Gündeş: “Mersin’de basın güçlü olmalı”





Tarih: 14 Şubat 2021 Pazar 17:10



Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halka İlişkiler Daire Başkanı Bedrettin Gündeş, İçel TV’de Semir Bolat’ın sunduğu Cemiyet Söyleşileri programının konuğu oldu. Mezitli Belediyesi’nin 11 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde açılışını yaptığı Basın Evi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Gündeş, “Mersin’de basın güçlü olmalı. Güçlü olursa, güçlü haberleri kamuoyunda tartışılmasını sağlarsa, yarım kalmış yatırımları ve hizmetleri kamuoyuna bildirirse, kent lobisi oluşturulmasına fayda sağlayacaktır” dedi.

Haber – Uğur Özgür

İçel Tv’de Semir Bolat’ın sunduğu Cemiyet Söyleşileri programına Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halka İlişkiler Daire Başkanı Bedrettin Gündeş konuk olarak katıldı. Konuşmasının büyük bir bölümünde yerel basının önemine ve gazeteciliğin onurlu bir meslek olduğuna vurgu yapan Gündeş, “Gazeteciler itibarlı kişilerdir, toplumun ihtiyaç duyduğu doğru bilgileri araştırarak belli bir süzgeçten geçirerek topluma doğru bir şekilde aktarmaya çalışan kişilerdir” diye konuştu.

“GÜÇLÜYSENİZ TOPLUM DA SİZİ ÖNEMSER”

Mersin’de Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı ve diğer meslek örgütlerinin katıldığı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde birlik ve beraberlik örneğini görmesinin kendisini mutlu ettiğini ifade eden Gündeş, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gördüğüm şey istenildiği zaman bir araya gelinebileceği, istenildiği zaman güzelliklerin yaratılabileceği oldu. Hem Cumhuriyet Meydanı’nda Büyükşehir Belediye Başkanımızın hem de diğer Belediye Başkanlarımızın, STK’ların, mesleki örgütlerin katılımı ile geçmiş dönem cemiyet başkanlarının yanında çok sayıda gazeteci arkadaşlarımızın katılımı ile güzel bir gün oldu. Hemen akabinde Mezitli Belediyesi’nin yaptığı Basın Evi’nin açılışı için bu mekanı gördüğümüze çok mutlu olduk. Gazeteciler toplumun aynasıdır, vicdanıdır, toplumun aydınlanması konusunda çok önemli bir yeri ve görevi olan son derece önemli bir güçtür. Ancak maalesef çok iyi koşullarda olmasa bile basın yine kendi görevini yapmaya çalışıyor. Bu anlamda gazetecilerin örgütlü görünmeleri, bir arada olmaları, destek olmaları ve bunu Cumhuriyet Meydanı’nda görmek mutluluk vericiydi. Gazetecilerin bu gücünü, dayanışma örneğini sergilemesi toplumun içinde de bakışlarını değiştirecektir. Siz güç olarak ne kadar varsanız toplum da sizi o kadar önemser. Cemiyet Başkanımızın da gösterdiği bu emeği takdirle karşılıyorum, bu programı burada Basın Evi’nin önünde yapıyorsak Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin kurduğu ilişki ve doğru yaklaşımlar bunu gerçekleştirmiş oldu. Uzun yıllardır yerel yönetimlerde yöneticilik yapıyorum, 35 yıldır bunun içindeyim ancak kendime hiçbir zaman gazeteciyim demedim. Bazı gazetelerde köşe yazılarım var ama gazetecileri de yakından tanıma fırsatım oldu. Mersin’de çok önemli gazeteciler var, bir seçime gidiliyorsa cemiyet başkanları kendi argümanları ile yaklaşımları ile aday olmak isteyenler bir çaba harcar ama genel kurulda yapılan oylama ile belirlenmiş oluyor” dedi.

