Seçer: “Devlet Bürokrasisini aşamıyoruz”

Seçer: “Devlet Bürokrasisini aşamıyoruz” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı VahapSeçer, “Siz yol istiyorsunuz başım üstüne ama birileri de önümüze engel olmak için işini gücünü bırakmış böyle ufak işlerle uğraşıyor. Gecemi gündüzüme katıyorum vatandaşım konforlu bir şekilde traktörüyle ürünlerini taşısın diye. Ama devlet bürokrasisini diğer taraftan para konusunda meclisi aşamıyoruz. Meclisi aşsak, devletin bankasını aşamıyoruz. Bu konuda da değerlendirme yapın” dedi.


HAber- Vecdi Yenigül

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mayısayı Olağan Toplantı Dönemi 2. Birleşimini gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında toplanan meclis toplantısında 2020 Mali Yılı Büyükşehir Belediyesi Kesin Hesabı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen konu, meclisin ana gündem maddesi oldu. Madde mecliste oy birliği ile kabul edildi. Mecliste en çok tartışma yaratan konu, MHP Mezitli Belediye Meclis Üyesi Bünyamin Önel’in Erdemli bölgesinde bulunan köylerde ulaşımda yaşanan sorunları dile getirmesi sonrası başladı. Seçer, bu eleştiriye karşılık olarak yapmak istedikleri hizmetlerin sürekli engellendiği söyledi. Bu açıklamalar sonrası meclis’te Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı üyeleri bir kez daha karşı karşıya geldi.

ÖNEL: “KÖY YOLLARINI BİRBİRİNE BAĞLAYAN YOLLARIMIZDA SIKINTI VAR”

Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Bünyamin Önel, Erdemli’de bulunan bazı köylerde köylülerin ulaşımda sorun yaşadığını ve yeni otobüslerin güzergahlarında yolların düzeltilmesi gerektiğini söyleyerek, “Yaz sezonu açıldı. Meyveler toplanıyor ama köy yollarını birbirine bağlayan yollarımızda sıkıntı var. Bağlantı yollarımızda özellikle Kuzucu bölgesinde geçen yıl da belediye ekiplerimiz oradan hafriyat çektiği için bozulma var. Tol, Üzümlü, Şahna bölgesi Erdemli’ye bağlı olsa da hale yakın olduğu için o yolu kullanıyor vatandaşlar. Orası da çok kötü durumda. Muhtarlarla görüştüğümde size selamları var ve bu yolların da özellikle yapılmasını istiyorlar. Yol ve İdare Daire Başkanımızdan bu konu ile ilgili özellikle rica ediyorum. Ulaşımda yeni otobüsler geldi. Bu otobüsler yeni ve güzel çalışıyor ama otobüslerin güzergahındaki yolları da düzeltmemiz gerekiyor. Yeni otobüsleri oraya koyduğumuzda 1 yıl sonra otobüslerin alt takımında bir şey kalmayacak” dedi.

SEÇER: “ONLARCA YILDIR GİRİLMEMİŞ YOLLARA GİRDİK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, Meclis üyesi Bünyamin Önel’in Erdemli’de bulunanbazı köy yollarının bozuk olduğunu söylemesi üzerine, yapmak istedikleri hizmetlerin engellendiğini ancak buna rağmen hizmetlerine devam ettiğini söyleyerek, “Erdemli’de kısmen katılıyorum bu eleştirilere. Mevcut şartlar içerisinde iyi organize olmuş bir belediyeyiz. Mevcut şartlar altında imkanımızı, bütçemizi en rasyonel kullanan belediyelerin başındayız. Şu anda da 50’nin üzerinde yol çalışmamız var. Onlarca yıldır girilmemiş yollara girdik. Biz iş olsun diye yol yapmıyoruz. Daha önce yapılan yollara da bakın, bizim yaptığımız yollara da bakalım. İsterseniz bunları da analiz edelim. İller Bankasından tüm alım için teminat mektubu alamamış bir belediyenin başkanı olarak konuşuyorum. Bugünler Türkiye tarihine utanç günleri olarak geçecektir. Devlet görevlilerinin belediye başkanlarının siyasi kimliğine göre kategorize etmesi siyasi tarihe kara sayfa utanç vesikası olarak konulacaktır. Siz neden bahsediyorsunuz? Siz yol istiyorsunuz başım üstüne ama birileri de önümüze engel olmak için işini gücünü bırakmış böyle ufak işlerle uğraşıyor. Asıl Sayın Önel’in iller bankasına mektup yazması lazım Cumhur İttifakı meclis üyesi olarak. Mersin’e yapılacak yatırımların önünü kesemezsin diye. Ama biz yine de yapıyoruz. Gecemi gündüzüme katıyorum vatandaşım konforlu bir şekilde traktörüyle ürünlerini taşısın diye. Ama devlet bürokrasisini diğer taraftan para konusunda meclisi aşamıyoruz. Meclisi aşsak, devletin bankasını aşamıyoruz. Bu konuda da değerlendirme yapın” ifadelerini kullandı.

