Gürbüz: “Genciz, heyecanlıyız ve güzel projelerle geldik”

Gürbüz: “Genciz, heyecanlıyız ve güzel projelerle geldik” cukurovagazetesi.com

Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Adayı Deniz Gürbüz, başkan olduktan sonra gerçekleştirecekleri projeler, eğitimler ve sosyal etkinler hakkında bilgi verdi. Gürbüz, yeni projelerin kazandırılması gerektiğini ve bu yüzden gençlerin yönetime aday olmalarının önemli olduğunu belirterek, “Adaylıkta genç olunca daha pozitif oluyorsunuz. Çünkü genciz, heyecanlıyız. Heyecanlı olunca da güzel projeler ortaya çıkıyor. Daha önce de Mersin için güzel projeler çıkardık ve bu projeleri devam ettireceğiz. Eksik kalan projelerimiz vardı. Şimdi onları tamamlayıp, üzerine yenilerini ekleyeceğiz” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Adayı Deniz Gürbüz, gazetemizi ziyaret ederek gerçekleştirecekleri projeler, eğitimler, sosyal etkinlikler hakkında bilgi verdi. Adaylığını açıklarken hangi amaçla yola çıktığını belirten Gürbüz, “Tarımda bir ses, ziraat mühendislerinin olduğu bir şehir ön planda ama burada ziraat mühendislerinin daha güçlü sesli olması lazım. Pandemide tarım, gıda daha ön plana çıktı. Ne kadar önemli olduğunu dünya anladı. Şu anda dünya artık gıda stoklamaya başladı. Bunlar için bizim, burada daha çok hizmet vermemiz gerekiyor. Daha çok ön planda olup, bunlara kıymet vermesi gerekiyor. Gıdayı dengede tutmamız gerekiyor. Gıda savaşlarına doğru gidiyoruz. Burada da biz adaylığımızı koyduk çünkü genciz, yenilikçiyiz, projelerimiz var dedik.

Ben çiftçilikten gelmiş köylü çocuğuyum. Bunu çok iyi bildiğim için mesleğimi severek yapıyorum. Tarımı da ziraat mühendisliğini de severek yapıyorum. Zaten sevmezseniz bu işleri yapamazsınız. Bizim en büyük problemlerimizden bir tanesi işsizlik. Bu yüzden farklı meslek gruplarına yönelen arkadaşlarımız da oluyor. Onları tekrar tekrar kazandırabilmemiz gerekiyor. Biz niye değerlendiremedik diye ülke olarak düşünmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİLİĞİ ÇİFTÇİLİKTEN GELENLER YAPSIN”

Adaylıkta genç olunca daha pozitif olduklarını vurgulayan Gürbüz, “Çünkü genciz, heyecanlıyız. Heyecanlı olunca da güzel projeler ortaya çıkıyor. Daha önce de Mersin için güzel projeler çıkardık ve bu projeleri devam ettireceğiz. Eksik kalan projelerimiz vardı. Şimdi onları tamamlayıp, üzerine yenilerini ekleyeceğiz. Özellikle meslektaşlarımız üzerine olacak projelerimiz daha çok. Ama Mersin’i ilgilendiren projeler bazında çiftçilerimize yönelik projelerimiz var. Çiftçilerimize ziraat mühendisleri olarak gideceğiz, hangi bölgede çiftçi ne yetiştiriyorsa biz o bölgeye eğitim vereceğiz. Biliyorsunuz ihracatta sıkıntı yaşıyoruz kalıntıdan dolayı. Ürünlerimiz geri geliyor. İç piyasada sağlıklı ürün tüketmemiz lazım. Bunları tüketebilmemiz için bu kalıntılara dikkat etmemiz lazım. Bunların da uygulayıcısı çiftçidir. Çiftçilere yön veren de ziraat mühendisleri olacağız için biz çiftçilerimize eğitim verelim dedik. Çünkü çiftçiliği herkes yapıyor. Çiftçiliği çiftçilikten gelenler yapsın. Ya da çiftçilikle ilgili eğitim almış kişiler yapsın. Her gelen çiftçilik yapacaksa ya da parası olan kişiler tarıma yatırım yapmak istiyorsa yapsınlar ama bunu uzman kişilerin desteği ile danışmanlığı ile yapsınlar. Çünkü her gelen ben bu tarımı çok iyi biliyorum derse tarım çok değişik bir şeye dönüşür. Bu projemizdeki asıl amaç da biz bu tarıma girmiş, girecek olan kim varsa onları eğitmek. Daha sağlıklı ürünler çıkarıp daha kaliteli ürünler çıkarıp hem verim artırmada hem de tüketici açısından güvenirliliği kabullendirmek için yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİLERİMİZE KIYMETLİ OLDUĞUNU ANLATMAMIZ LAZIM”

Bahsedilen eğitimin kısa süreli bir eğitim değil, uzun vadeli bir eğitim olacağını sözlerine ekleyen Gürbüz, “Bunu tüm tarım paydaşlarından destek isteyerek yapacağız, beraber yapacağız. Sloganım da şudur; ‘Tarımda birlik.’ Tüm tarım paydaşları ile kim varsa hepsini dahil etmek istiyorum. Tarım İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Odaları, STK’lar kim varsa gelin buna destek verelim. Sorun çünkü hepimizin ortak sorunu. Çiftçilerimize kıymetli olduğunu anlatmamız lazım. Onların yaşadığı yerde vereceğiz eğitimi. Biz bu eğitimleri gönüllü olarak vermek için bu eğitimleri yapacağız.

