Seçer: “Metro projesi, bir medeniyet projesidir”

Seçer: “Metro projesi, bir medeniyet projesidir” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TRT Çukurova Radyosu’nda yayımlanan “Akdeniz’den Toroslar’a” programının konuğu oldu. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Seçer, 3 Ocak’ta temel atmayı planladıkları metro projesi hakkında, “Metro dediğimiz sistemin sosyo-ekonomik yapısına bakmaksızın her türlü ekonomik yapıda insan kullanmış olacak. Siyasi görüş fark etmeksizin her insan kullanacaktır. Bu açıdan da çok önemli bir medeniyet projesi olarak görüyorum” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer TRT Çukurova Radyosu’nda yayımlanan “Akdeniz’den Toroslar’a” programının konuğu oldu. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Seçer, “Mersinliler her yerde olsun, karar mekanizmalarında olsun, önemli görevlerde olsun, dünyanın her yerinde olsun ve buralarda olabilmek, tarihi değiştirebilmek, etkin bir birey olmak eğitimden geçiyor. O nedende çocuklarımıza bütçe yaparken açıkçası her türlü imkanlarımızı seferber ediyoruz, yapılabilecek ne varsa yapma gayreti içerisindeyiz. Öğrenci döneminde, öğrenciler için kirli çamaşır yıkamanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Üniversite şehri olan Mersin için de belki ilk bakışta hani çamaşırhane nerden çıktı diye ifade edilse de bir de öğrencilere sorun ne kadar önemli olduğunu. Hem Mersin Üniversitesi’nin yakınlarında hem Tarsus Üniversitesi bölgesinde faaliyette. Pandemi dolaysıyla okullara ara verilince orada da bir kesinti olmuştu ama şu anda yeni eğitim-öğretim yılının da açılmasıyla bu faaliyet başladı. Çok ihtiyaç duydukları birim oldu çamaşır kafe. Çocuklar hem elbiselerini yıkatırken hem de bir taraftan kahvelerini, çaylarını içiyorlar hem de derlerine çalışıyorlar. Hatta sıcak çorbalarını dahi ücretsiz içebiliyorlar. Yine üniversiteler kenti Mersin’de bizim 2024’de kadar almış olduğumuz bir karar var; toplu taşımada, belediye otobüslerimizde 1 liraya seyahat etme imkanına sahipler. Böylece onların bütçelerine bir katkı yapmayı amaçlıyorlar” ifadelerini kullandı.

“MERSİN HALKIYLA BİRLİKTE 3 OCAK’TA METRO TEMELİNİ ATACAĞIZ”

Tarihin yerel yönetimlerdeki en büyük projesinin metro projesi olduğunu söyleyen Seçer, “Hem uzun süredir Mersin halkının beklediği, istediği bir çalışmaydı hem de parasal olarak Mersin’in en büyük yatarımı ya da bir seferde yapılacak olan en büyük proje diyebiliriz. Şu anda 3 Ocak’ta Mersin’in 100’üncü kurtuluş yıl dönümünde Mersinlilerle birlikte temelini atmak istiyoruz. Zaten her şey tamamlandı, şu anda yüklenici firmada şantiye kurum çalışmalarını yapıyorlar ve 3 Ocak’ta da ilk kazmayı vuracağız. İlk etap 13,4 kilometre doğu- batı akışında. Batıda Mezitli de eski belediye binasından başlıyor; Viranşehir’den tren garına kadar geliyor ve yer altı metrosu olacak bu. 4 yıl gibi bir süre içerisinde de bitirilmesini ön görüyoruz. Tabi bütün çalışmaların tamamlanmasının ve erken bitirilmesi yönünde çalışmalarımız da olacak” şeklinde konuştu.

