Seçer: “Projelerimizin gerçekleşme oranı yüzde 96”

Seçer: “Projelerimizin gerçekleşme oranı yüzde 96” cukurovagazetesi.com

Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Toplantı Dönemi Birinci Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Vahap Seçer’in başkanlığında toplanan meclis oturumunda, 2020 yılı faaliyet raporu görüşülen konulardan biri oldu. Göreve geldikleri iki yılı değerlendiren Seçer, bu sürede projelerin gerçekleşme oranın arttığına dikkat çekerek, “2020 yılına geldiğimizde proje sayısı 150, biten proje sayısı 127, ödenek miktarı 492 milyon lira. Proje gerçekleşme oranı, bunun fiziki gerçekleşme oranı yüzde 96’ya çıkmış” dedi.


Büyükşehir Belediyesi, Nisan ayı meclis toplantısını Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirdi. Meclis üyelerinin de hazır bulunduğu oturumda, Büyükşehir Belediyesi göreve geldikleri ikinci yılı değerlendirdi. 2020 Faaliyet Raporu’nda yatırım programına yer veren Seçer, meclis üyelerine bu konuda grafik ve tablolar üzerinde bilgi verdi.

SEÇER: “2020 YILINDA 150 PROJEDEN 127 PROJEYİ BİTİRDİK”

Görevde bulundukları  iki yıl içerisinde faaliyet raporunda yer alan yatırım programı konusunda meclise hitap eden Seçer, hayata geçirdikleri projelerin başarı oranına vurgu yaparak,Bizler iki yıl içerisinde mali disiplini sağladık. Toplam borcumuz 1 milyar 408 milyon düzeyine indi. Belediyemiz demek ki hiç yatırım yapmıyor şeklinde bir değerlendirme olabilir. 2019 yılında borçlanma yetkisini meclisten alamadık. 164 milyon yetkisini 2020 yılı içinde borçlanma alamadık. Yatırım da yaptık ve buna devam ediyoruz. Biten, devam eden projelerimiz de var. 2019 yılı bütçesini bir önceki yönetim gerçekleştirdi. 2 milyar 255 milyon liralık bir bütçe devir aldık. Zorunlu giderler, cari harcamalarımızı da içine katarsak çok da rahat bir tablo ile karşılaşmadık. 2019 yılındaki bir önceki yönetimin proje sayısı 130 adet, biten proje sayısı 84, bu projelerin fiziki gerçekleşme oranı yüzde 45’te kalmış ve bu oran çok düşük. 376 milyon 696 bin liralık bir ödenek var ama bu projelere ayrılan para 203 milyon 601 bin liralık bir kısmı gerçekleştirmişiz. Yüzde 54 oran elde etmişiz. 2020 yılına geldiğimizde proje sayısı 150, biten 127, ödenek miktarı 492 milyon lira, proje gerçekleşme oranı olurken bunun fiziki gerçekleşme oranı yüzde 96’ya çıkmış. Yüzde 45’ten bu oranlara çıkmışız. Yapılan bütçe, yatırım programı, harcama ödeneği, reel harcamalara baktığımızda yüzde 96 oranında bir gerçekleşme söz konusu olmuştur. Bu yıla baktığımızda ise bütçemiz ve sizin de onayladığınız bütçe 2 milyar 695 milyon lira ile 169 proje gerçekleştireceğimizi söyledik ve bu projelerin tutarı 666 milyon lira. Yüzde 17 devraldığımız bütçeyi yüzde 22’ye çıkarmışız. Her geçen yıl oranları artırarak yatırımı hedeflemişiz. Yüzde 96 proje gerçekleşmesi yaratmışız. Borçlanmadan bunu yapmak zorundayız,  işlerimiz devam ediyor. Eksik kaldığımız noktalar da var, iyi olduğumuz noktalar da var” dedi.

“AKARYAKIT KIRIM ORANINDA 15-20 MİLYON PARA KASAMIZDA KALDI”