“GENEL DÜZENE İSYAN BU, ELEŞTİRİYE SİNİRLENME DEĞİL”

Seçer, imkansızlıklar içinde hizmetlerine devam ettiklerini ve geçmişe değil geleceğe bakılması gerektiğini ifade ederek, “Herkes bana teşekkür ediyor, muhtarlar teşekkür ediyor. Size teşekkür eden var mı? Ne diye teşekkür ediyor? 10 senedir bir havaalanı bitiremediğiniz için mi? Çeşmeli- Taşucu otobanını bitiremediğiniz için mi? Belediye bu kadar imkansızlık içerisinde imkan yaratıyor. Biz iyi niyetle çalışıyoruz ama siz de bize yardımcı olun. Şimdi rica ile söylüyoruz ama bir süre sonra politik jargona döner bu. Bu konuda eleştiri ve talepleri kontrollü yapmanızı rica ediyorum. Genel düzene isyan bu, eleştiriye sinirlenme değil. Keser döner sap döner bir günde hesap döner. Demokrasiden bahsettik. Günü konuşalım, bırakalım 60, 71, 80’i 1876’ları bırakalım. Günümüzü konuşalım. Bu belediye herhangi bir iş yapmıyor gibi davranılıyor. Geçtiğimiz gün Hasan Tüzün,Hastaneler Caddesi yapılmış güzel olmuş dedi ama direkleri de değiştirin dedi. Direkleri de değiştirin dedi ama direkler bize değil Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye ait. Enerjisa bizim yazımıza olumsuz yanıt verdi. Geçtiğimiz mecliste de Gültak aynı şeyi söyledi. 18 Kasım 2020’de yazı yazdım. Aydınlatma direğini değiştirmek istediğimi söyledim. Enerjisa‘da tesis işletmeye sorunsuz şekilde devam etmektedir. Mevcut aydınlatma şebekesinin 30 yıl kullanım süresini doldurması. 2038 yılına kadar hastane caddesi o direklerle idare etsin demektir bu” dedi.

ÖZTURAN: “BÜTÇE DİSİPLİNİNİ SAĞLAMAKTA CUMHUR İTTİFAKI’NIN EMEĞİ ÇOK”

Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Zafer Şahin Özturan da, Seçer’e bütçe disiplinin sağlanmasında Cumhur İttifakı’nın emeğinin olduğunu ancak belediye olarak öz kaynaklar sayesinde bir artış yaşanmadığını ifade ederek, “Sizden bir teşekkür beklerdik. Bu kadar disiplini sağlamakta da Cumhur İttifakı’nın da emeği çok. Etkisi vardır. Geçmişten gelen borçlarda biz yoktuk ama bu disiplinin sağlanmasında da frene basarak size destek olduk. Bu da mali disiplini sağlamakta katkı sağladı. İlk iki yılımız yatırımdan çok tasarruf yaptık. Yatırım çok olmadığı, tasarrufun çok olduğu yerde de illa bir dengeleme olur. 3. yıla girdik. Bürokratlara bir siteminiz oldu. Bütçeye bakıyorum, biz rakamlara baktığımızda belediye olarak öz kaynaklarımıza bir artış sağlayamamışız. Ama gelirlere baktığımızda bütçeye getiren, dengeleyen merkezi hükümetten gelen ciddi rakamlar. Merkezi hükümetten de dediğimiz vergi gelirleri de açıklasaydınız. 2019 Ocak ayında iller bankasından ve vergi gelirinden gelen 96 milyon 304 lira, 2020 ocak ayı 122 milyon 078 lira artış 25 milyon 773 TL oransal rakamla yüzde 26. Mersin’de hükümetimiz 11 milyar 527 TL Mersin’e yatırım yaptı. Havaalanı ile ilgili süreç biraz uzadı. Maalesef yüklenici firmalar şartları yerine getiremediği için ihaleler iptal edildi. Ulaştırma bakanımız geldiğinde ilk etabın 2021’in sonunda başlayacaktır dedi. Sosyal yardımlaşma ile ilgili ben çok üzüldüm. Vatandaşlarımıza gıda yardımını büyükşehir olarak da yapıldı” şeklinde konuştu.

