Büyükşehir, 90 yeni aracı hizmete sundu

Büyükşehir, 90 yeni aracı hizmete sundu cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Şubat ayı 2. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Meclis toplantısında Seçer, MESKİ ile İtfaiye, Mezarlıklar, Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daireleri’nin bünyesine kazandırdıkları 90 yeni aracın hizmet vermeye başladığını belirtti.


Haber – Vecdi Yenigül

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Şubat ayı 2. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Seçer, MESKİ ile İtfaiye, Mezarlıklar, Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daireleri’nin bünyesine kazandırdıkları 90 yeni araçla ilgili teknik detayları anlatan ve bu araçların hizmet vermeye başladığını belirterek, “20 itfaiye aracını itfaiye teşkilatımıza kazandırdık. Bu hafta sonu itibarıyla bölgelerine gönderdik, hizmete aldık. Bu araçların özellikleri dar sokaklara girebiliyor olmaları. Daha manevra kabiliyetleri yüksek ve çok fonksiyonel araçlar. Üç aracın yaptığı işi bir başına yapabilecek donanıma sahip, önemli araçlar. Kazaya müdahalelerde ya da göçüklerde, depremde, göçük altındaki müdahalelerde de çok rahat kullanılabilecek, yangına müdahalede bulunabilecek birçok fonksiyonu bir arada bulunduran araçlar. Bunun yanında yine MESKİ bünyesine kamyonet, pikap ve forklift olmak üzere toplam 58 aracı araç parkımıza kazandırdık. Yine cenaze hizmetlerinde kullanılmak üzere cenaze nakil aracının sayısını 40’tan 50’ye çıkarttık. 10 yeni araç önceki gün itibari ile hizmete alındı. Daha çok şehirler arası nakillerde bu yeni araçları kullanacağız. Yine şu anda 8 adet olan hasta nakili için kullandığımız ambulans sayısını da yeni 2 ambulansımızla beraber 10’a çıkarmış olduk. Toplamda Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ve iştirakimiz olan MESKİ’ye toplam 90 yeni araç kazandırmış olduk. Mersinimize hayırlı olsun” diye konuştu.

 

“MENTEŞ’TE 3 BİN 247 ABONENİN SAYACI DEĞİŞTİ BİLE”

 Meclis toplantısında bir diğer gündem maddesi olan su sayaçlarının değiştirilmesiyle ilgili konuşan Seçer, “Su sayaçlarının değiştirilmesine yönelik çalışmalar aylar önce başlatıldı. İlk olarak Menteş Mahallesi’nde 3 bin 247 abonenin sayacı değişti. Karar eski alınmış bir karar, uygulama yeni olunca her şeyin ateş pahası olduğu, herkesin hayat pahalılığından şikayet ettiği bir döneme denk geldi. Bu duruma hemen müdahale ettim. Sayaç bedelleri taksitler halinde alınacak. 0-2 yıllık sayaçlar için bedel ödenmeyecek. 7 yıla kadar olanlar için 119,77 TL, 7 yıl üzerindekiler için ise 239,54 TL ücret alınacak. Karar eski alınmış bir karar, uygulama yeni olunca öyle bir döneme denk geldi ki her şeyin ateş pahası olduğu, herkesin hayat pahalılığından şikâyet ettiği bir döneme denk geldi. Elektrik faturalarının yanında bir de su faturalarına bu ilaveler bence de uygun görülmedi. Zaten hemen müdahale ettim” ifadelerine yer verdi.

 

“0-2 YILLIK SAYAÇLARDAN DEĞİŞİM BEDELİ ALINMIYOR”

Seçer, değiştirilen su sayaçlarının teknik detaylarını paylaşarak, “Biz zaten bu sayaçları yasal olarak değiştiriyoruz. Belli bir süre sonra değiştiriyoruz. Arızalıysa ya da belli bir ekonomik ömrünü tamamlamışsa. Burada da yaptığımız işlem şu; bu sayacın piyasa fiyatı 605 TL. 605 TL’ye almışız. Akıllı sayaç. Uzaktan okuyabiliyorsun, suyu kesebiliyorsun, verebiliyorsun, arıza varsa görebiliyorsun sistemde. 2 yıldan az süreli aboneler için zaten biz bedel almıyoruz. 2 ile 7 yıllık sayaçlar için onun amortismanını, ortalama amortismanını düşüyoruz. Hani siz dediniz ya; ‘10 yılda bir değiştirebilirsiniz’. Biz zaten onu hesap ediyoruz. 605 lirayı biz ödüyoruz. Sayacınız0-2 yıllık ise para vermiyorsunuz.7 yıllığa kadarsa 119,77 TL (KDV dahil) alıyoruz. Eğer 7 yıl üzeri ise 239,54 TL (KDV dahil) alıyoruz. Ben de olayı duyar duymaz takribi dedim ki; maksimum ödeyecek olan 240 lira öder. 8 aya bölerseniz, aylık 30 lira da yazarsanız, 8 ayda bitirirler. Yani bu 10 ay olmuş, 12 ay olmuş, onlar çok mesele değil. Yine arkadaşlar çalışırlar. Yani 7 yılı geçmemişse 119 lira, yani çok düşük bedel. Duyar duymaz ben de rahatsız oldum ama benim bu kararı verme sürem 12 ay önce. 12 ay önce ben Ocak 2022’nin başında bu kadar her şeyin el yakacağını tahmin edemezdim. Siz de takdir edersiniz. Durum bundan ibarettir. Üzerinde yine bakalım. Yani sistem olarak. Bunun şu anda da değiştirme işlemini durdurduk. Çünkü sistemde değişiklik yapacağız. Dijital ortamdan takip ediliyor. Programı değiştirmemiz lazım. Biz tabi ki vatandaşımızın üzerine bir yük gelmesin diye arzu ediyoruz. Onun için de zaten bedelini biz ödüyoruz” diye ekledi. Seçer, son olarak 20 bin sayacın değişeceğini belirterek, “20 bin saat değişecek, bu bir teknolojik adımdır. Bir çıta yükseltmesidir. Onun bedelini kurum ödüyor. Bunu biz tüketiciye yansıtmıyoruz. Mekanik saat ücreti üzerinden. Yani normal, zorunlu, değiştirecek adam. Onun üzerinden sadece siz bana onu öde diyoruz, biz o mekaniği alacağız, üstünü biz tamamlıyoruz. Ama daha teknolojik, uzaktan okumalı saat takıyoruz” dedi.