Tokvan: “Sesimizi duyurabildiğiniz kadar duyurun!”

Tokvan: “Sesimizi duyurabildiğiniz kadar duyurun!” cukurovagazetesi.com

Mersin Yenişehir’de Ali Oto Kuaför olarak hizmet veren Ali Tokvan, “Oto yıkamacılar gereken desteği bekliyor, üretim yapmıyoruz diye esnafa verilen desteklerden bizler de yararlanmak istiyoruz. Oto yıkamacılar gereken desteği bekliyor, üretim yapmıyoruz diye esnafa verilen desteklerden bizler de yararlanmak istiyoruz. Sesimizi duyurabildiğiniz kadar duyurun istiyorum” dedi.


Haber – Barış Köksal

Oto yıkama, araçların iç ve dış temizliği ile detaylı farklı temizlik yöntemlerinin uygulandığı bir meslektir.Araç sahiplerinin araçlarını detaylı olarak temizlik yaptırdığı bu yerler günümüzde teknolojinin de ileriye gitmesi sonucu daha pratik, hızlı ve araçların daha temiz hale geldiği görünüme kavuşmuştur. Akaryakıt istasyonlarında, işlek bazı caddelerde veya mahalle aralarında da denk geldiğimiz oto yıkama servisleri, bir ihtiyaç dahilinde vatandaşların uğradığı mekanlar olmaktadır. Kontrollü normalleşmenin devam ettiği bu günlerde oto yıkamacılar üretim zincirinde yer almadığı için pandemi sürecinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle kepenk açamayan yerler arasında. Tam kapanma sürecinde 17 gün boyunca kapalı kalan oto yıkamacılar, kontrollü normalleşme sürecinde de bekledikleri hareketliliği göremediklerini iddia ediyorlar. Yenişehir Cumhuriyet Mahallesi’nde Ali Oto Kuaför olarak hizmet veren Ali Tokvan, pandemi sürecinde esnaf destek paketleri ve kira desteği yardımlarına başvuru yaptığı halde, olumsuz yanıt alarak destek alamadığını iddia ediyor. İşletmesinde detaylı temizlik, seramik kaplama, fırçasız yıkama, boya koruma ve folya kaplama gibi hizmetler veren Tokvan, oto yıkama mesleğini ve pandemi ile beraber yaşadığı süreci gazetemize anlattı.

“BABA MESLEĞİMİZİ 5 YILDIR YAPIYORUM”

Araçların her türlü temizlik ihtiyacına yönelik hizmet verdiklerini ifade eden Ali Toplan, mesleğine başlama hikayesinden bahsederek, “Yenişehir Cumhuriyet Mahallesi’nde baba mesleği olan oto yıkama işini yapıyorum. 5 yıldır bu mesleği yapıyorum. Asıl mesleğim boya teknisyenliği ve kendimi de geliştirdim ama bir süre sonra farklı nedenlerden dolayı işi bıraktım ve baba mesleğine döndüm. Müşterilerimiz açıldığımız günden beri bizlere sürekli ilgili gösterdiler. Mersin’de 27 kurumsal firmaya da hizmet de veriyoruz.İşletmemizde araçlara yönelik boya koruma, detaylı temizlik, seramik ve folyo kaplama gini hizmetlerde bulunuyoruz. Bir aracın her türlü detaylı iç ve dış temizliğini burada gerçekleştiriyoruz.  Otobun uygulaması ile İstanbul’da bulunan bir firma aracılığıyla farklı şirketlere hizmet veriyoruz” dedi.

“PANDEMİ SÜRECİNDE VERİLEN HİÇBİR DESTEKTEN YARARLANAMADIM”

Pandemi sürecinde esnaflara verilen destek ödemesi ve kira desteği gibi yardımlara başvurduğu halde yardım alamadığını iddia eden Tokvan, özellikle tam kapanma sürecinde ciddi sorunlar yaşadığını belirterek, “Pandemiden kaynaklı anlaşmalı olduğumuz şirketlere hizmet edemiyoruz çünkü kısıtlamalar devam ediyor.Maalesef bugüne kadar esnafa destek paketlerinin hiçbirinden başvuru yapmam rağmen faydalanamadım. Oto yıkama geri hizmet sektörü olduğu için, herhangi bir üretim zincirinde yer almadığı için verilen desteklerden faydalanamadık. Kira desteği,pandemi sosyal destek paketi yardımları alamadım. KOSGEB’e başvuru yaptım ama başvurum reddedildi, 75 bin TL ertelemeli ve geri ödemesiz kredi tablosu açıklandı ama buna başvuru yapmama rağmen kabul edilmedi. Sebebi de üretime yönelik bir destek paketi olduğunu söylediler. Tam kapanma sürecinde 17 gün boyunca destek almadan kapalı kalacağımı söylememe rağmen destek verilemeyeceği söylendi. Yanımda 5 sigortalı eleman çalışıyor ve maaşları kesintisiz hesaplarına yatıyor ancak ben dükkan sahibi herhangi bir destek alamıyorum. Benim de bir destek almam gerekiyor. Tam kapanma sürecinde zor günler yaşadık bu sebeple, hangi kuruma başvurduysak olumlu yanıt alamadık. İnsanlar evde ve araçlarını dışarı çıkarmayacakları için biz oto yıkamacılara ihtiyaç duyulmayacağı için gereken destekler de verilmiyor böyle bir durum var” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞ PANDEMİDE ARAÇ YIKAMA İHTİYACINI LİSTENİN SONUNA EKLEDİ “

