Gültak: “Bin 100 civarında konutla, 750 kişiye ulaştık”

Gültak: “Bin 100 civarında konutla, 750 kişiye ulaştık” cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Kanal 33 ekranlarında Fatih Alkar’ın hazırlayıp sunduğu Gündemin Nabzı programına konuk oldu. Akdeniz ilçesi ile ilgili birçok konunun el alındığı programda Gültak, “Haziran sonuna doğru konutların hepsi bitecek. Neredeyse bin 100 civarında konut var. Bu konutlarla 750 kişiye ulaştık. Bu evlerin durumları tespit edildi. Bu tespitler Ankara’ya bildirildi” dedi.


Haber: Barış Köksal

Kanal 33 ekranlarında Fatih Alkar’ın sunduğu Gündemin Nabzı programının bu haftaki konuğu Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak oldu. Gültak programda, ilçede bulunan pazar ve açık alanlarda zabıta denetimleri, Akdeniz ilçesinde yapılan sosyal yardımlar, hastalara yönelik sağlık hizmetleri , Çamlıbel’de bulunan balıkçı barınağı ve Millet bahçesinin tamamlanması ile beraber Akdeniz’de kentsel dönüşüme dair birçok konuda bilgi verdi. Gültak, özellikle Çay mahallesinde yaşayan vatandaşların daha modern ve daha iyi şartlarda yaşamalarına yönelik kentsel dönüşüm sonrası yapılması planlanan TOKİ konutlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Vatandaşların farklı  çevrelerce yanlış bilgilendirildiğini ifade eden Gültak, tek amaçlarının Akdeniz’de yaşayan tüm halklara daha iyi hizmet vermek olduğunun altını çizdi.

“GIDA SEKTÖRÜNDE DENETİMLERİMİZ 7/24 DEVAM EDİYOR”

Akdeniz ilçesinde açık ve kapalı alanlarda zabıta denetimlerinin devam ettiğini ifade eden Gültak, vatandaşların sağlığının korunmasına yönelik bu denetimlerin sürekli devam edeceğini kaydederek, “Zabıtamız sürekli denetim halinde. Sadece esnaflara değil, pazarlarda açık alanlarla da denetimlerini sürdürüyorlar. Dolayısıyla zabıtamıza teşekkür ediyoruz. Dün itibari ile barış mahallesinde bir çöp konteynırının içinde Türk bayrağı buldular. Çok hassas davrandılar. Zabıta çalışanlarımız çok hassaslar ve her şeyi takip ediyorlar. Aslında Türk bayrağına bir hakarettir çöp tenekesine atmak. Mutlaka o bölgede emniyetinde bir an önce işlem yapması gerektiğini düşünüyorum. Bayrağımız kutsaldır. Hassas davranan memur arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Vatandaşımızın sağlığı için çalışıyorlar.  Kaçak et kesimi, yasal olmayan etler konusunda da birçok yakalamalar gerçekleşti. Bunlar toplum sağlığını direkt etkileyen konular. Zabıta bu konularda dikkatli olduğu zaman bu tarz ürünler piyasaya sürülmeden, toplumun eline geçmeden bu ürünlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Marketler de denetlenip, ürünlerin son kullanım tarihleri de kontrol ediliyor. Sıkı denetim içindedirler. Akdeniz halkının gönlü rahat olsun. Gıda sektöründe denetimlerimiz 7/24 devam ediyor” dedi.

12 AY BOYUNCA AŞEVİ’NDE SICAK YEMEK ÇIKARMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Yapılan sosyal yardımlara da yer veren Gültak, Gençlik Merkezi, Aşevi, eğitim ve kültürel hizmetlere dönük uygulamaların da sürdüğü vurgulayarak, “Geçen sene koli dağıtımlarımız olmuştu, bu sene de kültür müdürlüğümüz, sosyal hizmetler müdürlüğümüz aracılığı ile hızlı bir şekilde kolilerimizi dağıtıyoruz. Şu anda 20 bin civarında koliye ulaştık ama bu sayının daha da artacağını düşünüyorum. Muhtarlardan listeler aldık onlara dağıtıyoruz, kapalı esnafımıza, STK’lara koli dağıtımlarımız devam ediyor. Spor toto’dan projeler kapsamında bir para almıştır bu paralar karşılığında yapılacak tesislerinin bir tanesi de gençlik merkeziydi.  Gençlik merkezinin içinde spor tesisimiz olduğu gibi küçük de bir aşevimiz olacak. Bununla ilgili de bütün tesisatları tamamlandı. Bu merkezi hayata geçirdiğimizde içinde ilk kez Akdeniz’in de bir aşevi olacak. Amacımız hem orada sıcak yemek çıkması hem de merkezde bulunan havuz başında nişan, düğün gibi toplantılara oradan yemek sevkiyatını sağlamak. Elimizden geldiği kadar yüksek miktarda sıcak yemeği 12 ay boyunca çıkarmayı düşünüyoruz. 2022’nin başında bu tesis hayata geçtiğinde aşevimiz de hayata geçecek” diye konuştu.

