, radyolar, internet siteleri batma noktasında. Tabi ki bu durum neticesinde çalışan gazetecilerimizin durumu daha faklı. Anadolu’da şu anda asgari ücret bile alamayan gazeteci çalışan arkadaşlarımız var. Düşünün bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve biz arkadaşlarımız kendi günlerinde bile çalışmaktalar. Bunların iyileştirilmesi için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak İletişim Başkanı Fahrettin Altun’la görüşmeye gideceğiz ve sorunlarımızın bir an önce halledilmesi yönünde destek isteyeceğiz. Anadolu basını gerek çalışan gerek failleri olarak hele ki yasası çıkarılamayan internet sitesi başımızın belası. Çünkü bu işi yapan çok değerli arkadaşımız var. Gazeteci diye geçinip, elinde tek telefonla bütün siyasetçilere teklifler savuran kişiler de var ve bunlar için de bir an önce internet yasası çıkarılmalıdır. Çünkü bu bizim için çok derece önemli” sözlerini ekledi.

GÜLTAK: “BASIN, ÜLKENİN EN ÖNEMLİ KOLLARINDAN BİR TANESİDİR”

Basının bir ülke için önemine dikkat çekerek, her zaman basının yanında yer alacağını söyleyen Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise, “Her seçim öncesinde ve sonrasında mutlaka gazeteciler cemiyetine ziyaretler oluyordu ve her ziyarette de değişik ve farklı mekanlarda toplanmak zorunda kalıyorduk yerimiz dar olduğu için. Demokrasinin olmazsa olmaz ayaklarından bir tanesi basın ve dolayısıyla basının bir yerinin olması gerekiyor ki gerekli toplantıları açıklamaları yapabilsinler. Bizde bunun için merkezde, herkesin ulaşabileceği bir yer olmasını kararlaştırdık ve şu anda yapmış olduğumuz binanın toplamda 189 metrekare kullanım alanı ve oturum alanına bakılırsa da 220 metrekareden oluşmaktadır. Gazeteciler daha iyilerine layıklar ama biz en azından startını vermiş oluyoruz. 10 Ocak gazeteciler için tabi ki önemli bir gün. Bir bakıyorsunuz ki yazın, kışın farklı alanlarda çok zor imkanlarda şehit olabiliyor, gazi olabiliyorlar ve gerçekten de şartları zor. Ben her zaman için yılda en az iki kere gazetecilerle bir araya gelir de sıkıntılarını dinlerim. Ülkede gazetecilerin önemli bir yeri var. Akdeniz Belediyesi olarak elimizden geldiğince, imkanlarımız dahilinde yerel basını destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz” dedi.