Gültak: “Kentsel dönüşümü herkes konuştu, biz yaptık”

Gültak: “Kentsel dönüşümü herkes konuştu, biz yaptık” cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, katıldığı bir televizyon programında projelerinden Akdeniz’e seçildikten beri yaptığı çalışmalardan ve projelerinden bahsetti. Kentsel dönüşümün Mersin için önemine dikkat çeken Gültak, “Yıllardır konuşuluyor, 20 yıldır konuşuluyor Akdeniz’de ve Mersin’de kentsel dönüşüm konuşulur. Kağıt üzerinde konuşuluyordu hep ve kimse bu işe girmiyordu. Bugüne kadar konuşuldu ama çok şükür yapmak ve uygulamak bize nasip oldu” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, bir televizyon kanalının canlı yayınına katılarak, Akdeniz Belediyesi’ne seçildiği günden bu yana yapmış olduğu projelerle Akdeniz’e yenilik kattıkları, Akdeniz’de barış havası sağladıklarını kaydederek, “Şu anda Akdeniz barış, sevgi, kardeşlikle dolu dolu olan bir ilçe. Geçenlerde bir balık festivali yaptık. Tüm Türkiye’yi turizm yerlerimizi gezmeye davet ediyorum. Akdeniz artık sükunetin olduğu, ekonominin yürüdüğü ilçe haline geldi. Adayken bir diğer sloganımız da şuydu; değiştirin, hep beraber değiştirelim demiştik. Vatandaş değiştirdi şimdi vatandaşımızla birlikte Akdeniz’i değiştiriyoruz. 3 tane yürüyen TOKİ projelerimizi bitireceğiz.  Çamlıbel Akdeniz ve Mersin’in en önemli yerlerinden birisi. Yeni bir su sporlarının yapılacağı bir merkez haline getireceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Halkın, insanların içinde olarak Akdeniz’deki kötü anıları silerek, hep beraber hareket ediyoruz. Akdeniz değişiyor, gelişiyor. Huzur kapladı Akdeniz’i gittikçe daha da layık olduğu yerlere gelecek” ifadelerini kullandı.

 

“AKDENİZ’E SEÇİLDİKTEN SONRA DEVRİMSEL YENİLİKLER YAPTIK”

Yerinde kentsel dönüşümün Mersin için önemine dikkat çeken Gültak, yıllardır Akdeniz’in kaderine terk edilip, dönüşüm yapılmaktan kaçınıldığını kaydederek, “Kentsel dönüşüm denildiği zaman akla birçok konu gelebilir ama yerinde dönüşüm diyoruz. Kentsel dönüşümle birlikte radikal ve devrimsel nitelikte yenilikler yaptık, Akdeniz’de seçildikten sonra. Bölgemiz liman bölgesi, serbest bölge ve ekonominin döndüğü bir bölge ama yapılar açısından maalesef çok eski yapılardan oluşuyor ve hızlı bir şekilde dönüşmesi gerekiyordu.  Yıllardır konuşuluyor, 20 yıldır konuşuluyor Akdeniz’de ve Mersin’de kentsel dönüşüm konuşulur. Kağıt üzerinde konuşuluyordu hep ve kimse bu işe girmiyordu. Riskli olarak görüyorlardı ve vatandaşla masaya oturmaktan kaçıyorlardı. Biz bu riski göze aldık çünkü riski göze alanlar kazanıyor bu hayatta. Vatandaşımızla uzun konuşmalar sonucunda onları ikna ettik ve Çay Mahallesi başta olmak üzere şu anki proje bitti orada” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN’İN VE AKDENİZ’İN KENTSEL VE YERİNDE DÖNÜŞÜME ACİL İHTİYACI VAR”

Çay Mahallesi’nde yaklaşık 20 bloktan oluşan, 3+1, 2+1 evlerden oluşan 415 konutu bitirdiklerini, yakında teslim edileceğini söyleyen Gültak, “Bir der Barış mahallemiz var, 100 yıllık bir mahalle. Şehrin tam ortası, kalbi ama maalesef ne sokağı ne caddesi vardı. Evler tamamen hayatını bitirmişti. Malatya’da deprem yokken bir evimiz yıkıldı. Mersin’de bölgemizde birçok ev bu pozisyonda. Orada da inanılmaz bir rekora imza attık. Yüzde 87 ile anlaşma sağladık. Bu da güvenin olduğunu ortaya çıkardı. Orada da çok güzel bir projeyi hayata geçiriyoruz. 40 dönüm üzerinde bir alan. Binaları tamamen yıktık, ocak ayından itibaren ise TOKİ ile birlikte temelleri atacağız. Yeni daireler, iş alanları, park alanları, yeşil alanlar, bunların hepsini yeniden dizayn etmiş oluyoruz. Aslında kentsel dönüşüm denildiğinde bir apartmanı veya bir sokağı düzenlemekten çok biz ada ve mahalle bazlı çalıştığımız için yaptığımız iş biraz daha büyük ve farklı bir yöne gidiyor. Yeni bir mahalle, yeni bir kültürel ve sosyal olay yaratıyorsunuz. Mersin’in ve Akdeniz’in kentsel ve yerinde dönüşüme acil ihtiyacı var. Bugüne kadar konuşuldu ama çok şükür yapmak ve uygulamak bize nasip oldu” diye ekledi.

