Haber- Barış Köksal
Bitkisel ve hayvansal üretimin gelişmesinde, toprakların fiziki yapısı ve ekolojik dengenin iyileşmesinde şeker pancarı üretimi büyük katkılara sahiptir. Uzun bir yetişme süresi ile beraber gübreleme, sulama ve ziraii ihtiyaçlarla büyük bir emek sonucu sofralarımıza şeker dahil birçok alanda gelmiş olan şeker pancarı uzun bir serüvenle var oluyor. Pancarın üretildiği yerlerin şeker fabrikalarının üretildiği yerlerle paralel olduğu düşünüldüğünde bu bölgelerde ciddi bir istdihdam kaynağı da yaratılmış oluyor. Şeker pancarı üreticisi ve satıcısı Cumali Tok doğal ve birçok faydası olan şeker pancarının özellikle yeni neslin bilmediğine ve pandeminin tarıma olumsuz etkisine işaret ederek, “Salgın nedeniyle insanlar çalışamaz hale geldi pancar toplamak için bile çalışacak eleman bulunmuyor” diye konuştu.Mersin ve Niğde arasındaki mesafe yaklaşık 200 kilometre ve şeker pancarı üreticisi Cumali Tok Niğde’den Mersin’e bu mahsülünü tezgahta satmak için geliyor. Tok, “Yaklaşık 15 yıldır Mersin’de tezgahta şeker pancarı satıyorum. Niğde’den buraya bu işi yapmak için dönemlik olarak geliyorum. Mersin dışında Tarsus, Adana ve Osmaniye’ye giderek Niğde’den buralara şeker pancarı getiriyorum. Şeker pancarı Türkiye’de en çok İç Anadolu bölgesinde ve soğuk iklimde yetişir.Niğde de bu konuda şeker pancarının en önemli yetişme alanıdır. Mersin yıllardır gelip şeker pancarı sattığım bir yer. Kilo olarak satılıyor haşlanmış pancarın kilosu 8 lira, çiğ pancarın ise kilosu 5 lira ediyor.Dolayısıyla şeker pancarının yetiştiği yerlerde şeker fabrikaları da bulunuyor. Fabrikalarda belli işlemlerden geçtikten sonra arta kalanları küspe olarak hayvan yemi olur” diye konuştu.
“PANCAR ÜRETİMİ BÜYÜK EMEK İSTİYOR”
Her tarım ürünü gibi şeker pancarının da yetişme alanı ve koşullarının zor olduğuna işaret eden ve vatandaşın doğal haliyle faydalı bu bitkiyi sofralarında bulundurması gerektiğine işaret eden Tok, “Oldukça zahmetli ve büyük emek isteyen bir iş, pancarların ekilmesi,sulanması, ilaçlanması, mahsulünün toplanması ve şeker fabriklarına girmesi uzun bir süreci kapsıyor. Fabrikada bir çok işlemden geçerek evlerimize kadar geliyor. Ben de fabrikaya girmeden şekere dönüşmeden tarladan topladığım bu doğal ürünleri torbalara doldurduktan sonra yıkama işleminden geçirip tezgahlarda satıyorum. Doğal ortamda yetişmesi beş ayı buluyor. Eylül ayında ekimi yapılır ve birkaç ay sonrada tezgahlara olur. Organik ve doğal olan bu bitkiyi vatandaşlar evlerinde tüketsin diye her yıl bu tezgahı açarım” dedi.
“ŞEKER PANCARI,HASTALIKLARIN DÜŞMANI”
Şeker pancarını çiğ ve haşlanmış olarak vatandaşa sunduğunu bunun yanında sağlığa faydalarının sayısız olarak kanıtlanmış olduğuna dikkat çeken Tok, “Şeker Pancarı her yerde bilinen bir ürün değil. Doğal bir bitki ıspanak ailesine bağlı ve şuan sofralarımızda yer alan şekerin ham maddesi ancak yeni nesilimiz pek bilmiyor. Ne olduğunu bilmediği gibimaalesef faydalarından da habersiz. Şuan hem çiğ olarak hem de haşlanmış olarak tezgahımda şeker pancara satıyorum. Vatandaşların arzusuna göre değişiyor, çiğ olarak bazen salatalık olarak kullanılır bazen çorbaların içine katılır. Haşlanmış olarak da vatandaş evinde zaman harcayamıyor, bizler de daha kolay olsun diye suda kaynatarak servis ediyoruz. Kaynatılmış olanı daha çok tercih ediliyor, tatlı olarak tüketilir. Şeker pancarının faydalarını saymakla bitiremeyiz. Pancarın suyunun içilmesi kanser hastalığına iyi gelmektedir. Hipertansiyon hastaları için faydalıdır çünkü tansiyonu düşürücü etkisi vardır.Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Kansızlığa birebir faydalıdır “ ifadelerini kullandı.
“PANDEMİ TARIM ÜRETİCİSİNİ ZORLUYOR”
Tarım üreticisinin Covid-19 salgınından ciddi etkilendiğine, pancar üreticisi olarak çalışacak eleman bulunamadığına vurgu yapan Tok, “Pandemi sebebiyle her sektör ciddi olarak etkilendi tarım da aynı şekilde olumsuz etkileniyor. Şeker Pancarı üreticisi de zor günler geçiriyor, salgın nedeniyle insanlar çalışamaz hale geldi pancar toplamak için bile çalışacak eleman bulunmuyor. Kalabalık bir ortamda hem ekimi hem de üretimi yapıldığı için üretici de işçi de çalışmaktan çekiniyor. Pandemi bu yüzden tarımı da çok olumsuz etkiledi bizler de bunun etkisini daha az yaşamak için kendi evimizden uzakta başka yerlerde pancar satmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.