Vali Su: “Dinamik Denetim Modelini sürdürüyoruz”

Vali Su: “Dinamik Denetim Modelini sürdürüyoruz” cukurovagazetesi.com

Mersin Valisi Ali İhsan Su başkanlığında Pandemi Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Valilik binasında yapılan toplantıya, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, İl Jandarma Komutanı Albay Necip Çarıkcıoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Ceviz ve Pandemi Kurulu üyeleri katıldı. Vali Su, “Şu anda da tüm il bazında dinamik denetim modeli dediğimiz bir modelle tüm birimlerle beraber alanda denetimlerimizi sürdürüyoruz, bu denetimleri yaklaşık 8 bin personelle yapmaktayız” dedi.


Haber: Barış Köksal

Vali Su başkanlığında toplanan Pandemi Kurulu Toplantısında Mersin genelinde koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan tedbirler, sağlık çalışanlarına yönelik aşılama çalışmaları, haftalık vaka oranlarına dair son gelişmeler, pandemi kurulunun gündeminde ele alınan başlıklar olarak yer aldı. Vali Su, özellikle bulaşların en fazla ev ziyaretlerinden kaynakladığını ifade ederek, pandemiyi beraber yenebileceklerine vurgu yaptı.

CEVİZ: “MERSİN’DE 15 HASTANE PANDEMİ HASTANESİ OLARAK İLAN EDİLDİ”

Pandemi Kurulu Toplantısı’nda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Ceviz, Mersin’de bulunan 15 hastanenin bakanlık olarak pandemi hastanesi ilan edildiğini ve alınan tedbirlerin de uygulandığını belirterek, “Salgının ilimize sirayet etmesinden bugüne ilimiz genelinde yapılan çalışmaları ve gelinen son noktayı sizlere arz edeceğim. Mersin’de 8’i kamu, 7’si özel olmak üzere 15 hastanenin bakanlık tarafından pandemi hastanesi olarak ilan edildiğini söyledi. İl genelinde 5’i kamu, 6’sı özel hastanede olmak üzere 11 adet PCR laboratuvarının aktif olarak hizmet vermeye devam ediyor. İl genelimizde kamu özel hastanelerimizin serviste ve yoğun bakım yataklarındaki planlamalar yapıldı. Covid ve nocovid hastalarımızın birbirileri ile karışmamasına yönelik önlemler alınarak fiziki planlamaları yapıldı. Tüm hastanelerimizin pandemi algoritmalarını bakanlığımıza bağlı olarak hayata geçirmiştir. Sağlık personellerimiz pandemi doğrultusunda ve bilim kurulumuzun önerileri doğrultusunda bilgilendirilmiştir. Kişisel covid ekipmanlarımızın tedariki uygulaması ve uygulanacak alanlarla ilgili bilim kurulumuzun tavsiyeleri neticesinde sağlık çalışanlarımız bilgilendirilmiştir. 10 Mart 2020’den bugüne 2020 yılı içerisinde 7 defa 2021 yılında ise 1 defa pandemi kurul kararı alınmıştır. 18 Mart 2020 tarihinden itibaren 2020’de 113, 2021’de de 12 defa il kurulu kararları alınıp kurumlara iletilmiştir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında il sağlık müdürlüğü bünyesinde Covid-19 çağrı merkezi kurulmuştur. İlimizde 6 özel hastanede, 5 kamuda olmak üzere laboratuvarlarımız aktif olarak hizmet vermektedir. Tüm ilimiz genelinde sürekli değişebilecek oranlarda, sayılarda olmak üzere yaklaşık 230 filyasyon ekibimiz aktif olarak hastalarımızın yaklaşık 3 saatte temaslarını tespit ettiler” diye konuştu.

“570 KİŞİLİK EKİPLE 200 BİNİN ÜZERİNDE TALEP CEVAPLANDIRILDI”

İl genelinde halka açık alanların, pazar yerlerinin, AVM’lerin ve kamu kuruluşlarının koronavirüs tedbirleri kapsamında tedbirlerle denetlendiğinin altını çizen Ceviz, “Yurt dışından gelen ve izolasyon kurallarına uymayan kişiler için KYK yurtlarının koordinasyon işlemleri yapılmıştır. İl sağlık denetim merkezi koordinesinde pozitif ve temaslı kişilerin izolasyon denetimleri günlük olarak yapılmaktadır. Aile hekimlerimiz tarafından Covid-19 hastaları izolasyon süreleri bitene kadar yaklaşık 4 ile 5 arama olmak üzere kişi başına aranmaktadır. 22 Mart2020’den tarihinden sonra 65 yaş ve üstü vatandaşlara refah hizmeti başlamıştır. Yaklaşık 570 kişilik ekibimizle 200 binin üzerinde refah destek hattına gelen talep cevaplandırılmıştır. Topluma açık park, oyun alanları ve AVM’lerin temizlik kurallarına dikkat etmesi konusunda kararlar alınmıştır. Toplu taşıma araçlarında gerekli dezenfeksiyon işlemleri sefer öncesi ve sefer sonrasında yapılmıştır. Vatandaşımızın aktif olarak kullandığı Pazar yerlerinde sorumlular görevlendirilmiştir. İlimiz genelinde pazar yeri, market, toplu şekilde çalışmak zorunda olan yerlerde maske zorunluluğu bulunmaktadır. İlimizde geniş katılımlı etkinlikler, taziye ziyaretleri gibi kalabalıkların bir araya gelmesi ve engellenmesi ile ilgili kolluk kuvvetlerimiz çok sıkı denetimlerini yapmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları, AVM’ler, taşıma araçları gibi kamuya açık ve vatandaşların toplu halde bulunduğu yerde HES kodu sorgulamaları yapılıyor eğer HES kodu çıkmaz ise karantina yurtlarına bu kişiler alınmaktadır. Koronavirüs salgınında virüsün yayılma hızını düşürmek amacıyla bazı iş yerlerinin açılış ve kapanış saatlerinde kısıtlamalar getirilmiştir. Düzenlenecek halk toplantılarının mümkün olduğu kadar açık havada yapılmasına, temizlik maske ve mesafe kurallarına uyulması yönünde kararlar alınmıştır” şeklinde konuştu.