TOPKARA: “GEÇMİŞ DÖNEM BELEDİYENİN BAŞARISIZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Topkara, Kesim Hesabına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Topkara,  geçmiş dönem belediye yönetiminin yaptığı hizmetlerin başarılı olduğunu, meclis oturumunda geçmiş dönemlere ilişkin siyasi tartışmaların yaratıldığını dile getirerek, “Kesim Hesabını inceledik, 7 yıldır belediye meclis üyeliği yapıyoruz bu tip hesapları, faaliyet raporlarını, bütçenin içinde olan arkadaşlardanız. Kesin hesabın matematiksel olarak bir sıkıntı yok, matematik yalan söylemez. Bu işlemler doğrudur ama bunları izah ederken benim kabul edemediğim şey, geçmişe hep vurgu yapıyoruz. Geçmişe hep faiz, bütçeden yapılan veya yapılmayan hizmetlere hep vurgu yapıyoruz. Siz sunuma başlarken laf arasında yuvarlak laflarla geçmişe bir vurgu yaptınız, ben daha önce de ifade ettim. Geçen dönem bir Büyükşehir kurucu Büyükşehir Belediyesiydi. İlçelerdeki beldeler kapanmış, köyler mahalleye dönüşmüş Büyükşehir’in sınırları genişlemiş. Bir Büyükşehir kurulmuş, bunu MESKİ’de yaptı. Bu yapı birden oluştu ve tüm Mersin’e hizmet veriyorsun ama gelirleri artırmadığın için mecburen kredilerle ya da imkanlar dahilinde hizmete dönüştürüldü. Ben geçen dönemin başarısız olduğunu düşünmüyorum, geçen döneme vurgu yapılıyor ama Millet İttifak’ında İYİ Parti meclis üyelerimizle İYİ Parti ile gündem yapılıp Türkiye’de siyaset yapılıyor. Buraya geliyor geçmişe vurgu yapılıyor ve MHP’ye yapıştırılıyor. Geçmiş Belediye Başkanı şimdi İYİ Parti Genel İdaresiKurul Üyesi, destekçisi de MHP.Destekleyen de biz meclis üyeleriyiz, yapılanlar ortada bir hesap varsa biz o hesabı vermeye hazırız dedik daha önce. Burada MHP mi sıkıştırılıyor?  Ya da bazı meclis üyesi mi sorgulanıyor? Ya da yapılamayan hizmetleri elimiz kolumuz bağlandı bizleri çalıştırmıyorlar konusuna mı getiriliyor?” diye konuştu.

“MERSİN HALKINA VE İLÇELERİNE GÜZEL HİZMETLER YAPALIM”