“GAZETECİLİK ONURLU BİR MESLEKTİR”

Kent gazetecilerinin güçlü habercilik anlayışı ile aksayan hizmetlerin tamamlanması adına önemli bir misyona da sahip olduğunu dile getiren Gündeş, “Gazeteciler itibarlı kişilerdir, toplumun ihtiyaç duyduğu doğru bilgileri araştırarak belli bir süzgeçten geçirerek topluma doğru bir şekilde aktarmaya çalışan kişilerdir. Onurlu bir meslektir, başkanımız da bunu ifade eder. Gazetecinin yeri önemli bir yerdedir. Mersin’deki tüm gazeteciler için artık böyle bir mekan var. Burada eski cemiyet başkanlarımızın da çabalarıyla cemiyete üye olmayan kırgınlıklar yüzünden bir kenara geçmiş, kentin sorunlarını bir çalıştayla değerlendirmesini yaparak, kırgınlıkları geride bırakması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda bir çalıştayın yapılması çok önemli ve Mersin’de basın güçlü olmalı. Güçlü olursa güçlü haberleri kamuoyunda tartışılmasını sağlarsa yarım kalmış yatırımları ve hizmetleri kamuoyuna bildirirse, kent lobisi oluşturulmasına fayda sağlayacaktır, bu yüzden basının önemi çok fazla, basının birlikteliği önemlidir. Pandemi dönemini de atlatırsak her alanda yenileşme olacak ve basın kendi içinde bir durum değerlendirmesi yapma fırsatı bulup çalıştaya da gidebilir ve bundan sonra bu kentin cemiyet binaları olan, kendi hakkı hukuku olan, bir basına da sahip olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“GAZETECİ SORUMLULUK BİLİNCİNDE OLMALI”

Sorumluluk bilincinin gazetecilerde sahip olunması gerekilen davranışlardan biri olduğunu ve basının bununla hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Gündeş, “Mersin hepimizin, 2 milyona yakın bir nüfusu var. Herkesin Mersin adına kaygı taşıması gerekir. Mersin’deki her türlü gelişmeler desteklenirse basın da kazanır, STK’lar da kazanır, mesleki örgütler de kazanır. Bu kentin bir bireyi olarak kentlilik bilinci ile Mersin’e sahip çıkmalıyız. Gazeteci de bu sorumluluk bilinci ile kente olumlu ve olumsuz fayda sağlayabilecek gelişmeleri düşünmelidir. Sadece basın kenti bir tarafa bırakarak, egosu dışında kenti düşünen bir tavır içinde olmalıdır. Bunu daha iyi ileri taşımalıyız ve Mersin’i ileriye taşımalıyız. Bir gazeteci gelip kentin sorunları ve hizmetlere dair gelip soru sormalı basın toplumda işlerin daha iyi gitmesi adına önemli. Basın buna sahip çıkarak aksayan yönleri pozitif bir bakış açısı ile katkı sunabilmelidir. Ancak bir eleştiri ve angaje düşünceniz varsa karşı taraf size kendini kapatır. Medya sayesinde her şeyi öğreniyoruz. Mersin’de ne olup bitiyor basın sayesinde öğreniyoruz. Basın olması gereken yerde kendi konumunu ve itibarını korumalı ve bunu yaparken de güçlenir” diye konuştu.

“LAF OLSUN DİYE HABER YAPMIYORUZ”

