Gültak: “Bazı belediyeler pandemiye rağmen etkinlikler yapıyor”

Gültak: “Bazı belediyeler pandemiye rağmen etkinlikler yapıyor” cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Kanal 33 ekranlarında Fatih Alkar’ın sunduğu Gündemin Nabzı programına konuk oldu. Gültak, “Büyükşehir Belediyesi ve bazı belediye başkanları pandemiye rağmen ciddi etkinlikler yapıyorlar ve bunu doğru bulmuyorum. Hastalıkla mücadele ederken, aşılama süreci netleşmeden siz neden bunları ön plana çıkarıyorsunuz.Bir eczacı olarak hiç doğru bulmuyorum. Yapanları da eleştiriyorum, sahilde gençleri dip dibe getirmenin bir anlamı yok” dedi.


Haber: Barış Köksal

Akdeniz Belediye Başkanı M.MustafaGültak, Kanal 33 ekranlarında yayınlanan Gündemin Nabzı pogramında Fatih Alkar’ın sorularını yanıtladı. Gültak, konuk olduğu yayında, Akdeniz ilçesinde bulunan Çay ve Çilek Mahallesi’nde yapılmak istenen kentsel dönüşüm sürecine dair bilgiler verdi. Gültak, Akdeniz ilçesinde kentsel dönüşümün ciddi bir ihtiyaç olduğunu söyledi ve bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer’e seslendi. Gültak ayrıca pandemiye rağmen Büyükşehir Belediyesi ve bazı Belediye Başkanlarının sahilde gerçekleştirdikleri etkinliklerin doğru olmadığını da konuk olduğu programda dile getirdi.

“BELEDİYE BAŞKANI OLARAK SADECE ASFALT DÖKMEK YETERSİZ”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, ilçede gerçekleştirmeye devam ettikleri sosyal projelere ilk olarak değindi. Gültak, “Belediye Başkanlarının asıl görevi zeminin üstünde yaşayan insanoğlunun fiziki, psikolojik, kültürel ve ekonomik boyutta rahatını ve konforunu sağlamak için belediye başkanı oluyorsunuz. Sadece iyi bir asfalt dökmeniz, iyi bir kaldırım yapmanız ya da güzel bir bahçe yapmanız yeterli değil. Onların iyi günlerinde kötü günlerinde, cenazelerinde, düğünlerinde, nişanlarında, mahallelerinde onların yanında olmanız gerekiyor. Biz seçildiğimiz ilk günden itibaren ‘Hoş geldin Bebek’ projesini başlatmıştık. Amacımız yeni doğan bebeklerin ve ailelerinin yanında olmaktı. Yaşlı insanlarımızla, gençlerimizle de bir araya geliyor ve farklı sosyal projeler de üretiyoruz. Sosyal medya aracılığıyla da bizlere tenkitlerde bulunan vatandaşlarımıza ulaşıyoruz ve konuşuyoruz. Vatandaşın bir psikolojik bir sorunun varsa, bir ihtiyacı varsa belediye başkanlarının elinden geldiği kadar bu bölgede, bu ülkede yaşayan herkese en azında güler yüz, bir tebessüm göstermesini en önemli işlerden biridir” dedi.

“SANATSAL VE SPORTİF FAALİYETLER İNSANLARDA KARDEŞLİĞİ ÖN PLAN GETİRİR”