“ONKOLOJİ HASTALARINI İLGİLENDİREN BİR PROJEMİZ VAR”

Kadınlara, yaşlılarla ve hastalara yönelik hizmetlerin de sürdüğünü ifade eden Gültak, “Kadın ve aile müdürlüğümüzde çalışan ekiplerle günlük 4 ekip temizliğe gidiyor. Berberimiz ve kuaför olarak da sayıları artırıyoruz şu anda. Böylelikle kadınlarımıza da hizmet vereceğiz. Biz bunları önemsiyoruz. Ya çok yaşlılar ya yalnız yaşıyorlar dolayısıyla belediyenin hizmet eli oraya da gidiyoruz. Erkekler için berberimiz mevcuttu kadınlar için de kuaför hizmetimiz de olacak. Onkoloji hastalarını ilgilendiren bir projemiz var. Hastalarımıza servis imkanı sağladık. Hastalarımızı sabah evinden alıyoruz, gerekli olan hastaneye bırakıyoruz, tedavilerini aldıktan sonra da evine geri götürüyoruz. Mersin’de bu tür hizmet yapan belediyemiz yok. Şehir hastanesinde lösemi hastaları ve kanser tedavisi gören çocuk hastalarımız için hastanede bir oda yaptık. Onların az da olsa neşesini artırabilmek için onlara böyle bir oda yaptık” ifadelerini kullandı.

 

“ATATÜRK PARKI, ÇAMLIBEL VE MİLLET BAHÇESİ BİRBİRİNE ENTEGRE OLACAK”

Çamlıbel’de yer alan Balıkçı Barınağının restorasyonu, Millet Bahçesi, Atatürk Parkı ve Karaduvar konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Gültak, Çamlıbel’de bunan esnaflar başta olmak üzere vatandaşların da rahatlayacağını belirterek, “Çamlıbel ile ilgili yepyeni çalışmalar olacak. Oradaki iskeleler kalkacak. Kötü görüntüler ortadan kalkacak. 300 amatör balıkçı var. Burası komple değişip, 450 tane yatı buraya koyabileceğimiz bir alan yapacağız. Amatör balıkçılarımızın yanında da olacağız. Atatürk parkına yer altı otoparkı geliyor. Millet bahçesi ve Marina entegre olacak. Ekmek arası esnaflarımız Atatürk parkı içinde kalacaklar. Millet bahçesi tarafındaki yürüyüş yerlerini araba trafiğine kapatıyoruz. 1,5 kilometre’lik yürüyüş ve bisiklet yolu olacak. Atatürk parkı, Çamlıbel ve Millet bahçesi alanı birbirine entegre olacak. En lüks yatların da geldiği, otopark sorunun da çözüldüğü bir yer olacak. Hem Çamlıbel hem kasaplar çarşısı ve balık pazarı, hamam sokağı ile ilgili projelerimiz vardı ama büyükşehirden veto yedik, izin alamadık. Büyükşehir bu konuda Çamlıbel ve Karaduvar ile ilgili bir yarışma açtı. İnşallah bir proje çıkaracaklar. Karaduvar’da projeyi beraber yapacağız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 “AMACIMIZ MERSİN’İ TÜRKİYE’YE ANLATMAK”

Akdeniz ilçesinin sahip olduğu güzellerin kadrajlara sığdırılmasına yönelik geçtiğimiz gün ilan edilen fotoğraf yarışmasının detayları ve önemi hakkında da konuşan Gültak, “Hem Akdeniz’i tanıtalım hem de bunu fotoğraflandıralım. Ve bunu Türkiye’ye tanıtalım istiyoruz. Birinci olan arkadaşımıza 3 bin TL, ikinciye 2 bin, üçüncüye ise bin TL ödül vereceğiz. Çok büyük rakamlar değil ama en azından bir yarışma adı altında olduğu için minik rakamlar koyarak bütçesini oluşturduk. Buradan çok güzel fotoğraflar çıkacağını düşünüyoruz. Amacımız Akdeniz’i başta Akdeniz’e, Mersin’e ve Türkiye’ye anlatmak. Güzel ve enteresan fotoğraflar çıkacağına inanıyorum. Yenişehir, Mezitli’de bu fotoğrafları yakalayamayabilirsiniz ama Akdeniz’den farklı kültürden fotoğraflar çıkacağını düşünüyorum. Ve tüm fotoğrafçı arkadaşlarımızı bu yarışmaya davet ediyorum” dedi.