Topkara, Mersin’de yapılan hizmetlerinin bir kısmının projelendirilmesi ve ihale süreçlerinin geçmiş dönem Belediye Başkanlığı ve yönetimi tarafından yapıldığını, bunun yeni belediye döneminde gerçekleşmediğini savunarak, “Geçen dönem Cumhur İttifakı da yoktu muhalif bir belediyeydi. Bu dönemde yapılan hizmetlerin birçoğu geçen dönem yapılmış, başlanmış, projelendirilmiş, ihale edilmiş bu imar planları da dahil. Merkez ilçenin Silifke’nin, Erdemli’nin ihaleleri yapılmış, imar planları dahil gençlik merkezleri dahil, metro projesi de dahil, battı çıktılar da dahil. Açılışlarını yaptığımız, çorba dün de dağıtılıyordu, gençlik merkezleri dün de vardı, ramazan kolileri dün de dağıtılıyordu, sosyal belediyecilik dün de vardı. Bugün ihtiyaçlar farklı oldu, pandemi oldu tabi güncellenecek, halkı düşünmek zorundayız. Biz yerel belediyeyiz. Gelirlerin artması ile ilgili ilan ve reklam gelirlerinin artığını söylediniz. Hatırlayın belediye çalışma yönetmeliğinde yapılan değişiklikle İlan Reklam Müdürlüğü’nü şeflik haline getirdik biz o zaman buna itiraz ettik bu raporlarda da var. Biz şeflikle idare edeceğiz denildi. İdare bu şefliği müdürlüğü daha sonra dönüştürdü. Genel idare de bizim yerel idare de bizim, sizler Belediye Başkanımızsınız, yukarı ile barışarak, yukarı ile anlaşarak burada birbirimizle anlaşarak bizim sahibimiz halktır. Geçmişti, dündü,hükümetti, yereldi demeden biz bu hizmetleri yapmak zorundayız. Bizler de gelip geçiciyiz. Ben hizmete davet ediyorum eksik fazla vardık. Birlik ve beraberlik olalım, Mersin halkına ve ilçelerine çok güzel hizmetler yapalım, yaptığınız hizmetler için de teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

SEÇER: “GÖZÜN AYDIN, ATI ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇMİŞ”

Mehmet Topkara’nın şu an yapılan hizmetlerin geçmiş dönem belediye yönetimin projeleri olduğunu ifade etmesi üzerine Seçer, “Sayın Topkara’nın ‘hizmete davet ediyorum’ lafına gelelim. Bu bize söylenecek aşağılarda bir laf kalır. Biz daha yönetime gelmeden hizmete başladık. İşimizi gücümüzü bir tarafa bıraktık ve hizmete başladık. Gözün aydın, atı alan Üsküdar’ı geçmiş başlamış. Geçen dönem projeler başlamış da biz devam ettiriyormuşuz. Aklı başında bir proje, o dönem başlamış da ciddi para harcanmış da, ciddi kaynak ayrılmış da biz devem etmişiz bir tane somut buyurun söyleyin. Topkara söylesin bana şu somut proje söylesin. O dönemde başladı şu kadar para harcandı deyin. Anamur’a bir tane Otogar yapmış demode, Gülnar’a yapılmış bunların parası ödendi demode tadilata girdik. Biz bunlara para ödüyoruz. 3 tane köprülü kavşak yapılmış, biz yönetime geldik daha iki yıl doldu dolmadan ikisi bitmişti. Maliyetlerini de söylüyoruz. Bizim dönemimizde bitti, biz ödüyoruz, banka kredilelerini biz ödüyoruz 1 milyar 568 milyon lira. Nerede bu gelen 10 milyar lira gelen para? 2 milyar 250 milyon lira toplam borç toplam 12 milyar 250 milyon lira. Hadi 1 milyar 250 milyonunu Macit Beye yazdık 11 milyar lira” dedi.

“BURASI MERSİN BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ”

Seçer, konuşmasının devamında olumsuzluklara rağmen Mersin halkına hizmet etmeye çalıştığını ve herkese eşit yaklaşıldığını ifade ederek, “Biz muazzam bir tablo satın almadık ve böyle bir mirasa da oturmadık. Belediye iyi gidiyor, eksikliklerimiz var mı var ama imkansızlığımız da var.Samimiyetsizliğimiz var mı, art niyetimiz var mı? kötü niyetimiz, bilgisizliğimiz var mı? Beceriksizliğimiz var mı? Asla bunu kabul etmem vicdanım burada başım dik. 24 saat kendimi Mersin halkına adamışım ve bu çalışmalara da devam edeceğim. Tabi ki tartışacağız, sizler de koca Türkiye’yi yönetiyorsunuz. Merkezi yönetim bugüne kadar çok mu iyi işler yaptı? Çok yanlışlar yapıyor, bugüne kadar hep mi yanlış yaptım yok kötü işler yaptı ama son zamanlarda yanlışı artılarından fazla. Huzurumuz yok, ben de yanlış yapıyorum ama elimizi vicdanına koysun. Son sürat çalışıyoruz artılarımız daha fazla. Burası Mersin biz herkesi kucaklıyoruz. Burada huzur var” şeklinde konuştu.