Akdeniz ilçesinin tanıtımına yönelik projeleri desteklediklerini ifade eden Gültak, sanatsal ve sportif faaliyetler sonucu vatandaşlar arasında bir kaynaşma ve sevgi bağı oluşturduğunu kaydederek, “Pandemi şartları uygunlaşırsa biz sonbahara doğru eylül ve ekim aylarında aşılar yapılır ve normalleşme olduğu andan itibaren Balık Festivalini yapacağız. Gül Festivali ve Üzüm Festivalini yapacağız. Bu hem Mersin’i hem ilçemizi Türkiye’ye tanıtan festivaller, bunu gördük. Balık Festivalinde özellikle bu sefer Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile temas halinde olacağız. Sadece balık yarışmaları dışında katamaranların katıldığı, su sporlarının olduğu ve 10-15 ülkenin olduğu bir yarışmanın olduğu herkesi cezbedecek Akdeniz’i dünyaya tanıtacak festivalleri planlıyoruz. Bunların olması içinde koronavirüsün belli şartlara gelmesi gerekiyor. Biber Festivali ve diğer festivaller önemli. Bölgemizde ‘Bayram Şekeri’ adı altında bir sinema filminin çekilişine destek olduk. Küçük bir sahnesinde de oynadık. Mersin’i, Akdeniz’i, Tarsus’u içine alan bir filme dönüştü. Yakın zamanda da vizyona girmiş olacak. Mersin’de ilk kez bir sinema filmi çekilmiş olacak. Bunlar çok önemli, diziler, fuarlar, festivaller şehrin tanınmasını sağlıyor. Özellikle Akdeniz’i tanıtmamız gereken o kadar konu var ki. Bunları sadece alt yapı ve üst yapıyı yaparak sağlayamazsınız. Sinemayı, sporu, sanatı, kültürü kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Mersin’de çekilmiş bir sinema filmi İstanbul’daki, Bursa’daki, Diyarbakır’daki vatandaş burayı görecek ve gelmek isteyecek ve iç turizm canlanacak. Akdeniz’deki esnaflara nefes olacak. Balık Festivali’nde de bu oldu esnaflar bu nefes almıştı. Akdeniz’in barışını ve sevgisini böyle kaynaştırabiliriz. Festivaller ve sportif faaliyetle sanatsal ve kültürel faaliyetler insanlar bir araya getirir. Birlikte bu başarıya imza atmak için sosyalleşir bu da kardeşliği ve sevgiyi ön plan getirir” diye konuştu.

“PANDEMİYE RAĞMEN SAHİLDE ETKİNLİK YAPANLARI ELEŞTİRİYORUM”

Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, Büyükşehir Belediyesi ve bazı Belediye Başkanlarının pandemi sürecinin devam etmesine rağmen etkinliklerine devam ettiğini ve bunu doğru bulmadığının altını çizerek, “Bizler Akdeniz’de adaylığımızda annelerimiz, genç kızlarımız, erkek kardeşlerimizin bize sorduğu soru, ‘biz Yenişehir’e sinemaya gitmek zorunda mıyız? Biz havuz için Toroslar’a gitmek zorunda mıyız? diyorlardı. Bizler de göreve gelir gelmez yazlık sinemayı her yerde açtık. İnsanları o eski günleri anmalarını sağladık. 20 bin öğrencimize portatif havuz uygulamaları ile yüzme öğrettik ve sertifikalandırdık. Biz imkanları insanların ayaklarına götürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve bazı belediye başkanlarının pandemiye rağmen ciddi etkinlikler yapıyorlar ve bunu doğru bulmuyorum. Hala hastalıkla mücadele ederken, aşılama süreci netleşmeden siz neden bunları ön plana çıkarıyorsunuz. Etkinlikleri sık yaparsanız İnsanların yan yana geldiği bir durumda hastalığın yayılmasına sebep oluyorsanız bunun vebaline kimse katlanamaz. Bizler bu yüzden yapmıyoruz, istersek her türlü organizasyonu yapabiliriz ancak bir eczacı olarak hiç doğru bulmuyorum. Yapanları da eleştiriyorum, sahilde gençleri dip dibe getirmenin bir anlamı yok çünkü böyle hastalığı yayıyorsunuz. Belediyenin en önemli görevi şehirde yaşayan insanların sağlığını söz konusu aşılama hızla devam edince bizler de Akdeniz Belediyesi olarak eski sosyal projelerimizle zor günleri atlatmak için neşeli anları geri getireceğiz. Biraz sabır ve zaman istiyorum. Bu şartlarda insanları bir belediye başkanı olarak bir araya getirmem” ifadelerini kullandı.