“100 BİN CİVARINDA KONUT VAR, BU KONUTLARLA 750 KİŞİYE ULAŞTIK”

Çay mahallesinde kentsel dönüşüme yönelik vatandaşların yanlış bilgilendirildiğinin altını çizen Gültak, yapılacak  TOKİ konutları ile mağduriyet yaşanmayacağını belirterek, “Haziran sonuna doğru konutların hepsi bitecek.  Neredeyse bin 100 civarında konut var. Bu konutlarla 750 kişiye ulaştık. Bu evlerin durumları tespit edildi. Bu tespitler Ankara’ya bildirildi. Artık TOKİ’nin kendi elemanları gelecek belediyemizdeki kentsel dönüşümle ilgili olan binamızda bin 100 küsur konut sahibi insanların hepsini çağıracaklar ve insanlar kendi evlerinin karşılığında ne alabileceğini burada neler olabileceğini anlatacaklar. Bir uzlaşma ortamı aranacak. Dolayısıyla maalesef üzülüyorum ki, piyasada aşırı yalanlar dolanıyor. Çay mahallesinde bir kahvede oturdum. Yaklaşık 1 saat oturdum, herkes aynı soruyu sordu. Mağdur olacak mıyız diye. Konutlar bitiyor dedim, sizin konutlarınızın tespitlerini yaptık. Ankara’dan gelen memurlarla görüşeceksiniz. Anlaşırsanız gönlünüzce yeni konutlarınız olacak, bunda mağduriyet yok. Anlaşamazsanız yine mevcut oturduğunuz konutlarda oturmaya devam edeceksiniz yine bir mağduriyet yok. Maalesef bazı siyasi partiler mikserlik yapıyor o bölgede. Yalan haberler üretiyorlar” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMA SESLENİYORUM, MECLİS ÜYELERİNİZİ UYARIN"

Akdeniz Meclisinde kentsel dönüşüme karşı çıkılmasına anlam veremediğini ifade eden Gültak, Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer’e de seslenerek, Akdeniz Meclisinde bulunan CHP meclis üyelerini kentsel dönüşüm konusunda uyarmasını isteyerek, “Ben Yenişehir’de oturuyorum. HDP’nin, MHP’nin, CHP’nin birçok meclis üyesi de Yenişehir’de Toroslar’da Mezitli’de oturuyor. Bu insanlara Allahtan reva mıdır orada otur demek? Biz Yenişehir’de ki ortamları Akdeniz’e getirdik. Ve bunu bu insanlarla uzlaşarak yaptık. Buradan o vatandaşlara sesleniyorum. Biz buradayız, kimseyi mağdur etmeyeceğiz ve en iyi şekilde sizlerin insanca yaşamanız için bu konutları yaptık. Kimsenin evinde gözümüz yok bunu yıkmayacağız da. Geçen ay ki Akdeniz meclis toplantısında çok üzüldüm. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu bir parti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin meclis üyeleri, HDP’nin meclis üyeleriyle birlikte el kaldırarak kentsel dönüşüme hayır dediler. Bu hangi ilme hangi insanlığı hangi vicdan sığıyor ben bunu anlamıyorum. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanıma sesleniyorum. Meclis üyelerinizi uyarın. Şehrin değişmesinin en çok isteyenlerin başında siz de geliyorsunuz. Ben size seslendim, kentsel dönüşüm konusunda ne düşünüyorsunuz diye, evet dediniz. Şehrin önünüz kesmesinler. Nereye okul yapacağız, nereye yeşil alanlar yapacağız? Kentsel dönüşüme neden karşı çıkıyorsunuz? Kimseyi mağdur etmeyeceğimizi söyledik. İnşallah yakın bir tarihte bütün arkadaşlarımızla konuşacağız. Ben oradaki vatandaşların nabzını ölçtüm. Kısa vadede o vatandaşlarımız konutları tercih edeceğine inanıyorum” dedi.

