Selinay Ergün Mannah

Selinay Ergün Mannah

YENİ YIL HEDEFLERİNİN İLK HAFTASI

 


 

Yeni bir yıl… Yepyeni hedefler, umutlar ve başlangıçlar… Ocak ayı hepimiz için büyük hayaller kurmanın, kendimizi yeniden keşfetmenin zamanı gibi gelir. “Daha sağlıklı olacağız, daha düzenli bir hayat yaşayacağız, her sabah erken kalkacağız” diye başlarız yeni yıla. Ama yılın ilk haftasında bu hedeflerin ne kadarının gerçeklikle uyumlu olduğunu fark etmeye başlarız ve en başında bu kararları neden aldığımızı hatırlamak bile zorlaşabilir. Uygulamaya çalışırken çoğu zaman o kararların altında eziliriz. İlk birkaç gün motivasyonumuz yüksekken, bir anda heyecanımız yorgunluğa ve “Bunu sonra yaparım yaa…” hissine dönüşebilir.

 

İki hafta önce hedeflerimiz ve biyolojik gerçekler hakkında yazımı paylaşmıştım ve tekrar bu konuya dönmek planlarım arasında yoktu. Ancak 2025’in ilk haftası yeni hedeflerimi uygularken hiç kolay geçmedi. Motivasyonumun bu kadar hızlı tükenmesine bilim ne diyor araştırmaları yaparken belki sizlerin de ihtiyacınız olabileceğini düşünerek yeniden kalemimi harekete geçirmek istedim. Çünkü bazen motivasyonumuzu tazelemek ve “Kolay olsaydı herkes yapardı!” mottosuyla kendimizi güçlendirmek gerekir, değil mi?

 

Hedeflerimiz Gerçekçi mi?

Yeni yıl kararlarında yaptığımız en büyük hata, kendimize gerçekçi olmayan hedefler koymak olabilir. Hayatımızı bir gecede değiştirmeye çalışırız. Aylarca spor yapmayan birinin haftada 6 gün spor yapmayı hedeflemesi ya da sabahları zor uyanan birinin birden bire 5’te kalkmaya çalışması gibi… Bu hedefler genelde sürdürülemez olur ve sonunda kendimizi başarısız hissederiz.

 

Oysa hayat küçük adımlarla değişir. Eğer gerçekten dönüşüm istiyorsak, önce mevcut durumumuzu anlamalıyız. Haftada 1 gün yürüyüş yapmaya başlamak, sabahları 15 dakika erken kalkmak gibi küçük ama sürdürülebilir adımlar atarak büyük değişimlere doğru ilerleyebiliriz.

 

Araştırmalar Ne Diyor?

2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre Ocak ayında belirlediğimiz hedeflerin %93,5’i Haziran ayına kadar terk ediliyor (Rozen, 2023). En sık terk edilen hedefler spor ve para yönetimi kategorilerinde yer alıyor. Bunun nedeni ise genelde hedeflerimizi netleştirmemek ve ulaşılabilir bir plan yapmamak.

 

Araştırma, başarı oranını artırmak için küçük ve spesifik hedeflerle başlamamız gerektiğini söylüyor. Örneğin, “Daha sağlıklı olacağım” yerine “Haftada iki gün yürüyüş yapacağım” gibi bir hedef belirlemek çok daha etkili oluyor. Küçük zaferler, büyük değişimler için bizi motive ediyor.

 

Hedefler Zaman İster

Hedeflerimizle ilgili bir diğer problem de sabırsızlığımızdır. Her şeyi bir anda başarmak isteriz. Ama unutmamalıyız ki, önemli olan hız değil istikrardır. Her hedef için zamana, çabaya ve sabra ihtiyacımız var. Yeni yılda kendimize şunu hatırlatalım: Mükemmel olmak zorunda değiliz yalnızca çabalamalıyız.

 

Kendimize Nazik Olalım

Hedeflerimize ulaşmaya çalışırken kendimize daha anlayışlı olmayı öğrenmeliyiz. Bazen planlarımız aksayabilir, bazen motivasyonumuz düşebilir. Bu, başarısız olduğumuz anlamına gelmez. İnsan olmak, hata yapmayı ve yeniden denemeyi göze almak demektir.

 

Duygulara Odaklanalım

Belki de bu yıl hedefler yerine hissetmek istediğimiz duygulara odaklanmalıyız. Daha mutlu, daha huzurlu ve daha an’da hissetmek… Bu hislerin ardında yatan küçük alışkanlıklar, hayatımızda büyük farklar yaratabilir.

 

Yeni yılın ilk haftasında kendimize şu soruyu soralım: Gerçekten neyi değiştirmek istiyoruz ve bunu küçük sürdürülebilir adımlarla nasıl başarabiliriz? Unutmayalım ki, her büyük değişim, önce bir küçük adımla başlar.

 

Hepimize hedeflerimize ulaşabileceğimiz bir yıl diliyorum!

 




ARŞİV YAZILAR