Sezer: “Her İlçenin kendine özgün sürücü eğitim alanı olmalı”

Sezer: “Her İlçenin kendine özgün sürücü eğitim alanı olmalı” cukurovagazetesi.com

Mersin 4. Çevre Yolu’nda bulunan sürücü adayları için eğitim alanına merkez ilçelerdeki bütün sürücü adayları tarafından kullanılıyor olması ve yetersiz kalması üzerine Mersin Sürücü Kursları Başkan Vekili Mesut Sezer, “Mersin’de sürücü kurslarının toplamda kaç tane eğitim aracı varsa hepsi aynı bölgede eğitim veriyor. Son bir ay içerisinde eğitim alanında toplam 30’a yakın maddi hasarlı kaza oldu, bunun en az 10 tanesi yaralanma ve ölümle sonuçlandı, her ilçenin kendine özgün eğitim alanı olmalı” dedi.


Haber – Barış Köksal

Mersin’deki merkez ilçelerin bütün sürücü kurslarının yapılmakta olan ve tamamlanmadan eğitim alanı olarak açılan 4. Çevre Yolu üzerinde eğitim veriyor olmasının büyük sıkıntılara neden olduğunu söyleyen Ulkar Sürücü Kursu İşletmecisi Cafer Ulaş, “Eğitim alanı Yenişehir ilçe sınırlarında bulunuyor ama ildeki bütün sürücü kursları buraya eğitim görmeye geliyor. Herkesin burada eğitim görüyor olması, trafik yoğunluğunu olumsuz etkiliyor. Bunu sorunu çözmek için girişimlerimiz var, bunu çözdüğümüzde hem buraya eğitime gelen diğer vatandaşlarımızın zaman, ek masrafını önleme ve bulundukları ilçede sürüş eğitimleri alma imkanı aynı zamanda buradaki trafik yoğunluğu önlenmiş olunur” ifadelerini kullandı.

“SÜRÜCÜ ADAYLARI İÇİN KAZA KAÇINILMAZ OLUYOR”

Şu anda bütün sürücü kurslarının araçlarının bulunduğu eğitim alanında, eğitime yeni başlayan sürücü adaylarının da içinde bulunduğu ayda onlarca kazanın olduğunu belirten Mersin Sürücü Kursları Derneği Başkan Vekili Mesut Sezer, “Son bir ay içerisinde eğitim alanında toplam 30’a yakın maddi hasarlı kaza oldu, bunun en az 10 tanesi yaralanma ve ölümle sonuçlandı. Bunların 10’larcası da maddi hasarlı kaza, bu da ilk önce ekonomiye bir zarar. Buradaki esas handikap; Mersin’de sürücü kurslarının toplamda kaç tane eğitim aracı varsa hepsi aynı bölgede eğitim vermekte şu anda. Bu büyük sıkıntı bizler için, buraya araç sürmeye gelen herkes sürmesini bilmediği içi eğitim almaya geliyor. Mersin’deki bütün sürücü adaylarını bir yerde toplamak ne kadar doğru muamma. Hangi sürücü kursu hangi ilçeye bağlıysa o ilçenin sınırları içerisinde, o ilçede belirlenen bir alanda eğitim verilmeli. Bütün sürücü kurslarının eğitim alanları, eğitim üsleri burası olduğu için, büyük sıkıntılar yaşanmakta. Bu sorunun bir an önce çözülmesini yetkililerden talep ettik. Sürücü kurslarının kendi ilçelerinde eğitim alanlarının oluşturulması gerekiyor” diye konuştu.

“YOL YAPIMI TAMAMLANMADAN SÜRÜCÜ ADAYLARININ KULLANIMINA AÇILDI”

Mersin’de trafik yoğunluğunun fazla olması dolayısıyla yapılan 4. Çevre Yolu’nun tamamlanmadan sürücü kurslarının eğitim alanlarına döndürüldüğünü belirten Ulkar Sürücü Kursu İşletmecisi Cafer Ulaş ise, “Şimdi ilimizin trafik yoğunluğunu azaltmak amaçlı 4. Çevre Yolu projelendirildi ve şu anda çalışmaları hala devam etmekte, bitmek üzere. Bu yapılan yeni yol olumlu bir gelişme, olumlu bir proje trafiğin yoğunluğunu azaltmak amaçlı. Fakat tamamlanmadan trafiğe açılmış olması sürücü eğitmenlerine ve sürücü adaylarının eğitim güzergahına denk gelmesi nedeniyle zor anlar yaşanmakta. 4. Çevre Yolu ile Nebil Kodallı Yolu’nun kesiştiği otoban stadyum çıkışı olmasından kaynaklı, trafiğin daha seri ve hızlı akmasından dolayı, ışıklandırma yapılmadan açılmasından kaynaklı onlarca kaza meydana geldi aynı kavşakta. Bizim bunu defalarca ilgili kurumlara iletmemize rağmen çok da dikkate alındığı söylenemez. Dolayısıyla hem temel eğitimin verildiği alan hem de otoban çıkışından kaynaklı sürücülerin kontrolsüz çıkışlarını göz önünde bulundurmaları gerekirdi. Yani kazaların nedenlerinden bir tanesi de yeterince ışıklandırma ve trafik kurallarının yapılmadan trafiğe açılması” şeklinde konuştu.