Mersin’de bulunan gazetelerin bülten haberciliği yerine daha fazla araştıran, yorum katan bir anlayışa sahip olmasının önemli olduğunu ve matbaada basılan gazetelerin bir süre sonra yeterli olmayacağına dikkat çeken Gündeş, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak Yenice’den Anamur’a kadar tüm hizmetlerimizi kamuoyuna aktarmak konusunda yaptığımız işi yerinde haberleştiriyoruz ilgili daireden onaylatıyoruz ve haber merkezimizin olgunlaştırmasından sonra başkanımızın kesin talimatı ile yapmadığımız hiçbir hizmeti kamuoyuna sunmayın demiştir. Bültenlerimizin içinde hizmet var mıdır bu önemlidir. İlgili dairelerden hizmetin başlama tarihi ve sonu neyse buna göre, bunların süreciyle ilgili başkanımız dairelerden bilgi alıyor. Laf olsun diye haber çıkaralım kamuoyuna yanlış bilgi verelim gibi bir durum yok hatta abartı olmasın diyor Belediye Başkanımız. Her konuda net bilgilerle kamuoyunun önüne çıkıyoruz. Her gün basına haber çıkarıyoruz ve basın kentle ilgili katkısı var mı diye haberlerimize bakmalı, doğruluğu nedir buna bakmalı. Topluma bilgi verecek niteliği varsa onu işlemeli ve öne çıkarmalı, eğer bir haber değeri de yoksa buruşturup çöpe atmalı. Bülten gazeteciliğin dışında manşetlerini değiştirebilecek, içeriğini değiştirebilecek, kendi yorumları ile sunması önemlidir. Basın sadece bülten gazeteciliği yapmamalı. Cemiyet de bu konuda kendi içinde birliktelik sağlarsa ve belli bir eğitim çalıştayı yaparsa bu sıkıntılar da giderilir. İnternet gazeteciliği çıkıyor ve bunun bir yasal bir zemine oturtulması gerekiyor aksi halde sadece matbaada gazetelerin çıkmasının bir önemi yok. Gazeteler çıkıyor kimse okumuyor. İnternet gazeteciliği donanımlı bir şekilde doğru olarak aktarma şansı da doğmuş olacak. Basın bazen kendini yandaş durumda görse de bir dinamizme sahiptir. Çağdaş yaşamı hayal etsek de Ortadoğu’nun bir köşesinde yıllık milli geliri düşük bir yerdeyiz. Burada aydınlık yüzlü gazetecilerin görevi bu toplumun değişimini daha modern evrensel ilkeler bağlamında bir yere getirme görevi vardır. Gazetelerin de temel sorunları var ama bunların aşılması gazetelerin kendi içinde birlikteliği ve toplumu doğru şekilde aydınlatma ile tamamlar” şeklinde konuştu.

 “BAŞKAN SEÇER, BİZE ‘ADALETLİ OLUN’ DİYOR”

Basın Yayın Halka İlişkiler Daire Başkanlığı olarak sistemli bir şekilde tüm birimlerin faaliyetlerini topluma doğru aktarmaya çalıştıklarını belirten Bedrettin Gündeş, “Büyükşehir Belediyesi olarak 26 daire başkanlığını hizmetlerini takip eden fotoğrafçısı, montajını, metin yazarlığını hazırlayan bir ekibimiz var. 24 saat çalışıyorlar, gece gündüz işleri varsa bunu sürdüren bir duruma sahiptir ve bir sistemimiz var. Bu kentte olan tüm hizmetleri kamuoyuna aktarıyorlar. Başkanımız Mersin’de birçok hizmetin yapıldığını ancak paketlenip servis edilmediğini söylüyor. Mesela MESKİ, 24 yerde çalışmalar yol çalışmaları gibi çalışmalar var ama kamuoyuna az yansıyor. Bunu yeniden organize ederek pazarlanması görevi de Basın Yayın Halka İlişkiler Daire Başkanlığı’dır. Abartmadan, manipüle etmeden doğru şekilde gazeteciler aracılığı ile aktararak kamuoyuna bildireceğiz. Yapılan işi doğru aktarmaya çalışacağız. Başkanımızın da bize söylediği tek şey adaletli olmamız gerektiğidir. Basına da bunu yapıyoruz. Arkadaşlarımız tüm internet sitelerini görüyoruz kendilerini güncellemeyenleri uyarıyoruz ve bir süre sonra hatalarını anlayıp doğru işi yapmaya başlıyorlar. Gazeteci gördüğü yanlış şeyleri göstermelidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

cukurovagazetesi.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA