Güneş kenti Mezitli’de güneşin önemi konuşuldu

Güneş kenti Mezitli’de güneşin önemi konuşuldu cukurovagazetesi.com

Mezitli Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin birlikte gerçekleştirdiği Dünya Güneş Günü etkinliğinde, dünyada ve Türkiye’de güneşin, güneş enerjisinin öneminin altı çizildi. Konuyla ilgili Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, “Güneş bizim için çalışıyor. Sahra çölündeki yüzölçümünün yüzde 1’ini güneş panelleriyle donatmış olsaydık dünyanın elektriğini elde etmiş olacaktık” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

21 Haziran en uzun gündüzün yaşandığı tarihte gerçekleşen Dünya Güneş Günü etkinliği, Güneş Parkı Kompleksi’nde yapıldı. Sanatçı Ahmet Baran’ın konseriyle açılışı yapılan etkinliğe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Gülsüm Filorinalı, CHP İl Başkanı Adil Aktay, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Makine Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Mezitli İlçe Başkanı Ahmet Serkan Tuncer, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Onur Berk Yılmaz, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ETKİNLİK, AHMET BARAN’IN KONSERİYLE BAŞLADI

Etkinlikte başlangıcında ünlü sanatçı Ahmet Baran orkestrası ile birlikte büyüleyici bir konsere imza attı. Mezitli Belediyesi’nin katkısıyla Dünya Güneş Günü adı altında gerçekleşen konserde, Türk müziğinin sevilen eserlerine dansçılar eşlik ederek renkli görüntüler ortaya çıkardı. Gitar vokalde Burak Altuni, perküsyonda Burak Çakır, solist Tamay Özaltun, dansçılar Meltem Ayar ve Miray Boyacıoğlu ile birlikte Ahmet Baran izleyicileri adeta büyüledi.

YÜCESOY: “GÜNEŞ BİZİM İÇİN ÇALIŞIYOR”

Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, temiz enerji kaynaklarına erişimin önemini vurgulayarak, “Yapımı, işletimi, hammaddede dışa bağımlılığı ve atık yönetimi ile her aşaması büyük sorunlar yumağına dönüşecek Nükleer Santralin en büyük alternatifi güneş enerjisidir. Ülkemizde bol bol bulunan ve hammadde sağlanmasında dışa bağımlılığı olmayan Güneş enerjisine dikkat çekebilmek adına Mezitli Belediyemizle birlikte Güneş Park Kompleksi hayata geçirdik. Burada öğrencilerimiz dönüşümlü olarak alternatif temiz enerji kaynakları hakkında bilgiler ediniyorlar. Geçtiğimiz ay ilk kez öğretmenlerimize eğitim vermeye başladık. Buradaki temel amacımız farkındalık yaratmak ve kendi enerjimizi kendimiz üretmektir. Türkiye’de kaynak ve teknolojinin halk çıkarlarına hizmet vermek doğrultusunda odamızın sorumluluğu vardır. Güneş bizim için çalışıyor. Eğer, sahra çölündeki yüzölçümünün yüzde 1’ini güneş panelleriyle donatmış olsaydık dünyanın elektriğini elde etmiş olacaktık” ifadelerini kullandı.

“BAŞKA BİR DÜNYA, BAŞKA BİR TÜRKİYE MÜMKÜN”

Makine Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, güneş enerjisi hakkında doğru bilgilerin paylaştıkça çoğalacağını belirterek, “Bizler oda olarak güneşin önemine dikkat çekmek için paneller sempozyumlar düzenliyoruz. Ama daha çocuk yaşta alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla ülkemize kazandırılan Güneş Park Kompleksi projesi nedeniyle Başkanımız Neşet Tarhan’a, Makine Mühendisleri Odamızın Mersin Şubesine teşekkürlerimi sunuyorum. Başka bir Dünya, başka bir Türkiye mümkün” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZLE BİRLİKTE ÇOK GÜZEL ŞEYLER YAPIYORUZ”

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise, Makine Mühendisleri Odası’nın çok güzel işler yaptığını ifade ederek, “Uzman arkadaşlarımız öğrencilerimize alternatif enerji kaynakları konusunda bilgiler veriyorlar. Çok önemli bir merkez haline geldi ve Mezitli’nin canlı mekanlarından birisi haline geldi. Mersin hızla bir dünya kenti olmaya gidiyor. Mersin Büyükşehir Belediyemizle birlikte çok güzel şeyler yapıyoruz. Daha da güzel olacak” dedi.