“BULAŞLARIN YÜZDE 60’I EV ORTAMINDAN KAYNAKLI”

Sağlık çalışanlarına yönelik aşılama çalışmaları ve vaka oranlarına dair bilgiler de paylaşan İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Ceviz, “Covid-19 aşılama sürecimiz sağlık çalışanlarımızla başladı. Sağlık çalışanlarımız ve hastalığı geçirenleri de içine katacak olursak neredeyse tamamında aşılama yapılmış durumda. İkinci doz aşıları da yapılmış. Üzerinden 14 gün geçmiş. Kamu hastanelerimizde covid-19 hastalığı sebebiyle yoğun bakımda yatan hasta sayımız anbean takip edilmektedir. Aşılama sürecininin başlangıcından bugüne de düşüşlerimizi görmekteyiz ve takip etmekteyiz. İl genelinde Bakanlığımızın renk skalasına göre haritalandırdığı Türkiye haritasına göre haftalık olarak düzenli bir şekilde yayınlamaktadır. Bu hafta itibari ile 13-19 Mart verilerine göre ilimizde 100 binde 80,7 vaka oranı ile turuncu renktedir. Bulaşların yüzde 60’nın ev ortamında aile içinde bulaş olduğunu görüyoruz. Diğer bulaş yolları için kolluk kuvvetlerimiz denetimlerini sıklaştırmıştır” ifadelerini kullandı.

VALİ SU: “8 BİN PERSONELLE DİNAMİK DENETİM MODELİ SÜRÜYOR”

Vali Su ise ev içi bulaşlara yönelik denetimlere önem verdiklerini, her ortamda kurallara uyulması noktasında beraber hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Değerli arkadaşlar sağlık il müdürümüzün sunumunda da ifade ettiğinde sizde gördünüz ilimizde genel itibariyle pandemi ile ilgili olarak aşınacak tüm tedbirleri aldık. Şu anda da tüm il bazında dinamik denetim modeli dediğimiz bir modelle tüm birimlerle beraber alanda denetimlerimizi sürdürüyoruz bu denetimleri yaklaşık 8 bin personelle yapmaktayız. Bu denetimlere başta valiliğimiz olmak üzere kaymakamlıklarımız, yerel yönetimlerimiz, belediyelerimiz artı sivil toplum kuruluşlarımız artı muhtarlarımız diğer kamu kurum ve kuruluşların tamamının katılımıyla ayrıca tabii emniyet jandarma sahil güvenliğimiz bunların desteği ve katılımıyla denetimleri gerçekleştiriyoruz. Bunlarında tabi olumlu sonuçlarını alıyoruz ancak biraz önce de il müdürümüzün ifade ettiği üzere bulaşların en çok olduğu alan ev içi bulaşlar biz alanda bunları yapıyoruz kontrolleri gerçekleştiriliyoruz. Caddelerde, sokaklarda, meydanlarda, sahilde, dükkanlarda her yerde kontrollerimizi yapıyoruz fakat özellikle tabi hepimizin her alanda vurgulamamız gereken konu ev içi bulaşlar yani ev ziyaretleri evde beraber oturmalar beraber bulunmalar bu beraber bulunduğu zamanda maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi bunlara mutlaka her vesileyle ifade edelim her platformda dile getirelim ki bu konuda vatandaşlarımız da ilimizde duyarlılığı yükseltmemiz gerekiyor. Bunu yapacak olursak inanıyorum ki çok daha iyi noktalara gideceğiz çok daha başarılı olacağız” şeklinde konuştu.

“KARARLI DEVAM EDERSEK PANDEMİNİN ÜSTESİNDEN GELİRİZ”

Kararlı mücadele ile pandemiyi kısa sürede yenebileceklerini kaydeden Vali Su, “Şu anda her türlü tedbirleri alıyoruz HES kodu, pazar yerlerine yönelik denetimler, sigara içilmemesi gereken yerler hepsiyle ilgili tedbirleri kontrol ediyoruz artı gereğini yapıyoruz fakat dediğim gibi ev içi bulaşlarımıza mutlaka tüm vatandaşlarımıza buradanbir kez daha bu toplantı vesilesiyle çağrı yapmış olalım tedbirlere hep birlikte riayet etmeye devam edeceğiz. En önemlisi her vesileyle vurguladığımız üzere maske, mesafe, hijyen maskemizi mutlaka takacağız, mesafeye dikkat edeceğiz artı hijyene, temizliğe riayet edeceğiz. Tüm bunları yaparken ev oturmalarında da yine dediğim gibi bu anlamda mutlaka tedbirli olmak ve bu süre zarfında ertelemek en doğru yapılan iş olacaktır. Vefa sosyal destek gruplarımız çalışmalarını sürdürüyor bir taraftan denetim gruplarımız çalışmalarını sürdürüyor, bunların hepsi tüm paydaş kurumlarımızla beraber iş ve işlemleri takip ediyor, yürütüyoruz. İnşallah bu kararlılıkla devam edersek kısa zamanda pandeminin üstesinden gelmiş oluruz” diye konuştu.