Ak: “Bizlerin haklarını korumak, toplumu korumaktır”

Ak: “Bizlerin haklarını korumak, toplumu korumaktır” cukurovagazetesi.com

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği Mersin İl Koordinasyon Kurulu, 18-22 Ekim Mühendislik ve Mimarlık Haftası nedeniyle ortak bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Mersin İnşaat Mühendisler Odası Başkanı Gülçin Barbaros Ak, “Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği Mersin İl Koordinasyon Kurulu, 18-22 Ekim Mühendislik ve Mimarlık Haftası neticesiyle ortak basın açıklaması düzenledi. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında önce Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu ve ardından basın açıklamasını Mersin İnşaat Mühendisler Odası Başkanı Gülçin Barbaros Ak okudu. Ak, “4 Şubat 1954 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 6235 Sayılı Kanun'la kurulan TMMOB'nin ilk Genel Kurulu, 18-21 Ekim 1954 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilmiştir. Farklı mühendislik ve mimarlik disiplinlerinden temsilcilerin katılımıyla TMMOB'nin örgütsel hayatının fiilen başlangıcı olan ilk genel kurulumuzun yapıldığı 18-21 Ekim günleri her yıl Mühendislik-Mimarlık Haftası olarak kutlanmaktadır” diye konuştu.

“BİRLİĞİMİZ, İNSANA VE TOPLUMA DAİR HER ALANDA ÇALIŞMALAR YAPMAKTADIR”

TMMOB’nin ve bağlı odaların, 67 yıldır insana ve topluma dair her alanda çalışmalar yaptıklarını belirten Ak, “Sanayiden planlamaya, kentleşmeden yapılaşmaya, gıda güvenliğinden ormanlara, çevre politikalarından yapı denetime, işçi sağlığından madenciliğe, ulaşımdan enerjiye kadar insana ve topluma dair her alanda mesleki bilgi ve birikimimizi emekten, halktan, ülkemizden, meslek-meslektaş çıkarlarından yana kullanmaktadır. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hak ve çıkarlarını, ülkemiz çıkarları temelinde koruyup geliştirirken, mesleki birikimlerimizin toplum yararına kullanılmasının zeminini yaratmak TMMOB'nin mücadele diyalektiğidir. Bu yüzden bu anlamlı gün, ‘TMMOB Mühendislik Mimarlık Haftası’ olarak kutlanmakta ve yeniden hatırlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ EKONOMİK KRİZ, BİZ MÜHENDİS VE MİMARLARIN DA HAYATINI ZORLAŞTIRIYOR”

İçinde bulunulan durumun derin ekonomik kriz olduğunu ve bu krizin tüm halkı olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırdığını söyleyen Ak, “Gerek kamuda, gerek özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini, planlama, projelendirme, uygulama ve denetleme işlerini yürüten tüm meslektaşlarımız krizden olumsuz biçimde etkilenmektedir. Meslektaşlarımız, ülkemizdeki kriz ortamının yarattığı pahalılık, geçim sıkıntısı borçlanma gibi ortak sorunlardan etkilendiği gibi, mesleğimize özgü sorunlarla da boğuşmak zorunda kalmaktadır. Kamuda çalışanlarımız siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüzedir. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, iş riski de giderek büyümektedir” şeklinde konuştu.

“ŞEHİR PLANCILARIN HAKLARINI SAVUNMAK TOPLUMUN DEVAMLILIĞINI SAĞLAYACAKTIR”

Tabi oldukları birlik ile SGK arasındaki yapılan asgari ücret protokolünün SGK tarafından tek taraflı olduğunu kaydeden Ak, “Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakınını etkileyebilecek meslektaşlarımızın düşük ücretlerle sınırsız biçimde sömürülmesine zemin hazırlamaktadır. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz. Meslek alanımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini hedef alan bu uygulamalar karşısında sessiz kalmayacağız. Bizler mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yana kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB'nin bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz” diye ekledi.