Meslektaşlarımız için eğitimler vereceğiz. Piyasada tecrübelerimizi genç meslektaşlarımıza aktaracağız. Hep sahada olacağız. Daha önce başkan seçildiğimde de ben o koltuğa hiç oturmadım. Ben sahaya inmezsem sorunları bilemem” diye belirtti.

“MERSİN’E KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER KATMAYA ÇALIŞIYORUM”

Tarımdaki mutsuzluğun sebebinin, tarımda üretim planlaması yapılmaması olduğunun altını çizen Gürbüz, “Neyi nasıl üreteceğiz? Bir ürün para getirince herkes ona yoğunlaşıyor. Öyle olunca da fiyat düşüyor. Fiyat düşünce tüketici için iyi gibi gözükse de tüketici de faydalanamıyor bu durumdan. Çünkü araya fırsatçılar geliyor. Üretim planlaması yapılırsa, Mersin’e katma değeri yüksek ürünler katmaya çalışıyorum. Bunlar da egzotik meyveler. Bunlar ithal geliyor. İthalatın önünü kesip ihracata yönelik üretim yapacağız. Pazarlama planlaması da markalaşmaya gidilerek olur. Markalaşmaya gidildiğinde satışı da daha kolay oluyor. Bir internet sitesi üzerinden satış da yapılabilir. Uluslararası olarak devletin kontrolü dahilinde bunu yapmak istiyoruz. Bu sefer markalaşma başlıyor. Profesyonel gidilmesi gerekiyor. Ziraat mühendisleri danışmanlık yapabiliyor. Sadece biz değil ziraat odası ile diğer meslek odalarının da kaynaşması gerekiyor. Ortak projeler, sosyal projeler yapılmalı. Anaokulu ve ilkokuldaki öğrencilere tarım dersi vermek gibi bir projemiz var. Biz bu tarım derslerini şöyle yapmak istiyoruz. Doğada her şeyin bir faydası var, bir döngü var bunu anlatmamız gerekiyor. Doğada en zararlı canlı insanlardır. Biz sürekli tüketiyoruz, tüketirken de daha da zarar veriyoruz. Hobi amaçlı zarar veriyoruz. Bunlar için çocuklarımıza tarım nedir? Bitkiler nasıl üretiliyor? Çiçekleri, böcekleri anlatalım istiyoruz. Bunu yapalım ki ileride tarıma bakış açıları vahşice olmasın. Tarımın ne olduğunu sosyal olarak öğrenmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“GENCİZ, HEYECANLIYIZ, YENİ PROJELERLE GELİYORUZ”

Genç bir aday olarak yeni projelerle ve daha önce yapmış olup da yarım kalan projeleri tamamlamak istedikleri için başkanlığa yeniden aday olduklarını aktaran Gürbüz, “Biz genç ve dinamik bir yönetim olarak adayız. Ülkenin kanayan yarası olmuş artık oda başkanlarının koltuk sevdaları. O başkanlar değişecek olursa; yeni projeler, yeni fikirler daha çok çıkar. Biz de genç ve dinamik bir ekip olarak ülkemizin kazanması için, tarımın kazanması için, Mersin’in kazanması için bu güzel projelerimizi üretmemiz lazım. Bunun için gençler her zaman için önemlidir; gençler mevcut kişinin görmediği, bakmadığı bir bakış açısıyla bakıp, görebiliyor. Belli bir yaştan ve yaşanmışlıktan sonra artık insanlardaki heyecan bitebiliyor. İnsanlarda belli bir süre sonra artık mental yorgunluk başlamış oluyor. Ama değişiklik olduğu zaman yeni bakış açıları ve yeni projeler kazanılmış olabiliyor. Herkes kendi alanında açıklamalarda bulunsun ve her alanın kendi uzmanlarından görüşler alınsın. Biz geldiğimizde tarımı anlatacağız, doğruyu anlatacağız, üretici için çaba sarf ettiğimizi anlatacağız. Her alanı, alanlarında uzman kişiler yönetmeli” dedi.

“YARIM KALMIŞ PROJELERİMİZİ TAMAMLAMAYA GELİYORUZ”

Başkanlığa seçilmeleri halinde daha önce yarım kalmış projelerini tamamlamayı ve üzerine ekleyerek yapmayı planladıkları yeni projeleri sıralayan Gürbüz, “Tarımda üretim planlaması ile ilgili projeler, ziraat fakültelerinden yeni mezun meslektaşlarımızı mesleğe ve odamıza kazandırmak, zirai ilaç ve gübre bayilerimizin tahsilat problemleriyle ilgili projelerimiz var. Tarımsal ürünleri pazarlama, tarımsal konferans ve paneller, bölgemizdeki tarım paydaşlarıyla ortak faaliyetler, ziraat fakültelerinde okuyan Mersin’de ikamet eden öğrencilerimizle ilgili komiteler oluşturulması. Biz geldiğimizde GTS ve karekod eğitimleri vereceğiz. Biz kendi meslektaşlarımıza iş imkanları sağlayacağız, alanımızla ilgili erken emeklilik istiyoruz” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.