“MERSİN’DE KÜRESEL ISINMANIN ETKİSİYLE BU SENE HER AY DENİZE GİRİLDİ”

Yakın tarihte, bu bölgenin çok ölü bir nokta olduğunu belirten Tarhan, “Zaman zaman diyorum ki, burayı vermese miydik acaba makine mühendislerine diye. Burasının bu kadar hareketli ve canlı olacağını hiç kestirememiştim. Çünkü Mezitli o kadar hızlı gelişiyor ki, burası yarın kentin merkezinde kalacak. Temmuz ayı içerisinde Kültür Merkezimizin açılışını yapacağız. Dere kenarı ıslahını yaptık, yürüyüş yolları, bisiklet yolları hemen bitişiğine araç muayene istasyonu geldi ve birtakım talepler var. Güzel bir noktada güzel şeyler yaptı arkadaşlarımız. Okullara özellikle öğrencilere, makine mühendisleri odasının yetkilendirdiği arkadaşlarımız tarafından eğitim çalışması verildi. Dünya çok hızlı dönüyor. Ben yaklaşık 3 yıl önce HABITAT’ın toplantısına katıldığımda Birleşmiş Milletler iki kelimeyle özetlemişti 2025 yılı hedefini, Sürdürülebilir Kalkınma diye. Fakat yakın tarihte hemen bunu değiştirmek zorunda kaldılar. 3 yıl içerisinde bunu Sürdürebilir Kalkınma ve Çevre olarak değiştirdiler. Gerçekten de çevre Türkiye’de de görüyoruz. En son Marmara Denizi’nde olan olay olmak üzere son derece önemli. Güneş enerjisi konusuna arkadaşlarımız anlattı, ben değinmiyorum ama yine tekrarladılar. Paris Antlaşması’nı onaylamayan büyük ülkeler var biliyorsunuz. 1,5 santigrat derecede bir ısınma dünyanın felaketi olur diyor bilim insanları. Gerçekten küresel ısınma vura vura geliyor dünyaya ve Türkiye’ye. Bunun için önlem almalıyız. Bu sene Mersin’de her ay denize girildi. Küresel ısınmanın bunda etkisi var. Bir yandan yağış yok, tarım çöküyor. Su yok göletlerde su kalmadı. Ciddi şekilde bir tehlike var. Bunu çok önceden gören Makine Mühendisleri Odası’na çok teşekkür ederim. Onlar önceden gördü ama 3 bin 500 yıl öncede görenlerde vardı. Burada Yunanlılar yaşarken buranın adı Soli’ydi. Yani güneş kentiydi o yıllarda Mezitli güneş kentiydi. Onlar keşfetmiş bunu. Resmi kaynaklara göre yılın 310 günü güneşli olduğu ifade ediliyor ama güncelleme yapılırsa bu çok daha yukarılarda bir rakam ortaya çıkacaktır. Bizler Mezitli Belediyesi olarak, sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle küresel ısınmaya dikkat çekmeye devam edeceğiz. Keşke pandemi olmasaydı Güneş Festivallerini yapsaydık ama onunla ilgili de etkinliklerimiz olacaktır” diye konuştu.

“HAYATTA EN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in Akdeniz bölgesi olarak güneşli bir kent olduğuna dikkat çekerek, “Tarihsel süreçte Soli, güneş kenti olarak geçiyor. Güneşin değerini, önemini biliyoruz ama geldiğimiz noktada hala 21. Yüzyıl Türkiyesi’nde değerli mühendisler var, ki TMMOB çok değerli mühendislerimizin olduğu bir kurum. Allahtan mühendisler var, iş biraz iş bilmez siyasilere bizlere kalsa iş tersine dönecek. Çok farlı gelişmeler olacak. Hayatın her alanı bir mühendislik aslında.  Mustafa Kemal Atatürk’ün yüz yıl önce söylediği ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ sözünü biliyor ama gereğini yerine getiremiyoruz.  Bir Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak her yıl 150 milyon lira enerjiye fatura ödüyoruz ama Güneş enerjisi gibi bedava bir enerjiden yararlanamıyoruz. İşlenmeye hazır yenilebilir enerji kaynakları var. Bunun önüne geçmek amacıyla Tarsus, Yenişehir ve Toroslar’da güneş enerjisi panellerimizin montajı devam ediyor. Şimdilik enerji ihtiyacımızın yüzde 3’ünü karşılayabileceğiz ama yatırımlar devam ettikçe bu daha da artacak hatta vatandaşlarımızın da kullanımına sunabileceğiz. Çünkü Mersin’in her ilçesi buna uygun” sözlerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.