Akyüz: “Kentimiz her geçen gün büyüyor”

Akyüz: “Kentimiz her geçen gün büyüyor” cukurovagazetesi.com

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Denetim Kurulu Üyesi Yılmaz Akyüz, MTOSB olarak büyük bir misyona sahip olduklarını ve Mersin’in büyümeye devam ettiğini kaydederek, “Bir kenti ayakta tutan unsurlardan birisi de insanların potansiyellerini iş sahalarına yansıt­masıdır. Bu anlamda da kentimiz her geçen gün daha da büyüyor. Sadece Mersinli yatırımcı değil, birçok ilden Mersin’e yatırım yapan onlarca firmaya sahibiz” dedi.


Haber – Barış Köksal

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Denetim Kurulu Üyesi Yılmaz Akyüz, MTSOB olarak pandemiye karşın devam eden üretim, kısa bir süre sonra üretime başlayacak olan 3. Bölge çalışmaları, 2021 yılı ilk çeyreğinde elde edilen ihracat rakamları, istihdama olan katkı, Model Fabrika ve MTOSB olarak hedeflerine dair gazetecilerin sorularını cevapladı. Her geçen gün gelişim içerisinde olduklarını kaydeden Akyüz, Mersin sanayisinin kent istihdamına büyük katkı sağladığını ve 3. Bölgenin kısa bir süre içerisinde üretime başlayacağının da altını çizdi.

“CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK İHRACAT RAKAMLARINA ULAŞTIK”

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin Denetim Kuru­lu Üyesi Yılmaz Akyüz, 2020 yılında Mersin sanayisinin başarılı bir sınav verdiğini ifade ederek, “Pandemiye rağmen devletimizin aldığı tedbirleri üst seviyede uygulayarak üretim hatlarımızı tüm gücüyle çalıştırmaya devam ettik. Çalışanlarımızın sağlığını öncelikli tutarak, Organize Sanayi Bölgemizin tüm giriş ve çıkışlarında yoğun tedbirler uyguladık ve uygulamaya devam ediyo­ruz. Bununla birlikte özellikle Avrupa’da üretim hatlarının tamamen durması ile Türk sanayicisi ihracatta tarihi rekorlara imza attı. 2020 yılı içerisinde, hatta 2021’in ilk çeyreğinde Türkiye Cumhu­riyeti tarihinin en yüksek ihracat rakam­larına ulaşarak rekorlar kırdık. 2020 Yılında Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi olarak ciddi işlerin altına imza attık. Devletimizin verdiği destek ve teşvikleri de sana­yicilerimiz en iyi şekilde kullanarak üretimlerini arttırdılar. Biz de MTOSB Yönetim Kurulu olarak sanayicilerimize en iyi şartlarda çalışabilecekleri alanlar oluşturduk. Yönetim Kurulu olarak sanayicilerimizin gücüne güç katmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“19 BİN KİŞİYE DOĞRUDAN İSTİHDAM SAĞLIYORUZ”

“3. Bölge’de tüm çalışmalarımızı tamamladık. Şimdi sırada 4. Bölgemizi sanayicilerimizin kullanımına açmak var diyerek konuşmasını sürdüren Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Denetim Kurulu Üyesi Yılmaz Akyüz, farklı sektörlerde 19 bin kişiye doğrudan istihdam sağladıklarını, genişleme ile beraber bu sayının daha da artacağını sözlerine ekleyerek, “Mevcutta 756 hektar alan üzerinde faaliyet gösteren Mersin Tarsus Or­ganize Sanayi Bölgesi, 3. OSB’de 98 ha. , 4. OSB’de 69 ha. ve 5. OSB’de 300. ha. alanın devreye girmesi ile birlikte toplamda bin 125 ha. fiziki sınıra ulaşacak. 14 farklı sektörde faaliyet gösterilen MTOSB’de 19 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyoruz, genişle­me alanları ile birlikte bu rakamın 40 bine çıkmasını hedefliyoruz. Mersin, limanından dolayı lojistikte, organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgeleriyle ticarette, deniziyle turizmde, verimli topraklarıyla tarımda önemli bir kent. Mersin uluslararası limanı yatırımcılar için oldukça büyük bir avantaj. Lojistik maliyetlerinden tasarruf ederek ulus­lararası limanımızdan ürünlerini tüm dünyaya ihraç edebiliyorlar. Bu nedenle bölgemize yapılan yatırımlar her yıl artarak devam etmekte. 2009 yılında bölgemizde faaliyet gösteren firma sayısı 123 iken 2019 yılında bu rakam 190’a yükseldi. Otoyol bağlantısının tamamlanmasıyla birlikte bölgemizin cazibesi daha da artacaktır” diye konuştu.