“BAZI SİYASİ PARTİLER DESTEK VERMEYİP BİZE AYAK BAĞI OLUYORLAR”

Her şeye rağmen tek amaçlarının modern ve yaşanılabilir bir Akdeniz yaratmak olduğunu söyleyen Gültak, “Şu an Barış Mahallesi’nde yüzde 80’lerin üzerinde anlaşma sağladık. Buradan da sesleniyorum. 1 Eylül ihale tarihidir. 1 Eylül’de TOKİ, Barış Mahallesi’nde ihaleye çıkıyor.  İhalede sonucunda yüklenici firma belli olduğunda inşallah kısa vadede tapu devirlerini tamamlayacağız. Kira noktasında yardımcı olacağız. Yıl sonuna doğru da mahalleyi boşattıktan sonra temellerini atacağız. 100 yıllık bir mahalledir Barış Mahallesi. Ama maalesef modern olmayan sağlıklı olmayan bir mahalle. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan, Murat Kurum Bakanımızdan, Lütfi Elvan bakanımızdan Allah razı olsun. Vermiş oldukları desteklerle biz bu projeleri başlattık. Ama gelin görün ki halka hizmet ettiklerini söyleyen bazı siyasi partiler. Bize yetki vermek istemeyip ayak bağı oluyorlar. Ama her şeye rağmen biz bu şehir modern yaşanılabilir, sağlıklı, otoparkları olan, yeşil alanları olan, cem evleri ve ibadethaneleri olan modern depreme dayanıklı yerler yapacağız. Çay Mahallesi’ni yaptık. Her şeye rağmen her direnmeye rağmen bu sözü verdik hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“AKDENİZ ARTIK BARIŞ, SEVGİ VE AŞKLA ANILACAK”

Kadınların iş hayatına katılmasına dönük desteklerin de sürdüğünü Kanal 33 ekranlarında dile getiren Gültak, Akdeniz’i marka şehir yaptıklarını da sözlerine ekleyerek, “Üç tane kooperatif kurmuştuk. İki tanesi kadını bir tanesi engelli kooperatifiydi. İki kadı kooperatifimiz ticaret sanayi bakanlığımıza projelerini verdiler. Ve bu iki projeler onaylandı. Hayırlı uğurlu olsun. Yaptıkları yemeklerle fırınlarla ilgili hibeler geldi. Ekşi mayalı Girit ekmeği, yapılan salçalar, kolonya gibi ürünlere gerekli destekleri vermiştik. Satış alanlarını açmıştık. Tabii Girit köyünü önemsiyoruz, Melemez’i de önemsiyoruz. Kanyondan bahsetmiştik. Bu kanyon birçok dağcılar dikkatini çekecek derecede güzel bir kanyon. Sahilimizi önemsiyoruz. Turizmle birlikte bu bölgelerde marka değerinde olduğumuzu düşünüyorum. Amacımız Akdeniz’deki insanlık dramını ortadan kaldırıp turizm tarım ve sanayiyle birlikte Akdeniz makus tarihini kıracak. Biz kadınları çok önemsiyoruz. Bu kadınların çalışması sonucunda gençlerimize iyi bir eğitim vereceğiz. Böylelikle Akdeniz artık barış, sevgi, muhabbetle, aşkla anılacak. Gönül belediyeciliği ortaya çıkacak” diye konuştu.

“AKDENİZ BELEDİYESİ OLARAK EMRİNİZDEYİZ”

Programın son kısmında yaklaşan Anneler Günü’nü kutlayan Akdeniz Belediye Başkanı M.Mustafa Gültak, sıkıntı durumlarda vatandaşların yanında olduklarını ifade ederek, “Anneler gününde evde olacağız, her gün anneler günü sorun yok. Bayramımız hüzünlü geçebilir ama bir sonraki anneler babalar günü, bayramlarımızı iyi kutlamamız için bu tedbirleri almamız lazım yaşlılarımızın genlerimizin birbirine sarılması için bunların olması lazım. Akdeniz Belediye’si olarak biz emrinizdeyiz. Market alışverişlerinizden tutun hastaysanız her türlü hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Bir sıkıntı olduğunda bir telefon kadar yakınız. Her zaman ben, zabıtalarımız temizlik işçilerimiz yanınızda olacağız.  Şimdiden kadir gecenizi, anneler gününüzü, bayramınızı kutluyorum. Beraber olabilmemizin en büyük yolu sağlıkla olabilmemiz. Sosyal mesafelerimize kurallarımıza dikkat edelim. Hem ekonomimiz hem sağlığımız da iyi yerlerde olur” dedi.