Toros Üniversitesi’nin yeni akademik yılı açılışı gerçekleşti

Toros Üniversitesi’nin yeni akademik yılı açılışı gerçekleşti cukurovagazetesi.com

Toros Üniversitesi’nin 2021-2022 akademik yılı açılışı, Bahçelievler Kampüsü Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende özel bir üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz tarafından ilk ders verildi. Açılışta konuşan Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, “Var olma sebebimiz olan değerli öğrenciler, sizleri tekrardan okulda görmek çok iyi oldu, bize çok iyi geldi, çok özlemiştik sizleri” dedi.


Haber -  Mehmet Çetin

Toros Üniversitesi Bahçelievler Kampüsü’nde yapılan açılışa, Toros Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Rektör Prof. Dr. Ömer Arıöz ile il protokolü, akademik personel ve öğrenciler katıldı. Açılışta konuşan Toros Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, “Gerçekten de birbirimizi çok özledik, öğrencilerimizi çok özledik. Biz toplumumuza, insanlığa hizmet etmek için bin gayret gösteriyoruz ve bundan iyi sonuçlar aldığımız da görüyoruz. Bütün alanlarda birincilik alsak bile çok sevinemiyorum. Biz elimizdeki imkanları tam olarak kullanamıyoruz. Bu ülkenin çocukları hiçbir ülkenin çocuklarından daha başarısız, daha yeteneksiz değil. Her alanda öğrencilerimiz dünya birincilikleri elde ediyorlar. Demek ki insan gücü olarak böyle bir potansiyelimiz var. Biz onu doğru yönlendiremiyoruz. 1924 yılında başlayan eğitim çalışmaları, eğer 1947'de intikale uğramasa şu anda dünya lideri bir ülke olurduk. Ben bu yapının, insan zekasının buna yetkin olduğuna inanıyorum ama maalesef eğitim konusunda ihmallerimiz var. Toros Üniversitesi’nin kısa sürede gelmiş olduğu noktadan çok memnunuz, toplumla bütünleşmek, teorik ile pratiği bir arada götürebilmek çok önemli” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTELER BİLİMİN YUVASI VE TAŞIYICISIDIR”

Geride kalan akademik yılın, pandeminin getirmiş olduğu zorlu ve alışagelmişin dışında bir eğitim-öğretim yılının gerçekleştiğini söyleyen Toros Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Ali Haydar Arslan, “Biz Toros Üniversitesi öğrencileri olarak bu zorlu pandemi koşullarında bile hocalarımız ve siz değerli öğrenci arkadaşlarımızın gayretleriyle başarılı bir akademik yılı geride bırakarak yeni umutların, heyecanların ve başarılı bir akademik yılın kapılarını aralamış bulunmaktayız. Şüphesiz ki bu pandemi süreci hepimiz için farklı farklı zorluklar ve aşılması gereken engellerle dolu dolu geçmiştir. Fakat ‘zorluklar başarının değerini artıran süslerdir’ noktasıyla bu engellerin üstesinden gelerek bugün burada hep birlikte akademik açılış yıl töreninde bulunmaktayız. Tabi sadece pandeminin getirmiş olduğu zorluklar ve engeller üzerine konuşmak olmaz. Bu süreç hepimiz için farklı farklı manevi değerler kattı. Aslında bir aradayken ne kadar güçlü olduğumuzu, birbirimize ne kadar çok şey kattığımızı, bazen derslerden, vizelerden, finallerden sıkılmamıza, yorulmamıza rağmen birbirimize moral, destek vererek, bir adım daha ileri gittiğimizi yani kısacası birbirimize ne kadar ihtiyacımız olduğunu bizlere göstermiş oldu. Burada değinmek istediğim bir başka konu ise; her gecenin bir olduğunu bilerek, bilimin bizleri sabaha ulaşmamız için yalnız bırakmamasıdır. Üniversiteler bilimin yuvası ve taşıyıcısı olarak içindeki öğrenci arkadaşlarımızla birlikte ne kadar büyük bir sorumluluk içerisinde olduğumuzu unutmamalı ve gerekli öz veriyi göstererek eğitim-öğretimimize devam etmeliyiz. Yeni akademik yılında değerli akademisyenlerimizin ve öğrenci arkadaşlarımızın başarısını temenni ederim” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTEMİZİN TEMEL TAŞLARI AKADEMİSYENLERİMİZE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YÜRÜTECEĞİZ”