“BÖLGEMİZE YATIRIM YAPMAK İSTEYEN 200 SANAYİCİ BULUNUYOR”

Mersin’e farklı yerlerden yatırımcıların geldiğine vurgu yapan Akyüz, 4. Bölge çalışmalarını kısa bir süre içerisinde tamamlamak istediklerini dile getirerek,” Bir kenti ayakta tutan unsurlardan birisi de insanların potansiyellerini iş sahalarına yansıt­masıdır. Bu anlamda da kentimiz her geçen gün daha da büyüyor. Sadece Mersinli yatırımcı değil, birçok ilden Mersin’e yatırım yapan onlarca firmaya sahibiz. 4. Bölge’nin tahsislerinin kısa süre içerisinde yapılacağını umut ediyoruz. Yer tespiti ve bürokratik işlemler tamam­landıktan sonra gerisi biz MTOSB yönetiminin işi. Bence bugüne kadar Türkiye’de 3. Bölge kadar kısa sürede hizmete giren başka bir OSB olmadı. 4. Bölge’de de aynı hız ve titizlik ile işlemlerin kısa süre içerisinde tamamlanacağına eminim. Burada Hazine ve Maliye Bakanımız, Mersin Milletvekilimiz Sayın Lütfi Elvan, Müteşebbis Heyet Başkanımız Mersin Valisi Sayın Ali İhsan Su ve Yönetim Kurulu Baş­kanımız sayın Sabri Tekli başta olmak üzere emeği geçen tüm Müte­şebbis ve yönetim kurulu üyelerimize, MTOSB personelimize tek tek teşekkür etmek istiyorum. Bu hem bir gönül işi, hem de ciddi bir ekip çalışmasının ürünü. 4. Bölge’nin tamamlanması ile birlikte ciddi bir is­tihdam alanı oluşturacağımızı düşünüyorum. Halen bölgemize yatırım yapmak isteyen 200 sanayici bulunmakta. 4. Bölge’nin çalışmalarının tamamlanması ile birlikte hedefimiz 5. Bölgenin hizmete açılması ve yeni yatırım alanları ile birlikte yeni istihdam alanları oluşturmak olacaktır” şeklinde konuştu.

 

“VİZYONUMUZ, 5 YIL İÇERİSİNDE İŞLETMELERİMİZİ DÜNYADA ÖNCÜ HALE GETİRMEK”

Tarsus’ta bulunan Model Fabrikanın faaliyetleri konusunda da bilgiler veren Akyüz, bünyelerinde yer alan firmalara kısa bir süre içerisinde yalın üretime felsefesine sahip, verimliliği esas alan ve dijitalleşmiş bir yapı kazandırmak olduğunu kaydederek, “Sahip bir bilinçli kentin ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölge­si (MTOSB), Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası (MTSO), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Sa­nayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde kullanıma sunulan Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi,  Model Fabrika ve Yenilik Merkezi sanayicilere yenilikçi çözümler oluşturabilmek adına faaliyetlerine başladı. 3 bin 800 metrekare kapalı alan olmak üzere 5 bin metrekare toplam alan üzerinde faaliyetlere başlayan Model Fabrika ve Yenilik Merkezi’miz Türkiye’de aynı yapıda hizmete açılan ilk ve tek yer olma özelliğini taşıyor. 20 milyona yakın Avrupa Birliği desteği ile toplamda 25 milyonluk bir yatırım yapıldı. Model Fabrika’da şu anda Eğiticilerin Eğitimi programı tamamlan­dı. Çukurova Kalkınma Ajansı verimlilik konularında Model Fabrikamızla ortak çalışacak ve Model Fabrikayla çalışan firmalara 90 bin TL teşvik verecek. KOSGEB Model Fabrika’dan eğitim ve danışmanlık alan firmalara 70 bin liraya kadar destek verecek. Aynı zamanda İnovasyon Merkezi kapsamında 13 firma Yenilik Yol Haritası ve Ticarileşme Yol Haritası programlarından yararla­nırken, firmalarımıza Kurumsallaşma, İş Birlikleri, Pazar Pazarlama, Süreç inovasyonu anlamında destekler verildi. Kurulduğu günden bu yana aktif olarak çalışmalarını sürdüren merkezimizde Ta­sarım Yarışması düzenlendi ve ambalaj konusunda yenilikçi fikirler ve ürünler ortaya çıkarıldı. Önümüzdeki dönemde de bu ve daha fazla projeyle Yenilik Merkezi çalışmalarına devam edecek. Mersin Model Fabrika olarak benimse­diğimiz vizyon kentimiz ve çevresindeki şehirlerde bulunan bütün işletmelerimize 5 yıl içerisinde yalın felsefeyi benimsete­rek, kendi bünyelerinde uygulamalarını sağlamak yalın dönüşüm ile dijitalleş­miş işletmelerimizin dünyada öncü ve örnek işletmeler haline getirmek. Bu istediğimiz konuma gelmek için misyo­numuz ise başta Mersin bölgesi olmak üzere, ülkemizdeki tüm işletmelerimizde yalın üretim teknikleri ile işletmeleri israflardan arındırarak verimliliklerinin artmasını sağlayıp, dijitalleşmelerinde öncü olarak, işletmelere kazandırılan esnek yapıları ile rekabetçi, dinamikleri güçlü yeni dünya düzenine adapte hale getirmek. Yalın üretim felsefesini ve tekniklerini öğren dönüş ile firmalara benimsetip bünyelerinde uygulayacağız ve bunun sürdürülebilirliğini her zaman takip edeceğiz” diye konuştu.