 

“BELEDİYE OLARAK SPORUN VE SPORCUNUN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

“Dünyanın en büyük olimpiyatlarından biri olan Akdeniz Olimpiyatları bir dönem Mersin’de yapıldı. Dönemin belediye başkanı maalesef yerim yok diyerek Akdeniz Olimpiyatları’nda yapılan tesislerin çoğunu kabul etmemiş” diyen Gültak, “Dolayısıyla Akdeniz ilçesi spor noktasında fakirlikle karşı karşıya kalmış. Gelir gelmez bununla ilgili projelerimiz de hazırdı ve Spor Bakanlığımız ile yaptığımız konuşmaların sonunda yaklaşık 50 milyon liranın üzerinde biz spor tesislerini Akdeniz’e kazandırdık. Akdeniz’de ilk kez yarı olimpik havuzu oluyor. İlimizin en büyük merkez ilçelerinden biri olmasına rağmen havuzu bile yoktu. Havuzu, gençlik merkezleri oluyor şu anda. FİFA standartlarında sahalarımız oluyor, amatör ligleri oynatacak 3 tane sahayı yeniden yapmış olduk. Çünkü bölgemiz daha önce uyuşturucu ve terörle anılıyordu. Gençleri ve kadınları uyuşturucu ve terörden uzak tutmanın en önemli etkenlerinden biri spordur. Bölgemizde daha doğrusu Mersin’de amatör kulüplere ilk kez nakdi yardım yapan ilk belediyeyiz. Amatör kulüpleri destekliyoruz, bir yandan kendi bünyemizdeki futbol, engelli basketbol takımlarımız var bunlarla da insanlara sosyal, kültürel faaliyetlerin yanı sıra insanları sporla kötü alışkanlıklardan uzak tutuyoruz. Akdeniz bu konuda ciddi gelişim sağlıyor” ifadelerini kullandı.

 

“AKDENİZ BARIŞ, SEVGİ, KARDEŞLİKLE DOLU DOLU OLAN BİR İLÇE”

Kadınlara olan desteklerinin sürdüğünü, engelli bireylere kooperatif kurup, desteklediklerini, Akdeniz’in her kesimden insanın mutlu olduğu bir ilçe olduğunu belirten Gültak, “Türkiye’deki ender işlerden bir tanesi, biz gelir gelmez 2 kadın kooperatifi kurdurduk. Bu arkadaşlarımızla birlikte bir de engelli kooperatifi kurdurduk. Türkiye’de engelsiz e-ticaret yapan ender belediyelerden bir tanesiyiz. Engellilerimiz burada üretim yapıp, satıyorlar. Biz onları destekliyoruz. Sadece kooperatifi kurdurmakla kalmadık aynı zamanda kadınlarımızın Sanayi Bakanlığımızdan hibe projeler almalarını sağladık. Bununla birlikte belediye imkanları dahilinde mersin’in merkezindeki bazı alanları hem engelli hem de kadın kooperatiflerimizin kullanımına açtık. Günlük 10 bin kişinin geçtiği caddede satış yapıyorlar. Evlerinde veya iş yerlerinde ürettiklerini burada direkt hayata sunuyorlar. Hem engelli kardeşlerimiz hem de kadınlarımız Akdeniz’de hayat buldular. Sloganımız şuydu, Akdeniz’de bir insanlık dramı yaşanıyordu ve bunu sonlandırmaya geldik dedik. Şu anda Akdeniz barış, sevgi, kardeşlikle dolu dolu olan bir ilçe. Geçenlerde bir balık festivali yaptık. Tüm Türkiye’yi turizm yerlerimizi gezmeye davet ediyorum. Akdeniz artık sükunetin olduğu, ekonominin yürüdüğü ilçe haline geldi. Adayken bir diğer sloganımız da şuydu; değiştirin, hep beraber değiştirelim demiştik. Vatandaş değiştirdi şimdi vatandaşımızla birlikte Akdeniz’i değiştiriyoruz. 3 tane yürüyen TOKİ projelerimizi bitireceğiz. Çamlıbel Akdeniz ve Mersin’in en önemli yerlerinden birisi. Yeni bir su sporlarının yapılacağı bir merkez haline getireceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Halkın, insanların içinde olarak Akdeniz’deki kötü anıları silerek, hep beraber hareket ediyoruz. Akdeniz değişiyor, gelişiyor. Huzur kapladı Akdeniz’i gittikçe daha da layık olduğu yerlere gelecek” dedi.