5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yapılan Millet Bahçesi, kısa sürede vatandaşların en uğrak mekanı olarak Mersin’in gözde alanlarından birisi haline geldi.
Haber – Vecdi Yenigül
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantıyla katıldığı Mersin Millet Bahçesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açılmıştı. Mersin’de üç ayrı bölüm halinde hayata geçirilen, Yenişehir ve Akdeniz ilçelerini bağlayan 140 bin metrekarenin üzerinde bir alanı kapsayan ve toplam bedeli 100 milyon TL’yi aşan Mersin Millet Bahçesi, Türkiye’deki en büyük millet bahçelerinden biri olarak biliniyor. Yapımına 1,5 yıl önce başlanan ve TOKİ tarafından inşa edilen Millet Bahçesi, geçtiğimiz günlerde Mersinlilerin hizmetine sunuldu. Eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu yıkılarak yapımına başlanan Millet Bahçesine, eski aquapark alanı ve OYAK’a ait kışla da eklendi. Müftü Deresi üzerinden kışla ile birinci etabı birbirine bağlayacak bir de köprü yapıldı ve derenin bir bölümü DSİ tarafından iyileştirildi. Birinci ve ikinci etabı toplam 117 bin metrekareden oluşan Millet Bahçesi’ne 2 bin 300 adet ağaç dikildi, 53 bin metrekare çim alımı ve 14 bin metrekare tematik bahçe yapıldı. Kışla alanında ise çalışmaların hala devam ettiği Millet Bahçesi’nde yapımı biten alanlar vatandaşlara ev sahipliği yapmaya başladı.
MİLLET BAHÇESİ OLMADAN ÖNCE YIKIK DÖKÜK BİR HALDEYDİ
Açılışında canlı yayın ile konferansa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Mersin Millet Bahçesi ile ilgili bilgi veren Hazine ve Maliye Bakanı ve Lütfi Elvan ise “Buraya bir yıl önce gelmiş olsaydınız, burası mezbelelik halde, moloz yığınlarının olduğu bir bölgeydi. Bugün çok güzel bir millet bahçesine dönüştü. Tam 75 bin metrekarelik alanda kafeteryası, mescidi, spor alanları, tematik bahçeleri, meyve bahçeleri, çocuk oyun alanlarıyla bir bütün halde ve sahiliyle Mersinli hemşerilerimizin hizmetinde olacak. İkinci bölüm ise eski Tevfik Sırrı Gür Stadının olduğu yer. Bu da 45 bin metrekarelik bir alan. Burayı da sizin destekleriniz ve talimatınızla millet bahçesine çevirme imkanımız oldu” demişti. Millet Bahçesi yapılmadan önce eski Tevfik Sırrı Gür Stadı olarak anılan alan, yıkık dökük bir haldeydi. Şu an ki hali ise Millet Bahçesi yapımı ile Mersin’de Akdeniz ve Yenişehir’i bağlayan en gözde alanı oldu.
VATANDAŞLAR MİLLET BAHÇESİ’NDEN MEMNUN
Millet Bahçesi artık Akdeniz’de yaşayan vatandaşların en uğrak dinlenme yerlerinden birisi oldu. Spor alanları, kafeteryaları, mescidi, tematik meyve bahçeleri, çocuk oyun alanları ve sahiliyle bir bütün halinde vatandaşların hizmetinde olan Millet Bahçesi yoğun ilgi görüyor. Gerek dinlenmek için gelen vatandaşlara gerekse evinde çayını yapıp piknik yapmak için gelen vatandaşlara ev sahipliği yapan Millet Bahçesi’nden vatandaşlar oldukça memnun. Çocuklar için yaş gruplarına göre ayrı ayrı oyun alanları bulunan park kısmında ise ebeveynler çocuklarını eğlendiriyor. Çocukları oyun oynarken aileler ise oturma alanlarında dinleniyor. Aynı zamanda Millet Bahçesi’nin bakımından ve güvenliğinden sorumlu olan çalışanlarda görevlerini yerine getiriyor.
“MÜFTÜ DERESİ VATANDAŞLARIN ATIKLARIYLA DOLACAK”
Müftü Deresi olarak bilinen Efrenk Deresi’nin kurumuş hali ve kirliliği ise vatandaşların kafasında soru işareti yaratıyor. Vatandaşların artık en uğrak mekanı olan Millet Bahçesi’nin Akdeniz ve Yenişehir ilçelerini birbirine bağlayan köprünün yapıldığı Müftü Deresi’ne, bakıldığında vatandaşlar tarafından atıklarının atıldığı görülüyor. Pet şişeler, peçete gibi atıklar görülen derede yosunlar ise kötü kokuya sebep oluyor. Bir vatandaş konuyla ilgili olarak, “Millet Bahçesi bizim için çok iyi oldu. Mersin’e de canlılık kattı. Fakat bazı insanlar burası yapılmadan önce de bu dereyi çöp olarak kullanıyordu, yine çöp olarak kullanmaya devam ediyor. Böyle devam ederse burası insanların atıklarıyla dolacak. Buna bir çözüm bulunmalı” dedi.