Alev: “Yüreklerde engel olmadığı zaman, aşılmayacak engel yok”

Alev: “Yüreklerde engel olmadığı zaman, aşılmayacak engel yok” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engeliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Engelliler Günü’ne özel Engelsiz Sanat, Engelsiz Hayat El Sanatları Sergisi stantları açıldı. Stantlarda yer alan Emine Alev, “Çok dev bir hizmet. Engelliler için de hem maddi hem de manevi yönden çok iyi oldu. Biz çok memnunuz yani inşallah devamı gelir. İnsanlar istedi mi engel diye bir şey yoktur, önemli olan yüreklerde engel olmaması” dedi.


Özel Haber – Mehmet Çetin

Mersin Yoğurt Pazarı’nda, Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Engeliler Günü’ne özel Engelsiz Sanat, Engelsiz Hayat El Sanatları Sergisi stantları açıldı. Özel çocukların yapmış olduğu çalışmaları sergilemek için stantlarda yer alan İbn-i Sinan Özel Eğitim Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Hakan Zebek, “Benim otizmli bir oğlum var. Normalde akademik olaraktan bizim standart ortamlardan başarı sağlayamayacak olan insanlar gerekli yönlendirmelerle aşabileceklerini bize zaten ispatladılar. Örneğim benim oğlum engelli olmasına rağmen şu anda milli sporcu ve Ege Bölgesi yüzme birincisi 16 yaşında. Örneğin buradaki çalışmalara baktığımızda bu çalışmaları yapan kişilerin engelli olduğuna inanamazsınız. Biz bu çocuklara yeteneklerini anlattığımızda aşamayacakları engel kalmıyor. Belediyenin çarşının merkezinde böyle bir stant açmış olup da, bizlere fırsat sunuş olması bizi gerçekten de mutlu etti. İnşallah bu stantlar sayesinde Mersin halkının daha çok bilinçlenmesi sağlanır” ifadelerine yer verdi

 

“BU TÜR ÇALIŞMALARLA ENGELLİLERİN TOPLUMA YARARLARI OLUYOR”
Stantlarda yer alan Umut Kooperatif’inden Emine Alev, Belediyenin sunmuş olduğu bu hizmetten memnuniyetini dile getirerek, “Çok dev bir hizmet. Engelliler için de hem maddi hem de manevi yönden çok iyi oldu. Biz çok memnunuz yani inşallah devamı gelir. İnsanlar istedi mi engel diye bir şey yoktur, önemli olan yüreklerde en gel olmaması. Belediyeden beklentimiz bu tarz çalışmaların daha çok devam etmesi. Bu gibi çalışmalar yapılsa ve istihdam sağlansa, daha çok kendi haklarını, kendi emeklerini savunsa, pasif bir insan olmak yerine kendi emeklerini kazanmaları daha iyi ve topluma da yararları olur. Biz burada, stantlarda Mersin Üniversitesi tesislerinde üretilen kolonyalarımız, engelli arkadaşlarımızın kendi el emeği olan liflerimiz, kül tablalarımız ve kolonyalarımızı sergiliyoruz” dedi.

 

“ÖĞRENCİLER GAYET YETENEKLİ VE ENGEL TANIMIYORLAR”

Stantlarda yer alan İbn-i Sinan Özel Eğitim Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Hakan Zebek, “Okulumuzda grafik tasarım, fotoğrafçılık ve bilişim teknolojilerinin hazırlamış olduğu çalışmalarla birlikte katılım sağlamıştır. Burada görmüş olduğunuz çalışmaların bir kısmı grafik, bir kısmı bilgisayar ama şu anda öğrenci sayısının azlığından dolayı kapanmış olan moda tasarım bölümünün de ürünleri mevcut. Biz burada genellikle derslerde yapmış olduğumuz ürünler sergilenmektedir. Bizim de burada derslerde işitme engellilere özel olarak kullandığımız materyaller var. Örneğin açık işletim sistemi var ve biz bu açık kasayla öğrencilere bilgisayar parçalarını tek tek gösteriyoruz çünkü duyma yetileri yok. öğrencilerimiz, görsel tabanlı çalışmalara açık oldukları için bizim için görsellik çok önemli, görsel ağırlığa önem vermemiz gerekir, işitmek yönünde eksik olan yönlerini görerek tamamlıyorlar. Bu yüzden de materyallerimiz genellikle görsel ağırlıklı olmaktadır. Her ne kadar bilgisayar bölümü olsak da; programlama veya ağ temelleri gibi, web tasarım gibi ana branşlarla pek işlevimiz olmuyor, daha çok tamir bölümü olarak işlem görülüyor çünkü konuları konuşup da sesimizi duyurma şansımız olmuyor. Okulumuzda robotik çalışmalara ağırlık verme durumundayız. Fotoğrafçılık ve tasarım bölümü olarak da öğrencilerimizin yapmış olduğu çalışmaları burada sergiliyoruz, resimler, tablolar, diğer çalışmalar ve çalışmalardan da anlaşıldığı üzere öğrenciler de gayet yetenekli ve engel tanımıyorlar” şeklinde konuştu.

 

“ENGELLİLERİ TÜKETİCİ DEĞİL DE ÜRETİCİ HALE GETİRMEMİZ GEREKİYOR”

Yaklaşık 14 yıldır Mersin Ortopedi Engelliler Dernek Başkanlığı yaptığını kaydeden Azize Nalan Bakır ise, engellilere her türlü desteği sağladıklarını belirterek, “İstihdam sağlamaya çalışıyorum ve bunun yetersiz olduğunu görüyoruz. Geçmişe oranla baktığımızda Kurum ve kuruluşların engellilere iş istihdamı daha fazla ama çalışma olanaklarının dışında kalan engellilere daha fazla olanaklar sağlanmalı. 3 Aralık yılda bir defa ya da bir hafta hatırlanması değil de sorunlarını çözerek kutlamalıyız engellilerin. Topluma yararlı bir hale getirmemiz gerekiyor engellileri, tüketici değil de üretici hale getirmemiz gerekiyor engellileri. Biz dernek olarak engelli arkadaşlarımıza bünyemiz çerçevesinde eğitimler vermeye çalışıyoruz, çeşitli illere sınavlara hazırlayarak göndermeye çalışıyoruz” diye konuştu.