Yatırım programı ile beraber belediye olarak tasarruf ettiklerini  de kaydeden Seçer, “Belediye gelirlerinin fena gelirler olmadığını savundum. Gelirlerin akılcı kullanılması durumunda, israf edilmemesi durumunda fevkalade hizmetler yapılabileceğini iddia ettim . Biz israfı önlediğimiz zaman paramız kasada birikiyor ama işi takip etmediğimiz zaman, işin arkasını aramadığımız zaman işler kötüye gidiyor. Akaryakıt konusu önemli bir kalem, 2019 yılında yapılan ihalede sadece motorinde 108 milyon 523 bin lira, kurşunsuz benzin 1 milyon 767 bin lira, aldığımız kırımlar motorinde yüzde 1 kurşunsuz benzinde yüzde 0.3 olmuş. 2020 yılında yeni yönetim akaryakıt oranında motorin birim fiyatı kırım oranı yüzde 14.8, motorin kırım oranı yüzde 9,5, olmuş. 2021 yılında motorin dökme yüzde 11,5 . Bu kırımları yabana atmayın. Yaklaşık olarak 15-20 milyon lira bir para kasamızda kaldık. Katlı kavşak maliyetinin yarısı eder bu para. Katlı Kavşağın  bağlantı yolu ile beraber toplam alanı 57 bin 305 metre kare, ihalenin yapıldığı 2017 yılında dolar kuru 3.57 kuruş, ihale yaptığımız gün ise 7.67 lira tel cinsinden ise o dönemde aynı emsalde belediyeye maliyeti 64 milyon 534 bin lira. Bizim dönemizde yapılan proje ise, bize maliyeti 44 milyon 494 bin lira. Döviz kuru 7.67 idi o döneme göre artmış ama lira maliyeti ne hikmetse azaldı. Anıt kavşak Toroslar ilçemizde yapılmış ve 1920 gün sürdü ve biz göreve başlamadan 5 ay önce yapılmaya başlanmış ve biz vatandaşlarımıza verdiğimiz sözü tutmuşuz. Oranın yapılması konusunda mutabakat tanınmış ve 35 günde bitirilmesini istedik ve 19 mayısta açılması istedik ve bu kavşağın bize maliyeti 58 milyon 300 bin lira” şeklinde konuştu.

TAT: “ SAYIN BAŞKANIN BAZI KONULARI MECLİS’LE YETERİNCE PAYLAŞMADIĞINI GÖRÜYORUZ”

Seçer’in 2020 yılı faaliyet raporunda yer alan  hizmetleri meclis üyeleriyle paylaşmasının ardından söz alan MHP Meclis Üyesi Mahmut Tat, Belediye Başkanı Seçer’in yapılan hizmetlerde meclisin bilgilendirilmediğini söyleyerek, “Bu 2 yıllık süre içerisinde neler yapıldı, yapılmadı anlatıldı. Bizler ve kamuoyu da yaşayarak gördük. Bu süreç içerisinde bir pandemi süreci oldu. Ağır bir süreçti ve hala devam ediyor. Yeni dönemimizin Mersin’e hayırlar getirmesini diliyorum. Yapılan işlere baktığımız zaman bunun sosyal boyutu ağırlık. Sosyal belediyecilik diyoruz, tabii ki halkımıza sahip çıkacağız. Bugünkü yaşadığımız düzende de bu kentin sahibi halkımızdır. Bizler de siyasiler olarak halkımızın kendi parasını kendine daha rahat yaşayabilsin diye görevlendirdiği kişileriz. Halkımız başkanı belediye başkanı olarak atadı, mecliste de çoğunluğu cumhur ittifakına verdi. Dedi ki; Vahap Seçer sen Mersin’i yöneteceksin ama mecliste mutabakata vararak yöneteceksin. 2 yıllık süreç içerisinde baktığımızda bazı konularda rahatsızlık duyduk. Bazı konular mecliste görüşülüp, bu konuda mutabakata varacağımız konularla ilgili uygulama kararı alma durumumuz söz konusu. Bazen de karar almadan yönetimin uygulayacağı kararlar var. Sayın başkanın bazı konuları meclisle yeterince paylaşmadığını görüyoruz. Metro olayında olduğu gibi. Bu konularda daha fazla meclise bilgi vermesini beklerdik. Bazı konularda meclisle uyum ve mutabakatın sağlanamayacağını düşündüğü konuları da  meclise getirmeden uygulamaya çalışıldı. Bizim logo dediğimiz, kendilerinin simge dediği bazı evraklar üzerinde ve özellikle de resmi kurumlarda kalıcı olarak bulunan yerlerde bunu şu anda logo gibi kullanması. Bu konu bizi rahatsız etti. Bilboardlarda bunu geçici olarak simge ifadesi ile kullanabilirsiniz. Fakat muhtarlıkta, belediyenin araçlarında meclisten geçmeden kullanmanız doğru bir hareket değildi. Bu konunun meclise gelmesi gerekirdi. Bunu meclisten 3’te 2 çoğunluğu ile geçirmemiz gerekirdi. Yapamadık” diye konuştu.

“2020 YILINDA ARZU EDERDİK Kİ MERSİN’E  DAHA BÜYÜK YATIRIMLAR YAPILSIN”