“BÜTÜN SÜRÜCÜ KURSLARININ BİR ALANDA EĞİTİM VERMELERİ BÜYÜK SIKINTI”

Bu kavşakta sürekli kazaların meydan gelme sebeplerinden en büyük sebeplerinden bir tanesinin de Mersin’de sürüş eğitimi talebinde bulunan her vatandaşın temel eğitimlerini burada gördüklerini belirten Ulaş, “Bunun dışından da sürücü kurslarının ilçelerde faaliyet gösterdikleri ilçelerin nüfusuna göre bir kriterle sınırlandırmaları gerek. Her bulunan sürücü kursu bulunduğu ilçe sınırları içerisinde eğitim vermeleri daha yardımcı ve sağlıklı olacaktır. Yenişehir’de bulunan eğitim alanının şu anda kapasitesinin üzerinde eğitim araçlarına ev sahiplik ediyor olması kazaları da kaçınılmaz kılmaktadır. Asıl temel amacımız her ilçede sürüş eğitim alanın açılması, sınavların kendi ilçelerinden yapılması ve hem trafikteki riski azaltır hem de eğitimin kalitesi de artırır” şeklinde konuştu.

“BU KAVŞAKTA ÖNLEM ALINMASI ADINA GEÇ KALINMAMALI”

Hem ilçede hem de il genelinde herkesin talep etmiş ettiği ehliyet alma isteğini göz önünde bulundurarak talep karşılığında eğitim alanlarının olması gerektiğinin altını çizen Ulaş, “Bizden görmüş oldukları eğitim ne kadar kaliteli olursan yarın bir gün trafiğe çıktıklarında aynı kaliteyi trafiğe de yansıtabileceklerdir. Bu kavşakta önlem alınması adına geç kalınmamalı. Bu kavşağın, bu yolun bütün sürücü kurslarına ev sahipliği yapması yanlıştır, daha fazla geç kalınmamalı, ölümlerin olmasına gerek yok. Burada, bu yolda kaybettiğimiz bir eğitimci arkadaşımızın da etkisiyle burada yolu kapatarak küçük bir kamuoyu yapmaya çalıştık daha önce, ışıklı bir kavşak olması için duyarlılık oluşturmak açısından küçük bir eylem yaptık ve ondan sonra yeni ışıklandırmalar yapmaya başlandı” diye ekledi.

“EĞİTİM ALANINDA SİVİL ARAÇLAR OLMAMALI”

4. Çevre Yolu’nda sivil araçların eğitim araçlarıyla iç içe gezdiklerini, eğitim alanında çok fazla eğitim araçlarının olduğunu belirten Mesut Sezer Sürücü Kursu İşletmecisi Nil Sezer ise, “4. Çevre Yolu’nda kavşaklarda ışıklandırma, trafik kuralları yoktu ve konulmadığı için uzun süredir orada hep sivil araçlarla eğitim araçları sürekli dip dibe ve aniden çıkılıyor yollara. Sürücüler, öğrenciler zaten acemi ve hakimiyet sıkıntıları var. Kaldı ki kazalarda ambulans çağırıldığında ambulansa çarptı başka bir araç ve zincirleme kaza da olabiliyor kavşakta. Ya o yolda yeteri ve gerekli tedbirler alınmalı ya da başka ilçelerdeki sürücü kurslarının kendi ilçelerinde eğitim alanlarının olması gerekir. Yıllardır araç süren şoförler bile orada kaza yapabiliyor kaldı ki acemi, eğitim almak için direksiyon başına geçen arkadaşlar naspın. Oralarda sürekli bir kaza hali var ve üstelik orada eğitim araçları da çok kalabalık şekilde. Merkez ilçelerdeki bütün sürücü kurslarının eğitim araçları bir noktada toplanıp, eğitim verilmeye çalışılıyor. O kalabalıkta sürmesini daha yeni yeni öğrenen sürücü adaylarının kaza yapma olasılıkları o yoğun trafikte kaçınılmaz oluyor. Hocalarımız sürekli eğitim alanından haberler veriyorlar sürekli kaza oluyor burada kalabalıktan dolayı diye. Normalde eğitim alanlarına sivil araçların girmemsi lazım ama sivil araçların bu alana girdiği gibi yoğunda bir eğitim araçlarının trafiği var şu anda.  Sivil araçlar girse bile eğitim alanıdır diye onlarca uyarı tabelalarının olması lazım” ifadelerini kullandı.