“YÜZ KİŞİDEN 70 KİŞİYİ BULDUĞUMUZDA PROJEMİZE HIZLA GEÇİŞ SAĞLAYACAĞIZ”

Akdeniz’de kentsel dönüşüm konusunda da konuşan Gültak, Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun da katılımıyla beraber konuyla ilgili bir toplantı yapacaklarını söyleyerek, “Biz iki kere planlamamıza rağmen hava şartlarından dolayı Çay Mahallesi’nde proje toplantısını iptal ettik. Salı günü Sayın Valimizin liderliğinde, Mersin’in önemli sivil toplum örgütlerinin başkanlığı ve basın mensuplarının katıldığı mini bir toplantı yapacağız. Amacımız daireler bitmek üzere, basın aracılığıyla valimizin katılımıyla neler yaptığımızı TOKİ ile bunu göstermek istiyoruz. Örnek daireler bitti bunu göstermek istiyoruz. Tüm Mersin’e bunu tanıtmak istiyoruz. Başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Mersin’in abisi sayın Bakanımız Lütfi Elvan’ın, Murat Kurum bakanımıza aracılığınızla teşekkür ediyorum. Proje bir yılda gibi kısa bir sürede bitti. Tüm hisse sahipleri ile tek tek görüşmeler yapacağız. Yüz kişiden 70 kişiyi bulursak projemize hızla geçişi sağlayacağız. Yüzde 70’in altında olursak biz insanları ikna edemezsek benim belediye başkanı olarak sorunum değil ama daha iyi şartlarda yaşamaları söylemek benim görevim. Bugüne kadar PKK ve onun yandaşları hep şu muhabbeti yaptılar sizler Türkiye Cumhuriyeti’nin önemsemediği, ikinci sınıf vatandaşlarsınız ve hep oradaki insanları kandırdılar” dedi.

“TURGUT REİS, BARIŞ VE ÇAY MAHALLESİ ŞEHRİN MODERNLEŞTİĞİ BİR ŞEHİR HALİNE DÖNECEK”

Gültak, kentsel dönüşüm süreci sonrası yapılacak TOKİ konutları ile beraber Akdeniz’in modern bir görünüme kavuşacağını dile getirerek, “Bir an önce tabu devirlerini yapsınlar, tapu devirlerinden sonra kira bedelleri ödenecek. Kira bedelleri ödenmeye başladığı andan itibaren de yıkıma başlayacağız. Haziran sonunda, temmuz ortalarında çalışan kepçeleri görebilirsiniz. Oradan çıkarttığımız kiracı vatandaşlarımızın binasını biz yıkacağız, her şeyi tertemiz yapacağız. 1 Eylül’de TOKİ Ankara’da bu bölgenin ihalesine çıkıyor. Yüklenici firma belli olduktan sonra, yıl sonuna kalmaz diye düşünüyorum ama yıl sonunda oraya kepçeler girecek ve camisi, kültür merkezi, kapalı semt pazarı, bir okulu ve 400’ün üzerinde konutun olduğu çok modern caddesi caddeye, yolu yola, parkı parka benzeyen 100 yıldır çivi çakılmamış Barış Mahallesi’ni inşallah 2023 yılında önce Barış Mahallesi’ndeki vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız. Aynı hızla Turgut Reis de yürüyor. Orada TOKİ ile değil Çevre Bakanlığı ile yürütüyoruz. Burada da 2023 yılından önce bu yapılanmayı hep birlikte görmüş olacağız. Turgut Reis, Barış ve Çay Mahallesi’nde toplamda bin 500 2 bin konutun olduğu, şehrin güzelleştiği modernleştiği bir şehir haline dönecek. 5 yılda bu kadar konutun yapılması ve dönüşüm sağlanması mucize bir iştir. Hızla Akdeniz’i dönüştüreceğimizi söylemiştik. Seçim zamanında değiştirin, hep beraber değiştirelim demiştik, değiştirdiniz ilk adımı attınız şu anda hep beraber Akdeniz’i değiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“EĞER AKDENİZ’İ DÜZELTEMEZSENİZ, MERSİN’İ DÜZELTEMEZSİNİZ”

