Adanalıoğlu Mahallesi’nde insan sağlığı hiçe sayılıyor

Adanalıoğlu Mahallesi’nde insan sağlığı hiçe sayılıyor cukurovagazetesi.com

Adanalıoğlu Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, mahallede bulunan dereye Organize Sanayi Bölgesi’nden gelen kimyasal atıkların bırakmasından kaynaklanan kokudan şikayetçi olduğunu belirtiyor. Gerekli birimlere dilekçe yazıldığını belirten Akdeniz Mahalle Muhtarı Cengiz Demir, geleceğin turizm alanı olarak belirtilen Adanalıoğlu Mahallesi’nin çok hor görülen bir yer olduğunu söylerken, mahallede yaşayan bir vatandaş, “Herkes yorganı kendi üzerine çekiyor. Buradaki insanların ne şekilde yaşadığını düşünen yok. Çocuklar korona yüzünden değil bu yüzden hasta oluyor. Asıl korona bu. Başka birey yok”


Haber – Barış Köksal

Akdeniz ilçesi Adanalıoğlu Mahallesi’nde, yıllardır yaşam alanlarının içinden geçen dereye akan atık ve kimyasallar insan sağlığını ve doğayı ciddi anlamda bozarak tehdit ediyor. Ciddi bir sorun haline gelen bu durumdan dolayı, Adanalıoğlu Mahallesi sakinleri sağlık problemleri yaşıyor. Uzun süredir mahalleyi ziyaret eden bürokratlara, yerel yöneticilere ve çevreden sorumlu müdürlüklere sorunlarını dile getirdiklerini söyleyen vatandaşlar ve mahalle muhtarları, bir türlü sonuç elde edilmediğini belirtiyor. Mahalleyi ziyaret eden Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, vatandaşlarla bir araya gelerek sorunlarını yerinde dinledi. Bir vatandaşın Organize Sanayi’den gelen atıkların arıtmadan geçmesi gerektiğini belirtmesi üzerine Kaymakam Pamuk, “Organize Sanayi’de çok ciddi bir arıtma tesisi var. Yeni sistemle yapılmış ciddi bir arıtma sistemi. Ama şu değerlendirilebilir, oradan çıkan atığı yeni bir tesis olsa bile farklı bir kanaldan doğrudan arıtmaya gidebilir” dedi. Sorunlarını dinleyen Pamuk, konuyu değerlendireceklerini belirtti.

 

MUHTAR DEMİR: “ADANALIOĞLU ÇOK HOR GÖRÜLEN BİR YER OLDU”

Akdeniz Mahalle Muhtarı Cengiz Demir, 16 yıllık mahalle muhtarlığı yaptığını ve Adanalıoğlu Mahallesi’nde bulunan dereye bırakılan atık sorunlarını kaymakamlık, belediye başkanlığı, milletvekilleri, valilik gibi birimlere bildirdiğini, sonuç olarak ise mahalleye arıtma yapılacaklarını söylediklerini ve şu ana kadar hiçbir şey yapılmadığını vurguladı. Mahallede yaşanılan sağlık probleminin koronadan değil, dereye bırakılan kimyasal atıklar yüzünden olduğunu sözlerine ekleyen muhtar Cengiz Demir, “Burada yaşlı insanlarımız ve çocuklarımız var. Kapı pencere açıp, balkona çıkıp oturamıyoruz. Herkesin sağlığı tehdit altında. Bu kokudan dolayı kimse rahat değildir. Sağlık bakımından etkilendiğimizden dolayı bunu biz ilgili birimlere, bütün birimlere ilettik ama bir türlü olmuyor. Veya burası geleceğin turizm alanı olarak belirtilen ama maalesef ne turizm alanı olur ne bir şey olur. Adanalıoğlu çok hor görülen bir yer oldu. Adanalıoğlu mahalle sakinleri olarak bu durumdan şikayetçiyiz. Yetkilileri, sağlık il müdürlüklerini, çevre ve şehircilik bakanlığından herkesi buraya davet ediyorum. Gelsinler 15 dakika burada otursunlar, çayımı içsinler. Vatandaşlarımız buraya kimyasal madde karıştığından da şüpheleniyor. Ve bu kimyasal maddeler buharlaşma yaparak sağlığımızı tehdit ediyor. Söylediğim gibi yıllar önce de tüm birimlere bunu talep ettik. Ama bir türlü ne gelen var ne giden. Bizi burada öksüz ve yetim bıraktılar. Lütfen rica ediyorum, yetkiler gelsin buraya” diye konuştu.