Tat, Seçer’in cumhur ittifakından yeterli desteği almadıkları konusunda üzüldüğünü, 2020 yılında Mersin’e yapılacak yatırımların  daha büyük olması gerektiğini belirterek, “Sosyal belediyecilikte gördük, halkımızın demek ki çorba, yemek, koli ihtiyacı vardı sosyal belediyecilik adına bu destekler verildi. Belediye bütçesinden verilen bu desteklerle ilgili halkımız da büyükşehir belediyemize teşekkürünü etti. Halkımıza sahip çıkıyoruz. Belediyemiz olarak bazı esnaflarımıza yapmış olduğumuz destekler var. Sanayi sitelerinden, taş ocaklarından bahsedildi. Bu konular şehri çok ilgilendiriyor. Davultepe’deki sanayi sitesinin yeri ile ilgili, limanla ilgili, taş ocağı ile ilgili tartışmalar önemli. Bunları ayrı bir gündemle mecliste bunları topluca büyükşehir belediyesi olarak şu konuyu böyle düşünmemiz gerekiyor gibi konuşulabilirdi.  Belediye çalışmaları ile ilgili Cumhur ittifakımızla ilgili bazı konularla ilgili destek olmadılar gibi söylemlere ben üzülüyorum. Geçen yıl başında tartıştığımız kredi konusu vardı. O zaman da ifade etmiştik. Ekrana getirdiğiniz rakam 170 milyon civarındaydı. Eğer ki bu krediyi alırsam bu yatırımlarımı rahatça yaparım dediniz hem de diğer bankalarla ilgili düzenleme yapacağınızı bahsettiniz. Biz de sizden gelir gider evraklarını istedik verdiniz. O günkü yapmayı düşündüğünüz yatırımların kendi kaynaklarınızla rahatça yapabileceğinizi ifade ettik. 2020 yılında vergi paylarından büyükşehir’e gelen payda yaklaşık yüzde 25 artış var. Bunları gördüğümüz zaman şu niye yapılmadı diye soruyoruz. 2020 yılına baktığımız zaman arzu ederdik ki Mersin’e daha büyük yatırımlar yapılsın. İnsanlarımızın sosyal hayatına, ticari hayatına etki olabilecek yatırımlar yapılsın. Yine insanımızın fiziki olarak rahatça yaşayabileceği, alt yapı sorunumuz, ulaşım sorunumuzla ilgili belli bir bölgeden bir bölgeye toplu taşımadan ziyade şahsi araçlarla belli saatlerde belli yığılmalar oluyor. Biz trafik akışının sağlanabilmesi için yatırımlar yapılmalı. Tek başına katlı kavşağın yapılması bir anda bir şey çözmüyor” şeklinde konuştu.

“CUMHUR İTTİFAKI OLARAK ORTAK PAYDAMIZ MERSİN”

Mersin’de yapılacak yatırımlar konusunda meclis olarak birlikte hareket etmeleri gerektiğini ve fikir alışverişinin önemli olduğunu vurgulayan MHP Meclis Üyesi Mahmut Tat, “Geçen yıl bitüm almanızla ilgili bir serzenişte bulundunuz bunu asla kabul etmiyoruz. Şehri yöneten sizsiniz. Mersin ve Türkiye şartlarını, kurumlar arasındaki ilişkileri gayet iyi bilmeniz gerekir. Eğer ki o makamda oturuyorsanız diğer kurumlarla, devletle ilişkilerle ilgili düzenlemelerdeki Mersin adına götürdüğünüz projelerdeki aksamalarla ilgili hiç kimse başka bir mazeret dinlemek istemez. Merkezi yönetimle daha yakın ilişkide olmak zorundasınız, derdinizi anlatmak zorundasınız. Bu konuda sıkıntı yaşıyorsanız bunu burada dillendirin, Mersin’in ihtiyacı bütün mü hep birlikte Ankara’ya gidelim. Mersin adına yapılacak ne ise biz buna varız. 2017’de ihalesi yapılan limanı isterdik ki o günün belediye başkanı öncülüğünde Mersin’in dinamikleri ile birlikte o parayı bir araya getirip öncülüğünü de belediyemiz yapıp limanı biz kiralayabilseydik. Bundan sonraki beklentimiz arzu ediyoruz ki konular açıklanmadan önce gruplarla, meclisle fikir alış verişinde bulunulması, ortak akılla çıkacak bir kararla çıkmasında fayda var diye düşünüyoruz. Pandemi ile ilgili ısrarla söylüyoruz, büyükşehir ve diğer belediyelerle ilgili nasıl tedbirler alabiliriz? Dertlerine hangi nebzede ne kadar faydalı olabiliriz? Bununla ilgili de pandemi ile ilgili çalıştay gibi bir toplantı yapmalıyız. MHP, Cumhur ittifakı olarak ortak paydamız Mersin. Mersin ile ilgili daha iyisini nasıl yaparız gayreti içerisindeyiz. Mersin’i daha güçlü şekle getirmek istiyoruz. Halkımızın sosyal yaşantılarındaki refahı için yerel yönetim büyükşehir olarak biz daha fazla nasıl katkıda bulunuruz bunun gayreti içerisindeyiz. Halkımızla, şehrimizle ilgili sizin ve bizim düşündüğümüz önemli bir konu varsa bunu kamuoyu ile paylaşmadan önce biz bir araya gelip masaya yatıralım. Belli bir noktadan sonra kamuoyundan sonra paylaşma düşüncesindeyiz. Sosyal anlamdaki yatırımlara ağırlık verilmiş” ifadelerini kullandı.