Arslan: “Kaleköy’deki tarım alanları halkındır”

Arslan: “Kaleköy’deki tarım alanları halkındır” cukurovagazetesi.com

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Mezitli Kaleköy’de bulunan 261 bin 846 metrekare tarım alanının plan değişikliği ile imara açılmasına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Arslan, “Atatürk Parkı, Kaleköy’deki ormanlık ve tarım alanları halkındır. Bu alanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu alanların korunması için bundan sonra da derneğimiz demokratik ve hukuksal olarak mücadele etmeye devam edecektir” dedi.


Haber – Barış Köksal

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Kaleköy’de Bakanlar Kurulu kararı tarafından tarım arazileri üzerinde sanayi sitesi yapılacağı iddiasıyla Mersin Gazeteciler Cemiyetinde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına; Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Arslan, Kaleköy sakinleri ve basın mensupları katıldı. Sabahat Arslan tarım arazisi olan ve üzerinde 20 bin ağacın bulunduğu alana yapılacak olan sanayi sitesine karşı olduklarını söyledi.

“PLAN DEĞİŞİKLİĞİ KAMU YARARINA AYKIRIDIR”

“Dünyada yaşanan küresel koronavirüs salgınının, insanların temiz bir çevrede yaşama ve dengeli beslenme gerekliliğini bir kez daha ispat etmiştir. Temiz bir çevrede yaşama hakkı Anayasamızın 56. maddesiyle hepimiz için hak olarak güvenceye alınmıştır” diyen Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Arslan, söz konusu plan değişikliğinin hukuksuz olduğunu savunarak, “Temiz bir çevre demek tarım alanlarının, ormanlık alanlarının, su kaynaklarının korunması demektir. Maalesef son zamanlarda tarım ve ormanlık alanlarımızın ranta kurban edilmesiyle ve su kaynaklarımızın kirletilmesi ve talan edilmesiyle temiz bir çevrede yaşama hakkımız çiğnenmeye başlanmıştır. Ülkemizde uygulanan yanlış politikalar ile tarım ve ormanlık alanlarımızın planlı bir şekilde yok edilme çalışmaları hızlanmıştır. Bu çalışmaların sonucunda kentimizde dün 100. Yıl Tabiat Parkı, Atatürk Parkı ve bugün Kaleköyü’nün tarım ve ormanlık alanları yok edilmeye çalışılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 28.02.2021 tarihinde resmen onaylandığı plan değişiklikleri ile Kaleköy’ünde bulunan  98 bin 763 metrekare büyüklüğünde Toptan Ticaret Alanı Galericiler Sitesi ve  101 bin 987 metrekare büyüklüğünde Küçük Sanayi Alanı Küçük Sanayi Sitesi amaçlı yapıldığı görülmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mersin’de bulunan yerel yönetimlerin, meslek odalarının ve bölge halkının görüşünü almaksızın plan değişikliği yapması planlama yönetmeliğine, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırıdır” dedi.

“TARIM ALANLARINI RANTA KURBAN ETMEYECEĞİZ”

Kaleköy’de söz konusu tarım arazisi üzerinde sanayi sitesi yapılmasına karşı olduklarını ve mücadele edeceklerini belirten Arslan, “Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi yapılmak istenen 261 bin 846 metrekarelik alan, mutlak tarım arazisi olup; tamamı ekili dikili alan olarak, üzerinde yaklaşık 20 bin ağaç bulunmaktadır. Bu parselde başta limon olmak üzere, portakal, zeytin, şeftali, kayısı gibi ekonomik katma değeri olan tarımsal ürünler yetiştirilmektedir. Bu alan 50 yılı aşkın süredir Kaleköy Mahallesi’nin iş ve aş alanı olmuştur. Bu bölge bazı ovaların, Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlenmesine ilişkin bakanlar kurulu kararınca koruma altında iken tarım arazilerine Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi yapma planları ile tarım arazilerinin ranta kurban edilmesi hukuksuzdur. Kaleköy’de yapılmak istenen Galericiler Sitesi’nin ve Küçük Sanayi Sitesi’nin Tarım ve Ormanlık alanlarına yapılmasına karşıyız. Bu yatırımlar kentimizin tarım ve ormanlık vasfı taşımayan alanlarda yapılmasını öneriyoruz. Atatürk Parkı, Kaleköy’deki ormanlık ve tarım alanları halkındır. Bu alanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu alanların korunması için bundan sonra da derneğimiz demokratik ve hukuksal olarak mücadele etmeye devam edecektir” diye konuştu.

HOPLAR: “HEPİNİZİ MERSİN’E SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkan Yardımcısı Kenan Hoplar ise, Kaleköy ve Mersin Limanı’na ilişkin, Ankara’nın sessiz kaldığını söyleyerek, “Parklarımız gidiyor, ormanlarımız gidiyor, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın varlığının nedeni olan tarım toprakları yok oldu, geriye kalanlar da yok edilmektedir. Denizimiz de yok ediliyor. Mersin her yerden bir talan saldırısı ile karşı karşıya. Denizli, ovalı, dağlı her yerden saldırı altında. Mersinlilere sorulmadan parklarımız yok ediliyor. Liman dolgusu adı altında Mersin’e 4 yıl boyunca zehir saçacak, Mersin’in tüm denizini yok edecek bir planın atılması söz konusu. Hepinizi Mersin’e sahip çıkmaya çağırıyoruz. Kaleköylü’lere nasıl sahip çıkıyorsak, Davultepe’lilere nasıl sahip çıkıyorsak, parkımıza da sahip çıkalım. Ankaralılar bizi dinlemiyor. Bizi dinleyin, yaşayan biziz Ankara değil. Bizler burada yaşıyoruz. Önce bizim sesimiz ve idaremiz söz konusu olmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.