 

“YAŞLI İNSANLARIMIZ VAR NEFES ALAMIYOR”

Adanalıoğlu Mahallesi’nde yaşayan bir mahalle sakini, bu durumdan çok fazla rahatsız olduklarını belirterek, “Evim karşıda, pencere açamıyorum. Nefes alamıyoruz.  Sabahları marketi açtığımda gözümden yaşlar geliyor kokudan. Dışarıya çıkamıyorum. Her gelen müşteri ‘bu koku nereden geliyor’ diyor. Kanaldan geliyor diyoruz. Bütün birimlere şikayet ediyoruz, ama bir şey yapılmıyor. Sayın Mustafa Gültak başkanımız gelerek burada basın toplantısı yaptığı halde burayı temizlemediler. Hava alamıyoruz. Özellikle hafta sonları çok kötü haldeyiz. Cuma günleri gelsinler, cumartesi, pazar, pazartesi sabahına kadar burada nefes alamıyoruz. Gelsinler 5 dakika değil 2 dakika kalsınlar kalabilecekler mi acaba. Kokudan gözlerimiz yaşarıyor. Hastalık hastası olduk. Yaşlı insanlarımız var nefes alamıyor” ifadelerini belirtti. Yaşlı bir mahalle sakini, kokudan dolayı hasta olduklarını söyleyerek, “Pislik kokuyor, kokudan hasta olacağız. Pencereleri kapatıyoruz yine de koku evimize kadar giriyor. Hasta olacağız hepimiz. Koku hepimizi mahvediyor” dedi.

 

“YAŞAMA HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Diğer bir mahalle sakini, fabrika atıklarıyla, fabrikadan çıkan atıklarla doğanın katledildiğini ifade ederek, “Biz yaşama hakkımızı istiyoruz tüm yetkilerimize sesleniyoruz, yaşama hakkımızı istiyoruz. Nefes alırken dalağımız patlayacak neredeyse, dalağımız şişti artık. Buradan çok rahatsızı, köylü olarak herkes çok rahatsız. Burası bir sahil beldesi, gözde bir belde. Ama bugün buraya gelen misafirler, burada barınamıyorlar. Buradan bir an önce kaçmak istiyorlar. Bunun için çözüm istiyoruz. Gelip buraya baksınlar, el atsınlar” şeklinde konuştu.

 

“PENCERELERİMİZ, KAPIMIZ SAPSARI OLDU KİMYASALLARDAN”

Kalp hastası olan başka bir mahalle sakini, koku yüzünden evini satıp Adanalıoğlu Mahallesi’nden gitmeyi düşündüğünü söyleyerek, “Sabahları pencereyi açtığımız zaman ciğerlerimiz şişiyor. Nefes alamıyorum. Pencerelerimiz kapımız sapsarı oldu kimyasallardan. Çocuklarımı hastaneye götürdüm, hasta oldular kokudan. Durulmuyor evlerde ve bu koku var diye bütün yaz kapılarımız açmadık” diye belirtti.

 

“ÇOCUKLAR KORONA YÜZÜNDEN DEĞİL BU YÜZDEN HASTA OLUYOR”

Adanalıoğlu halkı olarak, içinde yaşadıkları durumdan utanıyoruz sözlerini kullanan bir başka mahalle sakini, “Pisliğe bakın, durulmuyor. Yaklaşık 4, 5 seçim geçti her devir dönüştü bu sene yapılacak diye diye ama öyle bir şey yok. Seçim bittikten sonra her şey bitiyor. Herkes yorganı kendi üzerine çekiyor. Buradaki insanların ne şekilde yaşadığını düşünen yok. Çocuklar korona yüzünden değil bu yüzden hasta oluyor. Asıl korona bu. Başka birey yok. Yetkililer gelip arabalarından 5 dakika bile inmeden gelsinler baksınlar. Sadece yürüsünler. Burada kokudan durmaya cesaret edemezler. Öldürüyor bizi bu koku. Muhtar Cengiz tek başına bir şey yapamaz. Direniyor, savaşıyor, bir şeyler söylüyor ama insanlar söylemekten bıktı. Gereken kişiler gereken işleri yapsınlar” şeklinde konuştu.

 

“KİMYASAL MADDE VAR DİYE MALLARIMIZI SATAMIYORUZ”

Diğer bir mahalle sakini, kimyasalların yaydığı kokunun yaklaşık 3, 4 kilometreye yansıdığını belirterek, “Kimyasal maddelerden dolayı bizim sebzelerimiz bile etkileniyor. Biz burada üreticilikte yapıyoruz. Bu kokuda kimyasal madde var diye mallarımızı satamıyoruz biz. Bu yüzden hem canımızdan hem malımızdan oluyoruz” dedi.