Geçen yıl zor bir salgın sürecinden çok iyi bir performans ile çıktıklarını, salgın sürecinde hiçbir zaman geri planda durmadan akademisyenlerin çalıştığını ve üniversite olarak akademisyen odaklı çalışmak istediklerini kaydeden Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, “Var olma sebebimiz olan değerli öğrenciler sizleri tekrardan okulda görmek çok iyi oldu, bize çok iyi geldi, çok özlemiştik sizleri. Bunun uzun süreli olabilmesi için ve devamlı olabilmesi için lütfen sağlığınıza dikkat edin, hastalanmayın. Göreve geldiğim günden beri söylüyorum; önce Türkiye sonra Mersin diyorum. Mersin bunu 4 güzide üniversitesi ile çoktan kesinlikle hak ediyor. Benim akademisyenliğe başlamama ve dolayısıyla burada olmama vesile olan Tamer hocama çok teşekkür ediyorum benim üzerindeki emeklerinden dolayı. Bizler bazen kendimizi bazı kriterlere kaptırıp, önemli bazı şeyleri gözden kaçırabiliyoruz. Öğrenci odaklı çalışalım diyoruz ancak akademisyen odaklı olmamıza da bir engel yok. Akademisyen odaklı da olmak istiyoruz, olacağız da” diye konuştu.

“AKADEMİSYENLERİMİZİN MUTLU ÇALIŞMASINI SAĞLAMAK İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM”

Toros Üniversitesi olarak eğitim-öğretim alanında bir eksiklik olduğunu ancak bu sorunu hızla çözdükleri zaman bazı akademisyenlerin istemediği sonuçları doğurduğunu ancak bütün bunların ise daha verimli ve daha kaliteli çalışma alanları için yapıldığını kaydeden Rektör Arıöz, “Geçtiğimiz yıl bir eğitim-öğretim alanı sorunumuz vardı. Bunu akademi için çözmek zorundaydık. Sonrasında 4’üncü kampüsümüzü hizmete aldık hızlı bir şekilde. Bu hızlı gelişen süreçte hocalarımızın oda ve kampüs değişiklikleri oldu, alışmış oldukları kampüsten bir başka kampüse taşındılar hocalarımız. Üzmüş olabiliriz ancak bunu en değerli varlıklarımızı üzmek için yapmadık, mecbur olduğumuz için yaptık. Şu bilinmeli ki; sizlerin mutlu bir şekilde çalışmasını sağlamak için elimden gelenin en iyisini yapacağım. Elbette akademik yıl açılışında akademisyen arkadaşlarıma ayırdığım kısım bu kadar kolay geçilmez. Bir önceki yıl bin 222 kontenjanımızın 975’ini kayıt yaparak doluluk oranında yüzde 79,8’i yakalamıştık. Bu yıl bin 268 kontenjanımızın bin 81’ini kayıt yaparak doluluk oranında yüzde 85’i yakaladık. Yani hem sayıda hem de oransal bazda yükseldik. Bunu aramızda olanlar yaptılar” ifadelerini ekledi.

“TOPLAM MEZUN SAYIMIZ 7 BİN 137’YE ULAŞTI”

Öğrenciye olan desteklerinin her daim devam ettiğini ve devam edeceğini belirten Rektör Arıöz, “Geçtiğimiz yıl 817 öğrencimiz mezun oldu. İş hayatına atıldılar. Toplam mezun sayımızda 7 bin 137’ye ulaştı. Onların kollarına altın bileziklerini taktığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Bizim iş bulamayan mezunumuz yok Allaha şükür. Geçtiğimiz yıla göre SCI yayınların almış olduğumuz puanların bu yıl 2 kata arttığını görüyoruz. Atıflardan aldığımız puanlarda 1,5 kat arttı. Ancak diğer üniversitelerle kıyasladığımızda yüzde 3’lük bir ilerleme kaydetmiş olduk. Daha çok SCI yayını yapmamız lazım. Bunun için yayın birimi oluşturduk, çok yakında hayata geçireceğimiz bu birimde disiplinler arası yayın yapacak akademisyenlerimizi bir araya getireceğiz. Bilim yapmak ve kendini bu konuda geliştirmek isteyen öğrencilerimizi, hocalarıyla beraber projeler yürütebilsinler diye parasal olarak destekliyoruz. Öğrencilerimiz bu yıl TORLAD programı kapsamında 2 bin lira destek veriyoruz. Geçtiğimiz yıl 5 sempozyum hedeflemiştik ve 6 sempozyum düzenledik. Yarışmacı takımlar oluşturabilmek, yarışmalar düzenleyebilmek, ürettiğimiz teknolojileri transfer edebilmek için Smart Lab'ı kurduk” şeklinde konuştu.