Akdeniz ilçesinin dönüşümünün önemine de vurgu yapan Başkan Gültak, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e Çay ve Çilek Mahallesi’ne birlikte giderek kentsel dönüşüm veya yerinde dönüşüm konusunda karar vermesi fikrinde bulunarak, “Kim ne derse desin, seçilen büyükşehir başkanı ve sonrasında seçilen büyükşehir başkanını da kapsayan bir şey söyleyeceğim. Akdeniz düzelmediği sürece Mersin düzelmez. Eğer siz Akdeniz’i düzeltemezseniz Mersin’i düzeltemezsiniz. Hal, Serbest Bölge, Organize Sanayi, Liman ticaret ve para burada dönüyor. Siz burada huzuru, barışı, kardeşliği ve sevgiyi sağlayamazsınız Mersin düzelmez.  Buradan büyükşehir belediye başkanımıza sesleniyorum. Gelin beraber Şevket Sümer’e, Çay’a Çileğe gidelim. Yerinde dönüşüm mü dersiniz, kentsel dönüşüm mü dersiniz burayı dönüştürelim. Akdeniz’i dönüştürmezsek limanımızı büyütemeyiz, serbest bölgeyi büyütemeyiz. Mersin’i konforlu bir şehir haline getirmek istiyorsak gözümüzü kapatarak olmaz. Siz Akdeniz’deki bu çarpık yapılaşmaya büyükşehir ve Akdeniz Belediyesi başkanları olarak el ele vererek, buradaki siyasi düşünceleri de ikna ederek hareket etmezseniz hiç boşuna uğraşmayın Mersin düzelmez” diye konuştu

“AKDENİZ BU ŞEHRİN KALBİ, DÜZELTMEK İÇİN MÜCADELE EDİN”

Akdeniz’i yapılandırmak zorunda olduklarını ifade eden Gültak, Akdeniz’in dönüşümüne engel olmak isteyenlerin de tarih sayfalarında yer alacağını hatırlatarak, “Bundan 5 yıl önce Okan Merzeci Bulvarı’nı, Şevket Sümer, Güneş bölgesinden geçerken kullanıyor muyduk? Organize’den gelenler otobana girip Mezili’den çıkıyordu. O günleri unutmayalım. Terörü, işsizliği bitirmek istiyorsak Akdeniz’i yeniden yapılandırmak zorundayız. Buradan büyükşehir belediye başkanına sesleniyorum.Sizin de bizim de ekonomik güçlerimizin olacağı, Ankara’nın da olacağı üç gücü bir araya getirelim ve bu şehri bir an önce modern bir şehir haline getirelim. Herkesin kabul ettiği bir şey var. Akdeniz bu şehrin kalbi. Siz Akdeniz’i düzeltmek için mücadele verin. Ben veriyorum. Gelin benim yanımda durun. Çay’da, Çilek’te, Güneş’te özellikle CHP’li milletvekillerine, yöneticilerine sesleniyorum. Siz bu konuda Cumhur İttifakı ile hareket ederseniz Akdeniz’i o kadar hızlı dönüştürürüz ki kimse inanamaz. Bu dönüşüm şehri büyütür.  Bunu yapmazsak, sadece bu işi bizim sırtımıza bırakırsanız biz gücümüzün yettiği kadar değiştirmeye çalışırız. Ama bu vebalin altında, değişim istemeyenler, kentsel dönüşüme şu meclis salonunda hayır diyenleri tarih yazar. Siz şehrin dönüşmesini engellersiniz, tarih bunu yazar” şeklinde konuştu.