 

“MERSİN ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİN PARLAYAN YILDIZI OLACAK”

Mersin’in gelişen bir sanayiye sahip olduğunu ve büyümeye devam edeceğini sözlerine ekleyen Akyüz, “Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bugüne kadar tarihi boyunca birçok zorlukla karşılaş­mış, fakat tüm zorlukların üzerinden gelmeyi başarmıştır. Bugün tüm dünyanın içerisinde bulunduğu pandeminin ilk gününden itibaren de devletimizin aldığı tedbirler ile pandemi dö­nemini çok iyi bir şekilde yönetmeyi, üretimden, istihdamdan ve ihracattan geri kalmadan bu süreci sürdürebilmeyi başardık. Bundan sonraki süreçte de pandeminin sonuna kadar en iyi yönetim anlayışıyla, sanayicilerimiz başta olmak üzere tüm sektörlerimizin ayakta kalacağı bir süreç yaşamayı diliyorum. Biz Mersinli sana­yiciler olarak kentimizin önümüzdeki sürecin parlayan yıldızı olacağına, Mersin sanayisi ile birlikte kentimizin de her geçen gün daha büyüyeceğine, daha gelişeceğine inanıyoruz. İnovasyona, Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veren bir yapıya sahibiz” dedi.

“İHRACATÇI FİRMALARIMIZIN KENTİMİZE VE ÜLKEMİZE BÜYÜK KATKILARI VAR”

Türk sanayicilerinin yurtdışı pazarında pay sahibi olması adına yenilikçi bir yaklaşımla hareket ettiklerini sözlerine dahil eden Akyüz, özellikle MTOSB’nin firmaların eleman ihtiyacına yönelik lise eğitimi sağlamasının önemli bir husus olduğunu ifade ederek, “Geleceğe dönük yapılan bu çalışmaların mutlaka sonuç vereceğine inanıyoruz. Bununla birlikte MTOSB bünyesinde bulunan tüm ihracat­çı firmalarımızın kendi bünyelerinde çok ciddi ihracat birimleri var. Bu birimlerin önce kentimiz, daha sonra da ülkemizin ihracatına büyük katkıları olduğunu düşünüyorum. Cari açığın kapanması adına büyük önem verdiğimiz bu birimlerin çalışmalarına katkıda bulunmak üzere pandeminin ardından yine uluslararası fuarlara tüm sanayicilerimiz ile birlikte katılım sağlayacağız. Bugüne kadar her konuda yenilikçi bir yak­laşım sergileyen MTOSB bu fuarlara katılım sırasında sanayicilerinin tüm masraflarını karşılayarak, Türk sanayicisinin yurtdışı pazarında pay sahibi olması adına ciddi bir emek sarf etti. Bundan sonra da bu çalışmaları sürdüreceğiz. Bununla birlikte sanayicilerimizin en çok ihtiyaç duyduğu ara eleman yetiştirmek için kurduğumuz MTOSB Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bineyakın öğrencimiz Mersin sanayi­sinin ara eleman ihtiyacını karşılamaya devam edecek. Burada eğitim gören öğrencilerimiz sanayinin, fabrikaların, üretim hatlarının içerisinde yetişiyor ve bir üretim tesisinde yapılması gereken tüm işlemleri ‘ağaç yaşken eğilir’ felsefesi ile öğreniyorlar. Geleceğimizin teminatı olan bu öğrencilerimize yaptığımız yatırım bence MTOSB tarihinin en önemli işlerinden birisidir. Yeni sanayi alanları oluşturmak kadar, geleceğimizi teminat altına almakta büyük önem verdiğimiz işlerden birisidir. Yüz yüze eğitimin başlaması bu anlamda bizler için çok önem taşıyordu. Pande­minin etkilerinin giderek azaldığı şu günlerde okulumuzun önümüzdeki süreçte çok daha aktif olacağından kuşkumuz yok” şeklinde konuştu.