Pandemi sürecinden önce gün içinde 35 aracın detaylı temizliğini yaptıklarını ancak şu an bu sayının 5’e kadar düştüğü savunan Tokvan, gıda sektörüne olan talebin kendilerini geri planda bıraktığını kaydederek, “Oto Sanatkarlar Odası’na bağlıyız. Mersin Yenişehir Oto Sanatkarlar Odası ile görüşüyoruz ancak onlar da üretim zincirinde yer almadığımız için bir destekten faydalanamayacığımızı söylediler.Sesimizi duyurabildiğiniz kadar duyurun istiyorum. Vatandaşlar pandemide kendi araçlarını evlerinin bahçelerinde, sitelerinin içinde yıkıyorlar çünkü kısıtlamalar oluyor. Bizler günde 35 araç yıkardık gün içinde ama bu sayı 5’e düştü. İnsanlar gıda sektörüne yöneliyor çünkü temel ihtiyacı bu. Araç yıkama konusu en son ihtiyaçlar listesinde yer aldığı için bizlere olumsuz yansıdı” diye konuştu.

“KONTROLLÜ NORMALLEŞMEYE İSTEDİĞİMİZ HAREKETLİLİK YAŞANMADI”

Tokvan, tam kapanma sonrası 17 Mayıs’ta geçilen Kontrollü Normalleşme süreciyle beraber hareketliliğin olmadığını savunarak, “Kontrol normalleşmenin ilk iki gününde hareketlilik oldu fakat kısıtlamadan önce sahip olduğumuz iş potansiyelini  yakalayamadık. daha önce de belirttiğim destek paketlerinden yararlanamadık fakat  faydalanabilmemiz için üye olduğumuz Oto Sanatkarlar Odası’na ve Esnaf Sanatkarlar Odası’na başvuruda bulundum  herhangi bir hibe destek alamadım.  Otomobil yıkama sektörü geri hizmet alanı olduğundan dolayı destek paketlerinden faydalanamadım. Günümüzde ağırlıklı olarak gıda ve üretim aktif olduğu için bu sektörler sadece yararlanabildi. 1 Haziran’dan sonra işlerimizin artmasını temmeni ediyorum” şeklinde konuştu.

“HERKESİN  ELEMAN ÇIKARDIĞI BİR DÖNEMDE BEN 5 ELEMANIMI İŞTEN ÇIKARMADIM”

Kredi ihtiyacı olduğu ifade eden Tokvan, bankaların yüksek faizlerinden dolayı kredi başvurusu yapamadığını dile getirerek, “Bizlerin kredi ödemeleri var ve erteleme yapıldı bu yüzden faiz uygulanıyor. Bu da bizi zorluyor. 90 bin TL alacağınız bir krediye karşılık 15 bin TL faiz ödemesi isteniyor. Küçük esnafa destek vermelerini istiyorum. Ben faizsiz kredi almak istiyorum bunu yetkililerin duymasını istiyorum.Oto yıkamacılar gereken desteği bekliyor, üretim yapmıyoruz diye esnafa verilen desteklerden bizler de yararlanmak istiyoruz. Ben herkes elemanları işten çıkardığı bir dönemde 5 elemanımı burada tuttum işten çıkarmadım. İŞKUR sadece 3 ay ücret ödemesi yaptı bir elemanımız için geri kalan maaşını yatırmış değil” ifadelerini kullandı.

“ZOR KOŞULLARA RAĞMEN AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Oto yıkamacılar olarak zor günler yaşadıklarını söyleyen Tokvan, kapalı oldukları süre içerisinde elektrik faturalarının geldiğini ve bunun için adli makamlara başvuru yapacağını da sözlerine ekleyerek, “Biz oto yıkamamızda araçların içini ve dışını 30 TL’ye temizliyoruz ve her aracı da dezenfekte ediyoruz bunun için ücret dahi talep etmiyoruz. Nedeni de insanların sağlığını korumak, 200 miligram dezenfekten hediye ediyoruz. Özellikle tam kapanmada büyük sorunlar yaşadık ve ben devletimizden destek istiyorum.Burada çalışan elemanlarımızın her sorunu halletik. Muhasebeciye parasını veriyoruz, stopajı ödüyoruz, kira ödüyoruz, giderlerimizi ödüyoruz. Sadece oto yıkamacılara değil, oto tamircisi, akücüler ve diğer tüm esnaflara destek istiyoruz. Bizler zor koşullara rağmen ayakta durmaya çalışıyoruz. Bizler tam kapanmada özellikle bir elektrik faturası ile sarsıldık. Dükkan bu sürede kapalı olmasına rağmen 715 TL fatura çıktı. Sayaç tüketim bedeli sabit kalmasına rağmen kullanmadığımız elektriğin faturaları çıkıyor. Nisan ayında böyle bir sorunla karşılaştık, bize sayacınızda bir sorun olmalı deniyor. Bu süre zarfında 56 adet araba yıkamışız gelen fatura 715 TL. İtiraz dilekçesi verdik, haber bekliyoruz. Son ihtimalde sorun devam ederse mahkemeye başvuracağım” diye konuştu.