ÖZEL HABER

“Mersin’de Ortak Tepki: ‘Doğa, Emeği ve Halk Sağlığını Tehdit Eden Yasa Geri Çekilsin’”

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, doğayı, tarımı ve halk sağlığını tehdit eden yasa teklifine karşı Mersin’de ortak basın açıklaması yaptı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), Meclis’e sunulan ve komisyonda jet hızıyla görüşülmek istenen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne karşı Mersin’de ortak bir basın açıklaması yaptı. Kurum temsilcileri, yasanın doğayı, emeği, köylüyü ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek “Bu yasa derhal geri çekilmelidir” çağrısında bulundu.

13 Haziran’da Meclis’e sunulan ve 19 Haziran'da komisyondan geçirilmek istenen yasa teklifi için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Mersin bileşenleri, kent merkezinde bir araya gelerek kamuoyunu bilgilendirdi. Açıklamada, teklifin içeriği “talan ve gasp” olarak tanımlandı.

“Yasa, Şirketler İçin Yazılmış”

Basın açıklamasında teklifin hazırlandığı sürecin şeffaflıktan uzak olduğu belirtilerek, meslek örgütlerinin, bilim insanlarının ve halkın dışlandığı ifade edildi. Bu durumun anayasanın eşitlik ve katılımcılık ilkeleriyle bağdaşmadığına dikkat çekilerek, “Yasa, şirketler için ve şirketlerle birlikte yazılmıştır” denildi.

“Zeytinlik, Mera, Ormanlar Tehdit Altında”

Ortak açıklamada yasa teklifinin doğa, tarım ve halk sağlığı üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler başlıklar halinde şöyle sıralandı:

ÇED süreçleri etkisiz hale getiriliyor. Kurum görüşleri kısaltılıyor, cevap verilmezse olumlu sayılıyor. Bu da halkın itiraz hakkını ortadan kaldırıyor.

Zeytinlikler madenciliğe açılıyor. Daha önce Danıştay tarafından iptal edilen uygulama bu kez yasa ile geri getiriliyor.

Meralar enerji projelerine tahsis ediliyor. Hayvancılığın belkemiği olan meralar, yenilenebilir enerji projeleri adı altında özel şirketlere devrediliyor.

Ormanlar ve kamu arazileri sermayeye açılıyor. Uzun süreli ve düşük bedelli kullanım hakkı tanınarak ormanlar yatırımcılara veriliyor.

Acele kamulaştırma yaygınlaştırılıyor. 2035’e kadar özel projeler için köylünün toprağı aceleyle kamulaştırılabilecek.

Kaçak yatırımlara af getiriliyor. 2024 öncesi ruhsatsız enerji ve maden projeleri yasallaştırılıyor.

“Bu Yasa Kişiye Özel Hazırlanmış”

Yasa teklifine eklenen harita ve koordinatların Akbelen ve Yatağan gibi belli bölgeleri hedef aldığına dikkat çeken kurum temsilcileri, teklifin “kişiye özel yasa” niteliğinde olduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca MAPEG’e olağanüstü yetkiler verilmesinin kamu kurumlarını devre dışı bırakacağı ve yeni kurulacak üst kurulun yerel iradeyi yok sayacağı ifade edildi.

“İklim Krizi Derinleşecek”

Teklifin, fosil yakıtlara dayalı projeleri teşvik ettiğine vurgu yapılarak, iklim krizine karşı mücadeleyi zayıflatacağı ve Türkiye'nin çevre sözleşmeleriyle çelişeceği dile getirildi.

“Geçimlik Tarım Ve Halk Sağlığı Tehdit Altında”

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına yapılan açıklamada, söz konusu yasanın sadece doğayı değil; geçimlik tarımı, kırsal ekonomiyi, halk sağlığını, bilimsel özerkliği ve toplumsal adaleti de tehdit ettiği belirtildi.

“Geri Çekilsin” Çağrısı

Açıklama, “Doğa meta değildir. Mera, zeytinlik ve orman yaşam alanıdır. Kamusal kararlar kamu yararına, ekolojik dengeye ve sosyal adalete dayanmalıdır” ifadeleriyle sona erdi.

Dört kurum, tüm Mersin halkını ve kamuoyunu bu yasa teklifine karşı birlikte ses çıkarmaya davet etti.