İhracatta Irak, İtalya ve Romanya gibi ülkeler başı çekerken, Slovenya, Bulgaristan ve Suriye pazarlarındaki artış dikkat çekti. Memiş, küresel gelişmeler, savaş ve ekonomik gerginliklere rağmen AKİB üyelerinin uluslararası pazarlarda kazanımlarını korumak için büyük bir çaba gösterdiğini ifade etti. 2025’in ilk yarısında ihracatta yaşanan yüzde 3’lük bir düşüşün, zorlu koşullar altında başarı sayılabilecek bir sonuç olduğunu vurguladı.
İhracat performansına ilişkin değerlendirmelerinde, kimya sektörünün 2,77 milyar dolar ile en yüksek ihracat değerine ulaştığını belirten Başkan Memiş, bunu 1,9 milyar dolarlık ihracatla demir ve demir dışı metaller ile 898,7 milyon dolarlık ihracatla hububat, bakliyat ve yağlı tohumların izlediğini söyledi. Ayrıca hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe yüzde 30, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe ise yüzde 23 oranında ihracat artışı sağlandığını ifade etti.
Yılın ilk yarısında en çok ihracat yapılan ülkeler arasında Irak 695,4 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, İtalya ve Romanya sırasıyla 542 milyon ve 471,5 milyon dolarlık ihracat hacmiyle bu listeyi takip etti. Memiş, Slovenya, Bulgaristan ve Suriye pazarlarında ise ihracat hacminde sırasıyla yüzde 92, yüzde 76 ve yüzde 42 oranlarında önemli artışlar kaydedildiğine dikkat çekti. Ukrayna, Suudi Arabistan ve Yunanistan gibi ülkelerde de ihracatta ivmelenme yaşandığını sözlerine ekledi.
Son 12 ayda ihracatın 16,95 milyar dolara yükseldiğini belirten Veysel Memiş, AKİB’in ihracat ailesinin taleplerinin ve beklentilerinin karşılanması halinde bu başarıyı çok daha ileri seviyelere taşıyabileceğini ifade etti.