“METROYU HER TÜRLÜ EKONOMİK YAPIDA İNSAN KULLANABİLECEK”

Metro projesinin ikinci etabının bir tramvay projesi olduğunu kaydeden Seçer, “Bunu da şu anki Mezitli- Yenişehir sınırındaki fuar alanından 34. Cadde istikametinde kuzeye doğru, üniversite hastanesi ve üniversite Caddesi’nden toplamda 8,4 kilometrelik bir tramvay hattı, bir ring olacak ve yine 3’üncü etap olarak da şu anki metro projesinin doğu noktası olan tren garının olduğu bölgeden eski otogarın olduğu noktadan kuzeye doğru, şehir hastanesi ve yeni otogarla bağlayacağımız 12, 6 kilometrelik hem yer üstünden gidecek olan bir raylı sistem olacak ve toplamda da 34,4 kilometre. İnşallah dediğim gibi de ilk etabın ilk kazmasını da 3 Ocak’ta beraber kazmayı vurmuş olacağız. Tabi ki önemli bir toplu taşıma raylı sistem ama diğer açıdan da 4 merkez ilçeyi raylı sistemle birbirine bağlamış olacağız. Aslında 4 merkez ilçenin, hatta Mersin’in kültürel yapısını, sosyoekonomik yapısını da raylı sistem aracılığıyla birbirine entegre etmiş olacağız. Metro dediğimiz sistemin sosyoekonomik yapısına bakmaksızın her türlü ekonomik yapıda insan kullanmış olacak. Siyasi görüş fark etmeksizin her insan kullanacaktır. Bu açıdan da çok önemli bir medeniyet projesi olarak görüyorum. Avrupa’da bundan 150-160 yıl önce yapılmış bu sistemin bir buçuk asır sonra Mersin’de yapılıyor olması elbette gecikmiş bir proje ama en azından her şeyin bir başlangıcı var. Bizimle beraber, raylı sistemi de 3 Ocak’ta başlatmış olacağız. Mersin’e her şey yakışır, Metroda çok yakışacaktır” diye ekledi.

“EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Eğitimde her türlü destek vermeye devam edeceklerini, eğitime destek sunarken fırsat eşitliğine önem verdiklerini söyleyen Seçer, “Mersin’de ikamet eden ailelerimizin, çocuklarımızı eğer üniversiteyi kazandılarsa hiçbir gelir testine tabi tutulmadan, bize müracaat ettikleri taktirde eğitim yardımı alabiliyorlar. Her yıl yeni 4 yıllık kazanan öğrencilerimize bu yardımı yapıyoruz. Belediyenin yardımı lisans öğrencilerine bin 600 lira, bir de bu yıl ilave ettiğimiz ön lisans öğrencilerimizi de ekledik bunlara ve onlara da 500 liralık bir eğitim yardımı yapma kararı aldık. Yine dershaneleri çok önemsiyorum ben. Eğitim merkezlerimizi hem üniversiteye hem de LGS’ye hazırlık veren bu eğitim merkezlerimizde 6 bin 500 öğrencimiz eğitim görüyor. 4 bin öğrencimiz üniversite için hazırlık yapıyor, 2 bin 500 öğrencimizde LGS için hazırlanıyor. Bu hizmet sadece merkezde değil, önemli olan eğitimde fırsat eşitliği yaratmak. Biz bunu düşünerekten eğitim merkezlerini kurduk. Anamur’dan Gülnar’a kadar her bölgede, 13 noktada bizim eğitim merkezlerimiz var. Bunlar gelecek yıl da aynı ciddiyetle de devam edeceklerdir. Son eğitimcilerimizle birlikte yaklaşık 270’in üzerinde bizim eğitimcilerimiz olmuş oluyor. Çok önemli ve çok değerli işler yapıyoruz. Psikolojik ve sosyal desteklerde sağlıyoruz bu merkezlerimizde. Yine eğitimde dezavantajlı mahallelerimizde süt yardımında, 18 bin öğrencimize de ilk çantasını belediye olarak içinde kırtasiye malzemesiyle birlikte verdik” diye konuştu.