“HER GEÇEN GÜN GÜÇLENMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Son olarak Toros Üniversitesi’nin almış olduğu başarılara değinerek, başarılarda emeği geçen herkese teşekkür eden Rektör Arıöz, “Bu sene hedefimiz 12 sempozyum gerçekleştirmek. Sürekli eğitim merkezimizde bir önceki yıl 260 sertifika vermiştik. Geçtiğimiz yıl ise bin 363 sertifika verdik. Bu yıl hedefimiz 10 bin 900 sertifika vermek.  Bir konu daha; bu sene 72 üniversitenin içerisinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin de katıldığı Lojistik Vaka Yarışması’nda Toros Üniversitesi’nin takımı birinci oldu. Ayrıca geçen ay gerçekleşen Afyonkarahisar 3’üncü Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali ve Gastro Afyon’da aşçılık programımızdan öğrencilerimiz 3’üncü oldu ama inşallah gelecek yıl birincilik bekliyorum. Bu yıl psikoloji bölümümüzün hem Türkçe hem de İngilizce bölümlerine öğrenci aldık. Bölümdeki yapıyı güçlendirmeye çalıştık, güçlendirdik ve buna da devam edeceğiz. Bütün yapılan işleri önemsiyorum ancak her şeyden önemlisi bana güvendiğiniz ve benimle bu yolda yürüdüğünüz için şahsım ve Toros Üniversitesi adına teşekkür ediyorum. Tüm bunların yanında yaptığınız işleri tutkuyla yaptığınız için teşekkür ediyorum” dedi.

“İNSANI, İNSANLIĞI KURTARACAK ŞEY BİLİMDİR”

“Benim tam 50 yıl önce yani 1971’de bir hayalim vardı. Şimdi bu hayalin peşkeş olduğunu görmekten dolayı kendimi çok şanslı görüyorum. Daha büyük olan hayalleri, daha önemli hayalleri olanlar vardır ve belki kimileri bunları gerçekleştirdi, bazıları gerçekleştiremedi” diyen Toros Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren ise, “Yaşarken o hayalin gerçekleştiğini görmek bence çok önemli bir ayrıcalık. Ben böyle bir ayrıcalığa sahibim ve çok mutluyum. Temel prensibimiz; daha iyi bir şey istiyorsak, daha fazla emek vermek lazım. Ben bu prensiple çalışmaya gayret gösterdik. Ben bu düşünceyle kendimi eğitime verdim. İçinden geçtiğimiz son iki yıl aslında bize çok önemli dersler veriyor. Yani hayatın ihtirasları, kısa vadeli beklentilerin ne kadar boş, ne kadar anlamsız olduğunu ve insan hayatının bir anda bitebileceğini ve geride bazı şeylerin kalabileceğini gördük. Hatta bu felaketin yaşanmasında dahi bir takım art niyetler mi var acaba diyoruz. Aşılar gecikiyor, ilaçlar gecikiyor mu veya virüs laboratuarda mı üretildi. İnsan böyle bir yaratık. İnsan iyi kötü düşünebilen bir yaratık. Bizim sürekli ilim yolunda gitmemiz lazım. Bu salgın döneminde de dahi hep gördük ki; üniversitelere göz diktiler. Doğrusu da bu olmalı zaten. O zaman insanı, insanlığı kurtaracak şey bilimdir, bilim insanlarıdır, akademik kurumlardır. Onun için; üniversiteler elbette ki insan bedeni nasıl ki yöneten beyin ise, toplumların beyini de üniversitelerdir” ifadelerini kullandı.